Министрите в НС за гласуването на дълга, Борисов го няма

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и РБ
Обновена: 25 фев 2015 09:58 | 25 фев 2015 09:30, Камелия Цветанова
140
Министрите в НС за гласуването на дълга, Борисов го няма
Снимка: БТА

В последния момент министрите отложиха редовното си заседание, за да дойдат в парламента, където днес депутатите трябва да решат дали да ратифицират договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

Макар че дългът е изключително важен за кабинета, все още не е ясно дали ще мине през парламента.

Още по темата
Явно заради това в сряда в началото на заседанието в Народното събрание дойде почти целият кабинет на Бойко Борисов, макар лично той да не го направи.

Пред парламента вече се събират привърженици на "Атака", които ще протестират срещу взимането на нов заем

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и РБ. БСП, ДПС, „Атака“ и АБВ, коалиционен партньор в управлението, се обявиха категорично против. Все още обаче не е ясно решението на народните представители от Патриотичния фронт, чийто глас ще се окаже решаващ.

Именно по тяхно искане миналата седмица беше отложено решението на парламента за съдбата на договора. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обясни тогава, че имат нужна от експертно становище, защото информацията, която им е била предоставена, е била твърде оскъдна.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов отново се опита да ги убеди, че заем е крайно нужен на страната, за да покрие стари дългове.

Той призна след разговорите, че е оптимист, че „здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“, но решението на патриотите остана в тайна.

Миналата седмица Борисов дори намекна за оставка, ако парламентът не одобри вземането на заема, а вицепремиерът Румяна Бъчварова призна, че няма как да се управлява без пари.

Менда Стоянова от ГЕРБ, шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси,също коментира, че мандатът на правителството е под въпрос, ако не бъде изтеглен заемът.

„Ако не изтеглим външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил мораториум по плащане на дълг“, коментира тя в неделя.

В същото време опозицията не само не се съгласи, че новият дълг е нужен на страната, ами дори БСП и „Атака“ организираха протести против искането на правителството.

Социалистите заподозряха в понеделник, че може би част от парите от дълга ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията, въпреки че Горанов обясни, че той е само за покриване на стари задължения.

ДПС предупреди, че ако заемът стане факт, България ще влезе в дългова криза.

„Атака“ определи новия дълг като „военен“ и пресметна,че заедно с лихвите възлиза на 27 милиарда лева.

Според лидера на АБВ Георги Първанов е допустимо да се вземе заем ,но не по-голям от 9 милиарда лева, колкото са старите дългове. Той посочи като основен мотив за решението на партията именно неяснотата за какво са парите от разликата до 16 милиарда лева, колкото иска правителството.

Позицията на РБ е категорично в подкрепа на вземането на заема, защото според тях на практика няма нов дълг, а той нужен само за финансиране на стари задължения.

 

.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: НСпарламентдългзаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брутният външен дълг към края на ноември 2014 г. възлиза на 38 819 200 000 евро.Вие си спорете за каквото искате ама тази цифричка се увееличава с над милиард годишно и то ако инфлацията е само 2-3% И никой нищичко не прави за да се спре да се харчи повече отколкото се произвежда и да се влезе в някакви норми. Когато аз харча повече отколкото имам ми вземат къщата ... когато държавата харчи повече отколкото има ... плаща народа някак си все си прекаран да плащаш най-вече заради глупостта ...
91
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, къде е главния икономист проф. Боку в този важен ден?!
90
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е смешно, това момче Горанов, като почне да обяснява за някакъв дълг от началото на 80-те години:) Ами то след 89-та билиони-трилиони потънаха в черни дупки
89
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събуждайте се българи, окрадоха и нас и България! Време е да накажем крадците и предателите!
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе къде е батко.батко боцка у Хепито и ще дойде.аааа няма да дойдел ,щото нищо не разбирал от това.
87
25
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Има си министри, Борисов не им е нужен. Стига сте ревали за глупости, спомнете си кой фалира КТБ - това е чиста загуба за народа!Заема е глътка въздух.
86
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До Анонимен АМА ТИ СПИШ ЛИ----ПАРИЧНИЯ ФРОНТ Е ОТ ЯСЕН ПО--ЯСЕН---ТЕ СА ЗА
85
0
 
4
 
! Отговори
Б. Борисоввв преди 9 години
Няя значение иметоо важното е да запазиш приоритетт в органите на МеВеРе!
84
1
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бойко го няма, сигурно защото си пише оставката.
83
0
 
15
 
! Отговори
Заден вход преди 9 години
Боко пита Орешарски къде се намира тайния вход на парламента да влезе незабелязано ....
82
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе защо Боко го няма в парламента?Винаги като стане напечено той се покрива.Дали пак не е вдигнал кръвното?Или този път нещо друго ще измисли за да умилостиви хората.Ей,голям хитрец,ей.
81
5
 
0
 
! Отговори
citizen преди 9 години
ми ще го изнесат, на теб ли да го дадът бе, Макси?
80
0
 
18
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Да не забравяме за концесиите ! Дънди прешъс са изнесли тонове злато добито в България ! Смешните суми по концесиите не могат да компенсират стойността на изнесеното злато ! Държавата отказва да си събира дори смешните суми от тези концесии , защо ли ? МАФИЯ на държавно ниво !
79
0
 
10
 
! Отговори
БоОеико преди 9 години
Скъпи бъп..ббългари,тоя заем ми требЕ,поннежЕ,колекционирАм,сериини номера на банннкноти,като саберЕЕм,целата коЛекциа,че ви дам и на вас.Между впрочем!Търса последнио серииен номер на евро или долар,иначе досега сам ги сабрал 5млрд. сериинИ номера,но последнио го немам.Който ми го даде че съм му много благодарен.И от мене запомнете!Не е модерно да си милиОнер,а милиАрдер.Но оште по добро Е,Не да си милиАрдер,А мноого боОгат милиАрдер Ваш БоОеико
78
0
 
19
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Където няма прозрачност има организирана престъпност на ниво държава , двете са взаимно изключващо се и не могат да съществуват едновременно.Въпроси за размисъл : Процентите за банките обслужващи кредита от 16 милиарда колко ли ще бъдат ? Горанов колко ли ще се облажи като му " благодарят" избраните банки ? Още колко около Горанов ще се облажат ?
77
4
 
2
 
! Отговори
citizen преди 9 години
"ан местните избори фронат и РБ ще се опитат да изкопчат максималното .....АБв ще потъне заради съюза си с герб. много ще са ми интересни резултати на ДПС и Герб, Атака ще си вземе нейното -4 процента"Бате, ти да не си на пуня близнака? 4% на местни избори, атака? Те никога не са имали кмет, хаха, даже и в най-долната *** махала.
76
1
 
8
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
Призовавам ислямска държава да взриви в България Парламента Министерски съвет и Президентството.Управляващтата вихрушка станаха милионери за 4 години а народа е безработен и мизерува и гладува.Аз съм безработен по вина на държавато от 2 години и вчера ми отказаха социална парична помощт като безработен.Освен през зимата да ям сняг а през лятото да паса трева друго не виждам.Джихадисти взривете в бг-ПАРЛАМЕНТА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ и ПРЕЗИДЕНТСТВОТО та тази корумпирана престъпна милионерска-оставка..
75
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я сега да видим патриотичния фронт дали са патриоти или продажници.
74
0
 
18
 
! Отговори
OI9 преди 9 години
Много приказки се изприказваха и още толкоз може да се кажат но всичко се свежда до едно изречение: 16 милиарда - ще ги похарчат Борисов и глутницата разбойници около него - ще ги плащат с лихвите -ние всички , децата ни и внуците ни- те, децата и внуците им не ще платят стотинка....защото няма просто да са тук а отдавна ще са при откраднатите и изнесени навън парици
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ан местните избори фронат и РБ ще се опитат да изкопчат максималното .....АБв ще потъне заради съюза си с герб. много ще са ми интересни резултати на ДПС и Герб, Атака ще си вземе нейното -4 процента