В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

То е предназначено за 5-ти блок на централата
19 апр 2024 21:10, Красимир Ангелов
84
В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус
Снимка: БГНЕС

В събота, 20 април, в АЕЦ "Козлодуй" ще пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за 5-ти блок на централата.

В посрещането на доставката около 11.30 ч. ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, поканен е и министър-председателят Димитър Главчев.

Както е известно, в края на 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с "Уестингхаус Електрик Швеция“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа.

Това е практическа стъпка в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Браво продажници преди 1 седмица
Честита ви Фукушима!!!!!!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Безмислен и с нищо неопрадван риск за съдбата на хората в България!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иска статии как са фалирали хотели и ги събарят, тази новина не ми е интересна. Искам ФАЛИТИИИИИИ и ревящи мутри, тях като ги удариш по джоба леле как вият на умряло. ХАХАХАХА
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До обективен: Духай супата бе! Щом народът си преизбира все същите управници, значи е наясно с всичко и му харесва положението!
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чернобилската авария е причината от неуспешен експеримент! Станало възможно поради преминаване на централата на самоуправление от местни "специалисти".
65
4
 
18
 
! Отговори
Диверсификация?!? преди 1 седмица
Боже пази България! Родната хунта ще разпарчетоса и разпродаде всяко парче от територията,както направи с населението...Диверсификация с руско гориво,закупено от СРАЩ и препродадено на колонията БългЕрия,за да могат управляващите марионетки да късат ризи и да бият чело пред посланика,заклевайки се във вечна трансатлантическа вярност,докато се смени наратива... Жалки сте!
64
2
 
14
 
! Отговори
Дано преди 1 седмица
Да не се чуе , като го ръгнат в реакторите
63
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-накрая сме независими в енергетиката. Купуваме Руско гориво, руски петрол. руска газ, но обогатена с Демократичните задокеански молекули на свободата и демокрацията.
62
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а отработеното гориво ще си го взимат ли обратно, както беше досега?
61
7
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 1 седмица
О неукий простакУ, поради що те мързи да четеш книги, та си останал толкова неграмотен и първобитен. Не само че има къде да преработват отработеното ядрено гориво руснаците, но скоро ще покажат на света и за какво могат да го използват. 62-ри, дано да те стигне ядрения холокост, та да разбереш кон боб яде ли, магарето стока ли е, и къде пикат жадните, и къде серьт гладните
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Където и да се зарови на планетата ядрени отпадъци са си вредни. Това няма да предотврати бъдещата катастрофа, а само ще забави и я прехвърли на друг потърпевш. Логиката че Русия си прибира отпадъците издиша, защото и те не знаят как да ги съхраняват, никой никъде не знае освен да ги трупат и да ги завещаят на бъдещите поколения също като дългът, те да се оправят. Блоковете могат да работят още 15 години колкото им е лиценза и да се консервират заедно с наработеният ***.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Четох, че съвсем сериозно имат намерение да заравят ядрените отпадъци до Панагюрище.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото сме арийците и включително сме строили пирамидите и ако се разкрие истината за нас - евреите отиват в трета глуха, техните правителства ( американско , британско и др.) непрекъснато нарочно ни прецакват. С помощта на местните продажници политици. Няма отпадане на визите за САЩ, продават ни самолети на космически цени, а сега и реактори на космически цени, които даже богата държава не би купила.Освен това, нямаме какво да правим с ядрените отпадъци, турските слуги явно мразят Панагюрище
57
15
 
5
 
! Отговори
унижавам русофили преди 1 седмица
Браво най-накрая качествено амеpиканско гориво а не руски ***
56
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На голяма далавера сме вече,купуваме ДЕМОКРАТИЧНО,забележете ДЕМОКРАТИЧНО гориво от Щатите,но произхода му е недемократичен от Русия щото не може така да се смени горивото от днес за утре,все едно от дизел да минеш на бензин..може ли ..не...но пък затова цената е много демократична ,но пък тайна,може би два-три пъти повече от на руснаците...
55
6
 
10
 
! Отговори
A1 преди 1 седмица
Шведският завод за ядрено гориво е собственост на Уестингхаус,която е 100 процента американска компания,т.е. вече не купуваме руско гориво,а американско!
54
11
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
Давам по 10 копейки за коментар Пишете че касетите се пукат и че ще гръмне там реактора ще им се стопи прънжуляка и светещи марули с ядрени репички и ше се молят на Русия да дойде с самолета да ги спасява щото сме най великите не като тъпите Уестингхаус дето са всъщност Тошиба и разцветалис яблани и груши
53
4
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
До Анонимен 53...Аа,украинците ни изпревариха преди няколко години.Резултатът от въпросния опит беше такъв,че се наложи отново да използват оригиналното руско гориво,защото централата беше пред авария.Тези неща по нашите теУевизии не ги казват,за да не плашат племето,обитаващо американската колония България.
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отново ще ни ползват за опитни зайчета.
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идва свежо ядрено гориво от братския американски народ. Посрещане с водосвет, попове, детски хор и народни хора и ръченици. Дунавско хоро и духова музика. Главчев реже лентата на мирния американски атом и целува контейнера. Благодари на Посолството и дава интервю на ятото ***.