ДПС и "Атака" - коалицията е невъзможна

Местан: Аз няма да участвам в такъв процес
Обновена: 14 май 2013 15:32 | 14 май 2013 15:31,
222
ДПС и "Атака" - коалицията е невъзможна
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

Коалиция между ДПС и Атака не може да има под никаква форма. Това заяви пред БНР лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Между ДПС и "Атака" стоят не само политически причини, стоят ценностни различия. Редица идеи на "Атака" изваждат тази партия от общото ценностно поле на партиите от демократичния спектър, така че категорично искам да сложа точка на тези спекулации“, отсече той.

Според резултатите от изборите до момента показват, че нито една партия – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“,  не може да направи самостоятелно правителство. Политическите сили поставиха в изолация ГЕРБ, като декларираха, че няма да подкрепят неин кабинет. Според неокончателните още резултати на ЦИК пък е ясно, че БСП и ДПС не могат да постигнат абсолютно мнозинство в парламента. Затова подкрепата на „Атака“ ще бъде от основно значение за формирането на правителство.

Още по темата
„Който говори подобни недомислия, означава, че не познава идейната основа на ДПС. Това ще бъде абсолютно опорочаване на политиката. Аз няма да участвам в такъв процес. Избирателите на ДПС участваха на тези избори с един много ясен вот за ДПС. Зад този вот стои душевност, принадлежност към едни ценности, с които никой не може да прави експерименти. Това е съвършено категорична позиция“, отсече Местан.

В същото време позицията по отношение на ГЕРБ е съвършено ясна и категорична и тя не подлежи на промяна, добави той.

„ГЕРБ с начина, по който управляваше страната, заслужи тоталната изолация, в която се намира в момента, и тази партия не е в състояние с лидери като Борисов и Цветанов да излезе от тази изолация. Българските граждани категорично свалиха ГЕРБ от власт – първо, с протести и второ, с вота си на 12-и май. ГЕРБ не е легитимен управленски субект“, смята лидерът на ДПС.

Според него проучвателният мандат на ГЕРБ ще бъде неуспешен. ДПС очаква от втората политическа сила БСП, която най-вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство след ГЕРБ, да види проект за управлението на страната.

„Ако те предложат на ДПС класически тип коалиция, при която се договарят властови позиции – нас в тази игра ни няма. Ние очакваме да се предложи програма за изход от тежката социално-икономическа и вече и политическа криза, в която беше вкарана страната от управлението на ГЕРБ“, обяви Местан.

Според него тази програма по необходимост трябва да бъде национална и продукт на надпартийни усилия.

ДПС няма да влиза в политически разговор за подкрепа на предложената от БСП програма за управление на страната нито с ГЕРБ, нито с "Атака". Мисля, че това е съвършено ясна позиция, каза Лютви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
0
 
! Отговори
АНКЕТА преди 11 години
БСП+ ДПС / + /БСП+ Атака / - /Гласувай, народе!
182
2
 
3
 
! Отговори
ДО МЕСТАН преди 11 години
Извинете много, но кое Ви дава право да определяте кой е "легитимен управленски субект" и кой не е, след като Вашата партия е антиконституционна? Българските граждани с вота си на 12 май НЕ СВАЛИХА ГЕРБ, а я ОПРЕДЕЛИХА КАТО ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. Може българският език да Ви е добър, но за сметка на това МАТЕМАТИКАТА ВИ Е ТВЪРДЕ СЛАБА!!!
181
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да се въведе динствено и само онлайн гласуване! И тогава вече най накрая ще видите как БКП и ДС ще видят 4-процентовата бариера през крив макарон :)
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МИМО,РАДВАМ СЕ НА ТВОЯ ЕНТУСИАЗЪМ
179
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е,МЕСТАН СПАСИ АТАКАБРАВО ,ТАКА ПРАВЯТ ПАРТНЬОРИ
178
0
 
9
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
"Зад този вот стои душевност, принадлежност към едни ценности....." е това ме уби от смях!Другарят Доган говореше по разбираемо за обръчите от фирми!Онзи ден вечерта след изборите по центъра на Пловдив до централата на ДПС се разкарваше всичкия "***" и разваляха нови 20-толевки в магазините за цигари
177
6
 
13
 
! Отговори
Мимо преди 11 години
Волен не трябва никой да подкрепя.Трябва да си стои самостоятелна опозиция и да ни води по площадите.И ГЕРБ и БСП се подиграха през годините с него...Затова ако стои настрана догодина на предсрочните избори ще бъде 1-ва политическа сила.
176
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смирение и уважение господин местан, не бива така все пак това са само 10%. Знаете ли колко лошо впечатление правите с тази арогантност и чувство за незаменяемост! Претенцията да бъдете на всяка цена в управлението е отблъскващо. Надявам се да има нови избори! Защото става малко банално с този контролиран 10%-тов вот! Не бива малцинството да управлява болшинството не морално и не демократично е!
175
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 11 години
До 191Като Бойко не е националист, значи е антибългарин и не обича собствения си народ, според логиката ти.Чудя се тогава какво търси в нашата политика и как беше премиер толкова години.Та, всеки български политик трябва принципно да е националист и да работи в полза на интересите на своя народ и да го обича.Ти, явно просто не си наясно с понятието национализъм.
174
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всъщност в България започва един съвсем нормален процес..Остана и завинаги да се махнат ДПС и да си минат по нормални либерални партии..Или да се преобразуват от етническо-религиозна в нормална партия център..Няма нужда от 60 псевдо-десни партии, 30 социални, леви, полурусофили и т.н..Нито има нужда от 10 патриотични обединения..Нормалните държави имат дясно ляво, център и едни националисти за цвят..Ние още се гърчим с турски и български националисти..
173
0
 
4
 
! Отговори
ох преди 11 години
само да не започне пак едно дълго политиканстване, че ми писна! Не ме интересуват ценностните им различия, само по-бързо да се оправят, че циркове пак не ни се гледат и слушат! Всички дупутати трябва д разберат едно...хората искат нещата да потръгнат към по-добро, а не да слушат разни идеии и отговори н спекулации!
172
2
 
5
 
! Отговори
Д о 191 преди 11 години
А като не е такъв как ще прави коалиция със Сидеров ,който е националист.Това се мъча да обясня на ония тутманици дето искат коалиция ГЕРБ и Атака
171
3
 
5
 
! Отговори
До 189 преди 11 години
Защо не,Бойко не е националист!
170
1
 
12
 
! Отговори
ама преди 11 години
ама ще участваш в коалиция с партията, която ви изсели насилствено от България!
169
5
 
6
 
! Отговори
До 187 преди 11 години
Я си намери на компютъра кой подкрепи преди изборите турския Министър Председател -точно Бойко Борисов
168
4
 
9
 
! Отговори
до 186 преди 11 години
Ами чел съм ги много внимателно-я виж къде в програмата на ГЕРБ пише какви ще са заплатите и какво ще става с едни предприятие дето бае ти Волен иска да ги национализира.И само между другото как пък ти хрумна ,че точно ГЕРБ ще спасяват България-чий го крепиха близа четири години
167
2
 
10
 
! Отговори
До 185 преди 11 години
А ти какво очакваш,Волен да прескочи до Турция,до му вземат мярка за ***?
166
6
 
8
 
! Отговори
ДО 185 преди 11 години
А ТИ КОМУНДАК, ЧЕЛ ЛИ СИ ИМ ПРОГРАМИТЕ, ИЛИ И ТИ КАТО ПЕСА ЛАЕШ БЕЗ ДА МИСЛИШ?!ГЕРБ И АТАКА СА ДЛЪЖНИ ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ДА СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ!
165
5
 
5
 
! Отговори
До 182 преди 11 години
На ГЕРБ и Атака програмите им имат нещо общо колкото общо има между краставица и красавица.А и съвсем скоро ГЕРБ изпързаляха Атака -разтуриха им групата и им прилапаха милионите,въпреки ,че ги подкрепяха повече от две години-Сега очакваш пак Волен да се наведе на Бойко и да бъде оправен без вазелин
164
4
 
5
 
! Отговори
55 преди 11 години
Поне една допирна точка имат Герб и Атака-да прекратят гласуването извън България!