Главчев: Няма откъде да търся нов външен министър, не ги вадя от ръкава си

Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ
Обновена: 19 апр 2024 22:07 | 19 апр 2024 21:31, Анисия Иванова
237
Главчев: Няма откъде да търся нов външен министър, не ги вадя от ръкава си
Кадър: БНТ

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма откъде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Изключително трудно е да се намерят качествени хора, които не са политически обвързани за постовете на министри, каза още служебният премиер. Даже вчера в разговора си с Марк Рюте, като му обясних как се иска да бъдат непартийни кандидатури, той възкликна "откъде да намериш непартийни кандидатури", каза още Главчев. До голяма степен съм се справил с намирането на непартийни кандидатури, категоричен бе премиерът.

Не мисля, че ситуацията с Димитров е криза в кабинета, очевидно той се ползва с доверието на президента Радев, след като това е така, нека да видим какво ще се случи. Над 95% от назначенията на заместник-министрите са по предложения на служебните министри, които - както уточнихме, не са на ГЕРБ. Бих приел някаква много далечна връзка с ГЕРБ на ген. Запрянов, но как да търсим връзка с партията, като военните са деполитизирани по принцип в България.

Няма как на всички министри да проверя биографиите, и тези, които са ми давани за назначения, не знам някой да има връзка с ГЕРБ, обясни Главчев.

Относно министъра на земеделието Кирил Вътев и искането му за смяна, Главчев обясни, че казусът с него е съвсем различен - "още при първия ни разговор Вътев каза, че има колебания дали да поеме служебния пост, тъй като има сериозни забележки за работата на някои от заместник-министрите. Които на всичкото отгоре той сам каза, че той си ги е довел. Удовлетворих желанието му да освободя един от неговите зам.-министри, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си, и по-скоро в случая с Вътев той предпочете да напусне. Но и мен не ме удовлетворяваше темпа на неговата работа - за една седмица при положение че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи работата. Неговото е желанието да напусне, но имаше и взаимност", каза Главчев.

Вътрешният министър ще организира честни избори. Провел съм с него доста задълбочен разговор, аз също чух какво каза втората политическа сила, имах своите колебания, но след разговор с него те изчезнаха. Натежа и това, което се случи с професионалния ръководител на МВР - главния секретар - за мен щеше да е изключителен риск, ако след професионалното ръководство аз сменя и политическото, а точно след това се състоя среща със синдикатите в МВР, които ми заявиха, че ако сменя Калин Стоянов, ще са изключително демотивирани да работят на терен за изборите, обясни премиерът.

Бюджетното салдо е на плюс с 400 милиона, а фискалният резерв е 11.9 милиарда - това е към дата 31 март. Имаше притеснения в последните дни на предишното правителство, когато в последните му 2-3 се направиха огромни харчове за около 2-3 милиарда лева, в резултат на което и НС реши да спре тези харчове.

На въпрос дали е искал да стане премиер, Главчев попита: "Изглеждам ли ви щастлив от този пост? По време на разговорите с Радев преди да ми връчи мандата, аз му казах дословно: "Ако няма кой друг, ще поема поста. Не съм щастлив, но няма значение, аз съм политик и съм положил клетва да се ръководя от Конституцията и от интересите на народа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
2
 
! Отговори
Жокер обади се на преди 1 седмица
Приятел - попитай шефа си ЛОЙКО !!!
209
0
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
Тайните ге р берасти свършиха ли :)
208
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че къде е Мария Габриел ,уж ПП е наричаха мафиотка но на практика пп са мафиьотите ,крадят пари от бюджета Борисов каза че няма 3 милиарда ,имат канали по границите за дрога ,тая 400 кила ако не беха арестували данс шефката на митниците ,къде отива другата в Румъния от там в Украйна ,Зеленски разреши марихуаната и канабиса ,да се пафката пубетите и войниците на фронта едни време Сталин ги черпеше с водка а Зеленски с дрога )))
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Повярвай вятърът на потъването на България
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Следващият държавен глава ще е прероденият великият Тодор Живков и неговият народен съд .
205
1
 
5
 
! Отговори
Познат преди 1 седмица
Назначи ме мене. Веднага ще се корумпирам. Как да се чуем? . Дай телефон . Айфон ако може
204
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
Абе то всичките не сте извадени от ръкав...от друго място сте извадени - тъмно и смрадливо, дето слънце не огрява.
203
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма по-корумпирани и развратни от ПП,ДБ в българската историярия. Те дори не са политици, а брокери и деца на комунисти, вкарани в политиката от ДС. Борисов така ги нашамароса, че още се чудят откъде им е дошло. Само заради незаконния арест, записа, лъжите за гражданство, парапета и връзки с трафиканти, ПП,ДБ трябва дела бъдат изхвърлени от политиката. Те ни донесоха хаос и политическа криза в държавата.
202
0
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш!!!! преди 1 седмица
Къдравата Сю вчера бая пелтечеше и заекваше, като обясняваще пред журналисти че перво искал да го поеме , пък сега вече не иска да го поеме - поста де, не друго нещо!!! Ей,това голям страх от президента бе !
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Na jenskia pazar v vrajdebna boyana niama li?
200
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русофила е по - вреден и гаден и от чеченеца
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ТРИМАТА СИ ОТИВАТЕ. ТИ, РАДЕВ И БОРИСОВ.
198
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Целият цирк е,защото министъра не бил вдигнал телефона веднага на някакъв посланик.От поаолствоТО са им вкарали интригата и сега се заливат от смях като ядат пуканки.Сещам се за филма "Игра на калмари".Богаташи залагат кой ще спечели и гледат сеир през камерите...победителя накрая получава награда няколко милиончета чрез комисионни под масата.Пoдлoгитe сами са си виновни,защото св връзват и са алчни.
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Vzemi pone nekoi pop za vanshen ministar, da sa vijda otdaleko vatreshnata vi ortodoksia.
196
0
 
1
 
! Отговори
Исихия преди 1 седмица
"Добре да кажем, че са направили много лоши неща, трябва ли да им отвръщаш със същото?""Аз да ти приличам на християнин. Малко съм си пацифист по душа, ама не съм малоооумен!"
195
0
 
0
 
! Отговори
Исихия преди 1 седмица
"Добре да кажем, че са направили много лоши неща, трябва ли да им отвръщаш със същото?""Аз да ти приличам на християнин. Малко съм си пацифист по душа, ама не съм ***!"
194
2
 
5
 
! Отговори
е как няма преди 1 седмица
Как пък да няма от къде. Питай Бойко и Пеевски и те ще ти кажат. Нали са ти шефове и на теб
193
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво г-н Президент?
192
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя *** да подава оставка и президента да назначи служебен кабинет без гербероседерасодепесари в него
191
2
 
1
 
! Отговори
.... преди 1 седмица
ПОВЯ ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА