Съдбата на новия заем остава висяща, спорът продължава утре

В момента вървят пазарлъци с цели групи за подкрепа, недоволства БСП
Обновена: 18 фев 2015 17:29 | 18 фев 2015 14:30, Камелия Цветанова
157
Съдбата на новия заем остава висяща, спорът продължава утре
Снимка: архив, Булфото

Въпреки совалките на финансовия министър Владислав Горанов в парламента тази сутрин в крайна сметка не се стигна до гласуване на ратификацията на предложения договор с четири международни банки за посредничество при поемането на 16 млрд. лв. външен дълг в периода 2015-2017 г.

Оказа се, че времето на депутатите днес не стигна и ще продължат с обсъждането утре, защото мнозинството не прие искането на лидера на БСП Михаил Миков парламентът да си удължи времето до приемането или отхвърлянето на договора.

„В момента вървят пазарлъци с цели групи за подкрепа“, коментира той, след като от ПФ поискаха половин час почивка, време през което говориха с Горанов.

Още по темата
Както заяви по-рано лидерът на АБВ Георги Първанов, депутатите от партията се обявиха против заема.

„Този договор е поет без знанието на обществото и на коалиционните партньори и без санкция от парламента, което е недопустимо“, заяви Кирил Цочев от АБВ.

Според него трябва да се направи нов конкурс за банките, които ще са обслужващи, и размерът на заема да е само сумата от стари дългове, които се нуждаят от рефинансиране.

Лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев пък обвини опозицията, че манипулира хората.

„В продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа за нов дълг. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг, не обсъждаме нов дълг. Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за догодина или актуализация за 2015 г., което обаче няма да се случи, защото България има стабилно управление. Ще изстискваме финансовия министър като мокър парцал, защото за следващата година ще искаме по-малък дефицит“, отсече той.

Според него атаката от опозицията е била силна, но и очаквана.

„Всяка опозиция би атакувала. И ние, ако бяхме опозиция, щяхме да атакуваме дори по-силно и по-грамотно от вас“, посочи той.

По думите му РБ ще спечели политически дивиденти, като се включи „в хора на лъжците“, но от другата страна стои отговорното поведение.

Независимият депутат Велизар Енчев, който се отцепи от ПФ, също обвини финансовия министър, че се опитва да купи бившите му съпартийци.

„В момента тече покупко-продажба на парламентарни групи и това е срам за българския парламентаризъм“, отсече той, което провокира Валентин Касабов от ПФ да му припомни от коя партия е бил избран.

„Енчев ефенди, от коя партия влязохте Вие, че сега се опитвате тук да морализирате, ако сега се кандидатирате, и три куци бабички нямаше да съберете, хубаво е, че признахте, че принадлежите на ДПС“, каза му Касабов, след като Енчев призова ДПС да не гласува за заема.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
18
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Очаквайте сега още под големи комедии......Ще има комисия за проверка на финансовата наличност в пенсионните фондове, а Борисов с Дянков отдавна ги осушиха.
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16 милиарда лева са абсолютно необосновани! Това са УЖАСНО МНОГО пари! Не случайно като Миков поиска да обяснят конкретно къде ще отидат тия пари гербавите започнаха да шикалкавят!
62
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радан пък не разбрал, че ще теглим нов заем! И по-добре да не го гласува, щото пак ще се чудя АЗ за кого да гласувам!
61
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА като немогат да работят без заем, аз как свързвам двата края 25 години...
60
1
 
15
 
! Отговори
боико борисоф преди 9 години
Скъпи българи,тоя заем ми требЕ понеже сабирам сериини номера на банннкноти,като саберЕЕм целата коЛекциа че ви дам и на вас.Ваш Боико
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да ги видим сега "патриотите",дали наистина са патриоти или голямата сума ще замъгли съзнанието им.Да не стане като в стихотворението "Патриот е душа дава,но не свойта душа братя,а душата на народа".
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм го гледал, но има ли някой да потвърди,че тегленето на огромен държавен заем е било в предизборната програма на ГЕРБ.Иначе, като не може да управлява без борчове да си отива по-бързо.Колкото по-бързо, толкова по-добре.А иначе имаше пари за финансиране на митинги против Орешарски.
57
1
 
24
 
! Отговори
Февруарска оставка преди 9 години
нещу така като гледам нещата ... вървят към излизане по площадите ОТНОВО до ОСТАВКА ! Значи студено е българи, взимайте по някоя огнена вода и да измитаме *** от НС. Нека в НС влизат само доказани хора, с ценз и истински работен опит, които могат да провеждат реформи и да събират както казаха хората по-долу във форума такси, данъци и пр.Това е най-важно в една държава, всеки знае да взима заеми, нали Бокич. Мислете и се осъзнайте - площада пред Парламента е демократичния избор.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората на Бареков са резерв, важното е първо да купят ПГ и АБВ за да имат политически гръб, ако не успеят следват *** на Бареков, а накрая остава и ДПС... Т.е. загробването е сигурно... борбата е да не се разкрие , че ДПС стои зад Боко Тикввата.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не съм на мястото на тези които се пазарят.На колко ли ще кандисат?Искайте много.Нали знаете "Там където не става с пари,става с много пари".И без това няма вие да ги връщате,а ние.Какво ви дреме.
54
1
 
18
 
! Отговори
уйо преди 9 години
16 милярда заем на 10% лихва.......Тоя заем от заложна къща ли го взимат, в света не съществува такава лихва...Ааа нека да познаем на Борисов жена му с нейните банки ще помогне за финансова стабилност.Питам се аз защо никой българин не иска ОСТАВКА?
53
0
 
17
 
! Отговори
протестна мрежа преди 9 години
Хайде Бацко, развържи кесийката като през 2013 да ти ударим едно рамо. Знаеш днес мама на тате не дава без пари. Винаги верни на.....този който плаща.
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Радан Кънев пламенно защити от трибуната предлаганото споразумение" Радане, излагаш се яко. Лъсва кой е бил обект на покупко-продажба, наред са следващите "партньори."
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бяха я подкарали от вратата за краката, точно както стана с пенсионните фондове и както има изгледи да ни натресат 10 стотинки за километър извънградско.
50
1
 
10
 
! Отговори
info. преди 9 години
До detelinaОтговор на твоето питане могат да дадат,Емил Хърсев,Костов и Попов.Обаче за да пропеят,те трябва да са в пандиза.
49
1
 
18
 
! Отговори
Моля Ви хора..... преди 9 години
Много Ви моля....гласувайте за новия заем.....иначе...Борисов каза,че ще подаде оставка.Как ще живея без него? А бе Вие сърце имате ли? Как ще ме лишите от Него.......?
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
измамата не успя да мине ,баце да подава оставка още днес ,ако е мъж ?
47
2
 
19
 
! Отговори
РБ преди 9 години
То не бяха протести,то не беше натискане за власта,сега пък нямало пари!Смешници сте бе,жалки смешници!
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На едро работи Бацето, няма 1-2 млрд , направо 16. Като ще е , да е.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не се сбиете бе, я вижте в турския парламент меле и няколко депутата в болница.