450 лева минимална заплата. Но не сега, а 2017-а

Орешарски: Има шанс за "Белене"
Обновена: 30 май 2013 14:00 | 30 май 2013 09:02,
331
450 лева минимална заплата. Но не сега, а 2017-а
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски обясни, че правителството му има амбицията минималната работна заплата да се повиши до 450 лева, но не сега, а до края на мандата.

"Не може още от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват. И аз няма да имам нищо против да ми се увеличи заплатата, но това ще се случва поетапно, ако има такава възможност. Имаме идея в края на мандата минималната работна заплата да стане 450 лева. И след няколко мандата няма да стигнем Германия, Великобритания", категоричен бе той.

По думите му кабинетът има амбицията да намали и пенсионната възраст. Според него обаче засега ще се ограничат с това тя да не се покача повече.

"За пенсиите - ще се опитаме да възстановим така нареченото "швейцарско правило" - автоматично индексиране на пенсиите", каза още той пред БНТ.

По думите му обществото ни сега се намира в състояние на дезинтегритет и една от първите задачи, които той си поставя, е да работи за по-голяма сплотеност в обществото и за стопиране на нарастващата конфронтация.

"Хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници, те са най-активната част от нашето общество, с която трябва да се води диалог", посочи той.

Пламен Орешарски посочи, че е имал едва три дни, за да състави кабинета си.

Още по темата
29 май 2013 15:20
101

"И макар да заявявах, че имам общи намерения, трябваше през тези три дни да говоря с много хора, с някои от които имах неуспешни разговори. Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят който и да е в правителството. Грешките се носят винаги персонално", посочи премиерът.

Орешарски за сетен път отрече кабинетът да е обвързан с олигархични кръгове.

"За всеки човек с по-дълга биография може да се твърди, че е имал връзка с една или друга фирма. За мен е важно, че тези хора в момента не са зависими от други компании", коментира той.

Премиерът обяви още, че има шанс да бъде рестартиран проектът АЕЦ "Белене".

"Гледам на АЕЦ „Белене” като на икономика, а не като на политика. Ако той има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма - не си струва. Изборът ни не е напълно свободен, има арбитражен иск, не мога да преценя какви са шансовете на страната ни. Искът е за 2,5 млрд. лева.

Като видя дали по-старите анализи са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили анализите за ползване на електроенергия, като видя иска, ще мога да внеса обосновано решение в парламента. Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E как не ви срам! Преди изборите едно ,а когато докопахте кокала - друго .И вашата работа е като крилатата фраза -''...татко каза ,че ще ми купи колело,АМА ДРУГ ПЪТ''Сега ще оправяме ''чичо и свако'' а 2017 ще им бутнем някоя троха.Че тя инфлацията ако върви с такива темпове 450 лв през 2017 ще са еквивалентни на 200 през 2013 .Комунистите сте много мръсни и подли душички искам да ви наредя на един площад ,ама всичките и ПАТРОНИ,ПАТРОНИ....АХ КОЛКО ПАТРОНИ...
273
0
 
5
 
! Отговори
стреляща преди 10 години
Ще ви смъкнем от власт но не 2017 ,а сега.Щото лъжите ви край нямат.Никой не ви ги иска днес и сега, но като начало ги вдигнете с поне 40-50 лв.Има възможност-като намалите администрацията и изметете кебапчиите
272
5
 
2
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
A зa сведение нa мaлоумниците,които пишaт тъпотии: кaк ще стaне минимaлнaтa зaплaтa 1000 левa бе !!!! Ум нямaте зa пет левa....от къде ще дойдaт пaрите.....тъпaнaри . Тия Гробaри съсипaхa стрaнaтa....чухте ли кaкви пaри имaме дa плaщaме ???? След няколко месецa ще се усетят добрите стъпки нa Орешaрски.
271
3
 
3
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
След интервюто нa Слaви с Орешaрски зa първи път от мноооого години съм горд че имaме тaкъв премиер. Дa е жив и здрaв ....вярвaм в него . Много отворен,усмихнaт,премерен и обяснявa тaкa ,че дa може дa е рaзбирaемо. Мнлго готин пич...брaво
270
3
 
5
 
! Отговори
Machiavelli преди 10 години
Тия луди ли са бе, аз 450 лева ги изкарвам за 3 дена....Минималнтата трябва да е 1000 лева - 500 евро, което пак за европейския стандарт е смешно.И тия ми говорят за 2017.Хора, станете и ги взривете тия в парламента.*** му е майката, лесно се прави и не е скъпо, иначе няма оправяне.
269
0
 
5
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
HA HA HA PROSTITE BULGARI PAK SE HVANAHA NA EDIN KUP LUJI I SA IZLUGANITE KAMILCHETA....HA HA HA...PROST NAROD SLABA DYRJAVA,AIDE DA VI SA CHESTITI KOMUNISTITE!
268
0
 
22
 
! Отговори
Ha преди 10 години
Разбрахте ли всички които гласувахте за коалицията как ви ги набутаха. Мноооог сте зле и не се научихте. Ама като ви казват истината в очите вие плюете, а когато ви лъжат - вярвате. Да ни е честито новото управление.
267
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българите сме прости,че работим за тези пари,а да започнем всички да искаме мин 700-800лв за мин заплата и ще видите как ще започнат да дават,така се вдига стандарт,останалото е робска работа!!!
266
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4 години в който не се знае още колко хора ще умрат или полудеят от мизерия....
265
2
 
31
 
! Отговори
гладен преди 10 години
оставка на правителството
264
1
 
2
 
! Отговори
Test преди 10 години
Ne iskame pari, samo za slava shte rabotime.Ne vdigaite zaplatite,priberete vie parite.Magistralite sa po-vajni, nalivaite i tam!Nie shte stoim gladni, a zimata i na studeno za da se zakalime..nali sme rabotni.Kakvo trqbva da napravi chovek v tazi darjava za da e dobre i toi i blizkite mu?
263
3
 
12
 
! Отговори
мале мале преди 10 години
хахахахаха все едно слушаме Бойко.Пари нема и ще ти купя колело ,но друг път.
262
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 291 бсп ги вдигаше по швейцарското правило
261
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ми напомня една фраза от култов български детски филм от социализма:-Тати каза че ще ми купи колело......... Ама друг път.
260
0
 
26
 
! Отговори
ioannidis преди 10 години
Тия са по зле и от ГЕРБ честно...
259
0
 
23
 
! Отговори
jojo преди 10 години
Народните представители в Китай-400 , при положение че Китай е с население 1 млрд и нещоВ България -240 при население 7 000 000Ако трябва да сметнем колко хора трябва да управляват спрямо населението излиза 0, и нещот.е. един човекХа познайте коя е държавата с най-големи партийни субсидии в света-България!Най-бедната държава в ЕС!За сравнение - в България когато дадеш 1 глас,партията получава някъде 10 -12 лева (не се сещам колко точно),а в Германия 1 глас е равен на 1,50 лв!
258
0
 
8
 
! Отговори
neutralen преди 10 години
Mnogo obeshtania davahte samo i samo da glasuvat za vas no samo s obeshtaniata shte si ostanem....Kogato obeshtavahte da vdignete zaplatite i pensiite ne kazvahte che shte e v kraia na mandata vi ,ako vuobshte go iskarate.Lujci i klevetnici ste samo znaete da plieta...
257
1
 
35
 
! Отговори
DNE$.BG преди 10 години
НАРОДЪТ, ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ СПЕШНИ МЕРКИ ! ДЕПУТАТИТЕ СА 200 И ТЕ ЩЕ ДАВАТ ТОН НА НАРОДЪТ КАК ДА ЖИВЕЕ? НИЕ НАРОДЪТ КОЛИМ И БЕСИМ! ТОВА ТРЯБВА ДА ИМ Е ЯСНО НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА! НИЕ РЕШАВАМЕ !
256
2
 
17
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Къде е икономиката в Белене ? Освен да е имал в предивд Руската Икономика...
255
0
 
22
 
! Отговори
jojo преди 10 години
Народа не вярвам да изтърпи това статукво още няколко месеца,този вече гадае за 2017Ако всичко продължава тъй то тогава България ще е пълна с ***!Аз съм почти сигурен,че няма да го допуснем,макар и в последния момент!