ОреШаро, пусни кокала без бой!

Домати полетяха към сградата на НС, където стотици се събраха на "кафе"
Обновена: 26 юни 2013 14:19 | 26 юни 2013 09:05,
452

Снимка: Dnes.bg

Стотици хора се събраха на сутрешно кафе пред парламента с искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Те носят плакати: "ПарламEND", "Пусни, ОреШаро, кокала без бой".

Чуват се и дежурните викове: "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци" и "Долу БСП".

Още по темата

Протестиращите обаче не скандираха само срещу управляващите, част от тях носеха и плакати "ГЕРБ=на мафия".

В началния час – 8.30, на задния вход на парламента имаше едва около 50 човека, но към 8.40 броят им рязко нарасна. Първоначално те бяха застанали пред служебния вход, но в последствие обградиха целия парламент. В момента е блокирано цялото движение около сградата.

С бурни освирквания бяха посрещнати червената депутатка Корнелия Нинова и зам.-председателят на НС Мая Манолова. Вътрешният министър Цветлин Йовчев пристигна, в момента в който протестът се разполагаше пред централния вход на НС и също не започна нормално работния си ден, а с викове: Мафия.

Протестът днес отново е мирен, като много хора са дошли преди работа или на разходка с кучетата си. Някои от тях държат метли, "за да изметат боклука".

Част от протестиращите призоваха за радикализиране на действията им.

"Докато не полетят яйца и развалени домати към депутатите, няма да има ефект", обясниха част от тях.

Веднага след това домати полетяха към парламента. Служителите на полицията реагираха незабавно и помолиха протестиращите да се преместят.

При протестиращите към 9 часа излезе зам.-председателят на НС Мая Манолова.

Протестиращите обаче категорично отказаха да разговарят с нея. Червеното острие направи няколко опита за диалог, но всички те се увенчаха с неуспех, като последния път, в който тя поиска да разговаря с хората, към нея полетяха кроасани, бисквити и други хранителни продукти.

Манолова сподели, че е излязла да покани протестиращите в 15 часа в парламента, за да обсъдят  исканите от тях промени в изборното законодателство.

„Вижда се, че диалог не може да се води“, сподели разочарована Манолова.

На протеста беше и учителят на годината по информатика Явор Никифоров , който стана известен покрай протестите пред БСП с исканията си за оставката на депутата Христо Монов, който нарече протестиращите „интернет лумпени“.

Той държеше кутия натурален сок, на която беше изписал: “Кръв от комунисти“.

Той обясни, че днешният протест е предупреждение към всяко следващо управление, че грешки като тази с Делян Пеевски не могат да се повтарят.

Към 9 и 20 вече хората започнаха да се разотиват, но движението в района все още е блокирано.

Междувременно парламентът не успя да започне работа поради липса на кворум. Депутатите на ГЕРБ и „Атака“ не са на работните си места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
14
 
8
 
! Отговори
354 преди 10 години
към 354 на кой обясняваш това са молоумни безмозачни мекотели дето няма с какво да зъзсэждават и отгоре на това платени,и то скъпо по 70 на ден.
315
16
 
15
 
! Отговори
??????????? преди 10 години
абе *** какво ще направите най много предсрочни избори ще доде бат Бойко па ша ревнете па ще стачкувате докато му писне на некой и ви смачка там на улицата и толкоз това е стачката на безработните ,пропадняците и боклучаците...
314
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия ще си подадат оставката то е ясно рано или късно но протестиращи кой ще ги замести=ами пак същите.То няма просто "други" от които да избирате.ТАКА ЧЕ СЛЕД ОЧАКВАНИТЕ И ЖАДУВАНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ ПАК ЩЕ ПРОТЕСТИРАТЕ сигурна съм.Сценария ще се повтаря.
313
6
 
5
 
! Отговори
do 351 преди 10 години
mnogo revesh koi suzdade sik i vis a malumno komunisti4esko
312
5
 
5
 
! Отговори
niko преди 10 години
a tezi sikajii koi gi suzdade pitash lise komunistite gi suzdadoha a styga ste se opravdavali komunisti tupi z avsi4ko ste vinovni vie
311
10
 
16
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Обществото търпи от 2001 г. един сикаджия да вилнее в тази държава и същият той да се прави на морален критерий. Това за мене е недопустимо и затова се притеснявам за състоянието на обществото - към какво е търпимо и към какво е нетърпимо.
310
17
 
22
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Борисов е манипулатор. Същото това недоразумение на природата изригна от възмущение "Как може да назначават сикаджия за заместник министър на МВР". Той употреби думата "сикаджия". А той самият какъв е? Нали той е сикаджия. Щях да разбера възмущението му, ако беше висаджия, да речем.
309
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DANAPRAVIM VSICHKI DNES GOLYAMA SEDENKA PO ULICITE VAV VSICHKI GRADOVE TOVA E RAVNO NA JAN2 I POLOSHO !!!
308
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обществото приема безропотно недопустими неща, които върши ГЕРБ. Но когато нещо подобно извършват други партии, особено БСП, нетърпимостта е много силна. Това е важен детайл.
307
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да смятаме, че Манолова е закусила добре. Оставката е факт. Единствено си пожелавам гражданското общество (понятие вече изпълнено със съдържание) да остане така единно и непреклонно и да постави ултиматум на следващите управляващи в много кратки срокове да разследват престъпленията на правителството в оставка и да има задължителни ефективни присъди. Това ще даде дължимото на старите и предупреждение на новите колко толерантни сме към грешки или злоупотреби с власт в ущърб на България.
306
6
 
10
 
! Отговори
анонимен № 342 преди 10 години
А какво е нито един поддържащ правителството сред 1.5 милиона а?
305
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да смажем гроб излизайте хора да им покажем кои сме истинските протестиращи
304
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунист и турчин не разбират от интелигентни протести. Справка- едните през 1997, другите наскоро в Истанбул.Само големите сопи ще ги вразумят.
303
8
 
14
 
! Отговори
ив! преди 10 години
Така така, само така! Браво на народа! Искам да ви кажа, че ще си заминат много скоро... Нека да ви припомня как през 1997г. правителството на Виденов също не искаше да подаде оставка, следваше блокиране на граници, магистрали, жп транспорта и изобщо цялата държава...
302
20
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
А бе хора защо се излагате? Кои са тези протестиращи, които искат да свалят правителството? Я само си представете, какво са 10 000 човека в София, сред 1,5 милиона. Съотношението е просто смешно и жалко, като се има предвид, че протестиращите не само от София!
301
12
 
18
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До протестиращ гербистВ цяла България няма 50 000 човека, които да искат ГЕРБ на власт, а ти искаш само в София да се съберат толкова. Няма начин. Иначе си прав, че сте смешни с тези протести от по 200-300 човека. Толкова сте феновете на ГЕРБ.
300
4
 
7
 
! Отговори
Ассен преди 10 години
епизод 2 на 97-*** година...много добре медийно подготвен държавен преврат...тогава властта я взле олигархията, сега това май ще стане...
299
6
 
19
 
! Отговори
Първанов преди 10 години
Манолова нали иска да работи.Давам срок 5 работни дни да изработи новия кодекс, гласуват, оставка и ЧАОТе са кадърни! Закона за ДАНС го направиха за 3 дни !!!
298
8
 
20
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Комунистите в космоса!
297
8
 
9
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
До КомунистътТи си изкопаемо и НИЩО не зависи от теб, само от това че ти плащат по 18 ст. на коментар!