Разбраха се: Премиер – Борисов, РБ взима 6 от 18 министри

Трима вицепремиери в МС, единият ще е от РБ без портфейл, АБВ с министър
Обновена: 4 ное 2014 15:50 | 4 ное 2014 15:11,
396
Разбраха се: Премиер – Борисов, РБ взима 6 от 18 министри
Бойко Борисов Снимка: БТА

ГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха принципно съгласие по структура и състава на бъдещото правителство. Това стана по време на двучасова среща между лидерите на двете преговарящи страни.

Още по темата
След разговорите стана ясно, че РБ и ГЕРБ подкрепят Бойко Борисов за премиер на бъдещия кабинет. Новият Министерски съвет ще има 18 министри и трима вицепремиери.

Реформаторите ще получат 6 министерски поста и 1 вицепремиерски без портфейл.

Обсъдени са и имената на бъдещите министри. Предстои обаче те да бъдат одобрени от парламентарните групи на двете формации и тогава ще бъдат огласени.

В кабинета ще има и министър от АБВ.  Все още не е ясно дали в кабинета ще има и министър от Патриотичния фронт. „Утре предстоят тристранните ни срещи с останалите потенциални партньори, с които ще търсим съгласие, за да постигнем мнозинство“, каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По време на днешните преговори е обсъден и въпросът за бъдещите областни управители. Засега е постигнато съгласие само за принципа, по който ще се назначават, а имената ще бъдат разглеждани на по-късен етап. Обсъдено е било и създаването на няколко парламентарни комисии, както и разделянето на икономическото министерство на три – икономика, енергетика и туризъм.

Решенията в бъдещото правителството ще се взимат с консенсус в парламентарен формат и консултативен към МС, стана ясно още след срещата.

ГЕРБ и РБ обявиха, че имат готовност да обявят в най-кратки срокове новия кабинет. „Нашето желание е възможно най-рано, след като получим мандата, да внесем за гласуване и кабинета“, каза Румяна Бъчварова.

Тя нарече днешните преговори началото на финалните консултации за съставяне на кабинет. „Разговорите бяха изключително полезни и конструктивни, насочени към конкретно решаване на практически проблеми“, каза тя след края на преговорите.

„Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи своя кандидат за министър-председател. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер като кандидат за премиер и получиха подкрепата на РБ при общото мнение, че това е най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43-тото НС“, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той съобщи, че няма да заеме министерски пост.

Предстоят консултации за подкрепа на програмата на ГЕРБ и РБ от други политически сили.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Песента на Боко ми е позната- нема пари и нема пари, пАри нема, действайте! Лош матреял, лооош матреял!На къса верига, на къъъса верига!Станишев е виновен, Станишев е виновен!Аре, че шъ ритам мачле!Меркел, Меркел, Обама, Обама. Евро, евро!Няма пари, фалит, избори, пак шъ ги бия! (2)
245
1
 
9
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Народа ненавижда цялата депутатска пасмина , а те не не ние ще ви спасяваме . Дали пък след време световните медии няма да предават с директни включвания от София как народа ги смазва от любов.
244
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атакистите кво ще атакувате като всичко е првзето.
243
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Педелизите само комунизи сънуват, нощно време пълнят *** от кошмари.
242
3
 
6
 
! Отговори
от 307 преди 9 години
до "до 307"Да не се мислиш за по грамотен, м? В кое бре соросоидченце, м? Единствено по граматика, литeратура-художествената измислица и празнословие ще да е, кукло егрегорялна! :))) Сссс...., Му ...., Ауууу......,....
241
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как няма да го гепи УСА слагат най-отгоре *** за лесно движене на конците също като в Укрина с оня Трупчинов (с отвратителната джука) и Потрошенко шоколадовия убиец.
240
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутрагенчо пак докопа кокалчето.Идва глад и разкошна мизерия.Тежко и жалко за народа.
239
3
 
6
 
! Отговори
до 307 преди 9 години
***, първо научи правописа после плюй!
238
1
 
10
 
! Отговори
CTOEB преди 9 години
Раданееее, Раданеееее.....адиос, Раданееее! Кунева е ясна. Лукарски няма нужда дори да се коментира! Ама ти???? Единствения с принципи и чест в тоя политически бардак. Най-важното нещо се нарича ДОСТОЙНСТВО! Поздрави, СТОЕВ - твой вече бивш избирател.
237
1
 
8
 
! Отговори
Федор преди 9 години
Ей какво нещо е политиката всеки случай... Пред колко време беше, Бойко нарече Кунева "комунистическа снаха", което си е точно така де, ама с което става съвсем ясно какво мисли Борисов за Кунева и доколко изобщо я уважава. Сега обаче Кунева го подкрепя. Защо? Защото има келепир. Все си мислех, че политиката е за хора с чест и достойнство, а то всъщност обратното - политика да правиш, трябва голям *** да си. Иначе просто не става - ще ти намерят цаката някак си.Дупе да ни е яко, господа!
236
3
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Яд ме е, а шеметът бе шега. Яд ме е, че близо 60% от най- бедните българи не гласуваха, яд ме е, че тези хора НИКОЙ не ги представлява, нито пък го е еня за тях. Яд ме е, че нямам финансовата възможност да регистрирам една нова, истинска левица и да поведа тези хора към едно достойно съществуване. Нито Сорос, нито Путин пари за това мероприятие не дават, а аз не съм милионер, пфу!
235
2
 
14
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Хората се палят от безизходица РК и ББ си пращат послания с песни. Какви хора сте? Държавата е в рецесия вие правите театър на абсурдите при съставянето на правителството. Да дадем на тази партия министър, на друга партия министър само и само да закрепим властта. Какво излиза, че коалицията е по лоша когато е явна, отколкото задкулисно да се раздават министерски кресла. Бойко така работи. Ще си купи цели партии като ги включи в управлението и разграбването на общественото богатство.
234
3
 
9
 
! Отговори
до 304 преди 9 години
Ти си типична слабумна *** гмеж, жизненоспособна единствено на системи, т.с изкуствено подържане! Труп си!:)))
233
3
 
5
 
! Отговори
И. Иванов преди 9 години
Оня *** Маркс си призна, че колабирал от злоба, голям страх ги тресе партийците, треперят им гащите!
232
2
 
12
 
! Отговори
Вазоф преди 9 години
Българийо, от тебе те крадяха, и пачките като брояха, го правеха без страх!
231
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и *** ги стегна феса!
230
2
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Крадец до крадеца, мутра до ченгето,бъркат в медеца,облизват си пръстето!Това е положението, другарки и другари, ДСолигархията печели поредния си рунд срещу народа, Жалко!
229
2
 
11
 
! Отговори
отново е Мутрата :)) преди 9 години
Храсвам фразата : Нищо лично, просто бизнес! Да, ама не! В БГ всичко е лично и няма разграничение между личното и бизнесът! Да лично! Дали точно Борисов е най подходящият за премиер, м? Маркучодържателат, бандитът, мутрата? Другото което е дразнещо е : В бг се търсат места за някого/ познатият/ приятелчето/ роднината/ дупелизеца - последният ласкае, макар и често да е неискрен, а не се търсят подходящите професионалисти/принципни люде за местото!пп. Е държавата нема скоро да се оправи!
228
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам тази зима режим на тока,купони за храна и комунистически опашки пред магазините.Няма вече кво да крадът - остана да изпоскат и държавният резерв и всичко да се свърши.Амин.
227
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре разБойко премиер отколкото Раданчо! Тъкмо един път завинаги да разберем,че тиквата е бандит който не трябва да е в парламента никога повече.