Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци

Потребителите все по-рядко четат етикета на стоката
24 апр 2024 13:38, Инна Ангелова
142
Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци
Снимка: БГНЕС

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че вместо сирена и кашкавали, българите ядат имитиращи продукти. За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се правят продукти, които изглеждат като сирене, но нямат нищо общо с него. Имитиращият продукт е боклук.

Симеон Караколев остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко. "Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.

Караколев сподел, че процесът би бил предотвратим, ако има адекватна политическа и държавническа воля. “Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна пълни със сухо мляко! Хората си правят бизнес", гневно допълни Караколев.

Симеон Караколев не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според експерта липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.

"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
19
 
! Отговори
Ква държава бе преди 3 седмици
България за нищо не става
86
12
 
13
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 3 седмици
Да,ама ядем истински банани."Кой не скача е червен,кой не скача е червен. Четиридесет и пет години стигат .Само Седесе".
85
1
 
27
 
! Отговори
Запознат преди 3 седмици
Държава няма, има крадливо племе което с действията си казва ....заличете това място от картата. Както пишат на всеки етикет БДС .....така плащайте и данъците си.......по свой стандарт. Идва време за гражданско неподчинение и ако се наложи и по лошо. Народа е готов за това.
84
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БОЙКО ЯДЕ ЛИ ОТ ТЕЗИ МЕНТАЦИ?!
83
0
 
13
 
! Отговори
ПрогнозаЗаВремето преди 3 седмици
А, добро утро! Май се сетихте, или не може някои да си продават стоките, при такава конкуренция?
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не яжте,бе!!!
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Лидл през месец има промоция на едно сирене 2 на цената на едно. И си чудех как пък узрява толкова бързо такова количество. После прочетох,че пише с повишено водно съдържание. Стана ми ясно що за "сирене" продават и там. Иначе на почти всяко поше по БДС. Ама като се направи проверка от 20 марки 18 са в нарушение. За една читава марка не се сещам
80
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали регулаторите, като контрол по храните си вършат работата и за това от нация на столетниците се превърнахме в най-болните с най-висока смъртност от редица заболявания.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пишман козаря Каракашев заби байряка на Роженските поляни.Дано го обесят на него.
78
3
 
21
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
Ами киселото мляко.Там каква отрова ни пробутват "големите" чужди преработватели.Печалбите с важни,както и комисионните,не здравето.
77
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То БДС има в някакъв вид и не е задължителен. Лошото е, че го променят както им е удобно и няма нищо общо с БДС от преди 1989 година.
76
1
 
37
 
! Отговори
Аганасов преди 3 седмици
Причината за всички тези безопбразия /а в същност престъпления!/ е, че премахнаха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ СТАНДАРТИ! Въведоха "технически условия" вместо тях и всеки производител прави каквото си иска! А от липсата на държавен стандарт полза имат големите корпорации ,защото и вносните стоки трябва да отговарят на тях! В крайна сметка бедният българин купува всичко,което е по-ефтино!
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имитиращия продукт, не е бokluk, ако се прави от украинско сухо мляко, а става бokluk, като се прави с индонезийско палмово масло.
74
10
 
16
 
! Отговори
Прозтаг преди 3 седмици
Ха ха ха, от години купувам само немски кашкавал гауда и бяло сирене от Лидъла - от мляко. Който иска да ви купува бъpкoчите!
73
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Значи Имаме,нов трилър,,Митници"2!!!
72
0
 
15
 
! Отговори
Йокин преди 3 седмици
А като предложиш,Връщане на Смъртното наказание,всички скачат,ЧЕ НЕ Е ХУМАНИТАРНО!!!И Пиночет трябва,за тука.
71
1
 
3
 
! Отговори
Читател преди 3 седмици
Къде бе, скъпи колеги, го е казал това Симеон Караколев???
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоз пишман козар Караколю нито овце нито кози е гледал - п.аразит на евросубсидии :)))
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
У Лидъл има кашкавал по БДС за 20 лева килото :)))
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно време Бай Тошо,като отиде в Индия,Индира Ганди се чудела,какъв подарък да му подарии и му рекла че ще му подари индийски факир.А той и рекъл,само това не ащото в България ги имал 9 милиона и половина.Аз,рекъл и той,им давам 300 лева заплата пък те харчат по 600.От мойте по-големи факири едва ли има у Вас.Те и днешните управници ходиха там,със същата надежда,че да изкарат бюджета на +,ама Моди ги изпрати по живо по здраво и с червени точки по челата.