Министрите в НС за гласуването на дълга, Борисов го няма

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и РБ
Обновена: 25 фев 2015 09:58 | 25 фев 2015 09:30, Камелия Цветанова
140
Министрите в НС за гласуването на дълга, Борисов го няма
Снимка: БТА

В последния момент министрите отложиха редовното си заседание, за да дойдат в парламента, където днес депутатите трябва да решат дали да ратифицират договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

Макар че дългът е изключително важен за кабинета, все още не е ясно дали ще мине през парламента.

Още по темата
Явно заради това в сряда в началото на заседанието в Народното събрание дойде почти целият кабинет на Бойко Борисов, макар лично той да не го направи.

Пред парламента вече се събират привърженици на "Атака", които ще протестират срещу взимането на нов заем

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и РБ. БСП, ДПС, „Атака“ и АБВ, коалиционен партньор в управлението, се обявиха категорично против. Все още обаче не е ясно решението на народните представители от Патриотичния фронт, чийто глас ще се окаже решаващ.

Именно по тяхно искане миналата седмица беше отложено решението на парламента за съдбата на договора. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обясни тогава, че имат нужна от експертно становище, защото информацията, която им е била предоставена, е била твърде оскъдна.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов отново се опита да ги убеди, че заем е крайно нужен на страната, за да покрие стари дългове.

Той призна след разговорите, че е оптимист, че „здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“, но решението на патриотите остана в тайна.

Миналата седмица Борисов дори намекна за оставка, ако парламентът не одобри вземането на заема, а вицепремиерът Румяна Бъчварова призна, че няма как да се управлява без пари.

Менда Стоянова от ГЕРБ, шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси,също коментира, че мандатът на правителството е под въпрос, ако не бъде изтеглен заемът.

„Ако не изтеглим външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил мораториум по плащане на дълг“, коментира тя в неделя.

В същото време опозицията не само не се съгласи, че новият дълг е нужен на страната, ами дори БСП и „Атака“ организираха протести против искането на правителството.

Социалистите заподозряха в понеделник, че може би част от парите от дълга ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията, въпреки че Горанов обясни, че той е само за покриване на стари задължения.

ДПС предупреди, че ако заемът стане факт, България ще влезе в дългова криза.

„Атака“ определи новия дълг като „военен“ и пресметна,че заедно с лихвите възлиза на 27 милиарда лева.

Според лидера на АБВ Георги Първанов е допустимо да се вземе заем ,но не по-голям от 9 милиарда лева, колкото са старите дългове. Той посочи като основен мотив за решението на партията именно неяснотата за какво са парите от разликата до 16 милиарда лева, колкото иска правителството.

Позицията на РБ е категорично в подкрепа на вземането на заема, защото според тях на практика няма нов дълг, а той нужен само за финансиране на стари задължения.

 

.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: НСпарламентдългзаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
16
 
! Отговори
до протестърите преди 9 години
Къде сте дрогаре "протестъри", умни, много красиви, много будни? Къде е антикомониста Генов, дрогарката Цонева и другите подобни? Гушнахте милионите от агента Буда и сега се мушите като мишки нейде из луксозните офиси. Вие за последно убедихте, че честна политика няма с което убедихте не само мен, че колкото по-далече от България е най-добре.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами хайде да излизаме защо само пишете - касае народа и сега е моментът утре ще е късно.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако фалираме ЕС ще ни напоомап като Гърция, защото сме в ЕС. Няма фариларала държава в последните години в ЕВропа в пълиня смисъл на понятието - от Времето на Османскаат империя през 19 век. - Аржентина не я броя, тя не е в ЕВропа.1992 и 1997 беше друго, още не бяха в ЕС и МВФ, нямаше валутен Борд
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
помня лукановата зима.само че ти на знаем дали помниш че точон тогава шоково вдигахме цените защото си унищожвахме индустрията и селото при Попов. ОСвен това Луканов даде 10 милиарда на частни лица и те не ги върнаха. Кризата дойдеоттам. да не говорим, че Американците натискаха правителството да падне, а руснациет не ни подкрепяха вече.ситуацията днес е старшно променена, несравними са нещата.
48
12
 
3
 
! Отговори
citizen преди 9 години
сейко, не се напъваи много да не спукаш някой кръвоносен съд... Бегом на площада, волен раздава пици на парче!
47
10
 
2
 
! Отговори
citizen преди 9 години
бръчков, ми хайде да видим колко ще изкарате днес, а? Нали "мнозинството е против"!
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов се опрадаваше със Станишев и Орешарски. Сега следващият ще се оправдава се него. писна ми. нека да фалираме като е толкоз способен да се оправя без заеми.-2. на борисов всичките му хора се оказаха за затовора -Боевски, Цветанов, Янева, Фидосова, сега Тонев ....как да му имаш вяра за дълга че няма да го профукат
45
14
 
2
 
! Отговори
citizen преди 9 години
байка ти или си много малък и не помниш Лукановата зима, когато фалирахме в "името на народа", или си склерозирал пенсионер.Само пълен *** може да говори, че фалит би било "добре за народа". Такива като теб бих затварял в лудница.
44
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твърдо "за" този дълг, даже смятам че сумата е дребна. По света хората вземат по 50 и по 100 млрд заеми и никой не го прави на въпрос. Кой щял га го изплаща? Ами вашите мързеливи внуци вместо цял ден да висят в интернет ще бачкат!
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този заем ще се изплаща три години - я се предсатевеет че утре ББ си хвърли оставакат какот ни плаши, и новия премиер не е съгласен с тази финансова политика. Този заем ще го зароби. Сидеров кааз -аз мога да намеря 66 милиарад без да правя заеми. Орешарски търсеше бизнесе отоншения с Китай, Кобурга - с арабите . Борисов унищожи и едното и другото. Негово право, но ако следващият премиер не е съгласен с финасовата политика на Борисов? десет години оправадиня - Борисов завеща дълг
42
1
 
15
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Явно ти си част от октопода които иска нов дълга за да продължава да краде. Измамници!Дори и да фалираме, ще е по-добре за народа, отколкото да продължава тази история. Да взимаме още заеми за да има от къде да се краде. Порочна практика която продължава 25 години. Нужни са промени, не дългове.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Асен Генов? във Власта. Къде е АНотанета Цонева? - във Властта Къде е МишоКонстанитон днес - във властта?Къде е проституиращата мрежа- във властта.видя се кой бутна Орешарски за 1 милиард
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Qwno podgotwq ostawkata, o6te ot sno6ti si znae 4e nema da mine- Amin.
39
8
 
1
 
! Отговори
citizen преди 9 години
значи така става, а? "фалираме", правим се на робин худовци и хоп, проблемите са решени!
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В предизборните платформи едни, в коалиционното споразумение друго, реално се случва трето. Ха честито на балъците. Които иска тиква - получава тиква (няма как да е торта гараш)
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сутринта се разбра, че в разчетите били "промушени" и две вече падежирани облигационни емисии, т.е. платени. За само 1.650 млрд. На лъжата краката са къси (Бълг. поговорки и пословици) - явно в НС някои днес май ще пълзят
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твърдо против да се взема нов дълг и то за такава колосална за България сума. Нека да фалира държавата, да се формира ново правителство което да осъди всички крали от 1989 година да върнат парите и да се конфискуват всички техни активи. Да се премахнат всички договори подписвани през последните 25 години, изведнъж България ще се превърне в РАЙ. Ще се съберат поне 100 милиарда лева и скоро няма да има дефицит.
35
6
 
26
 
! Отговори
Дяволът преди 9 години
Къде са протестърите ?! Къде са окупаторите ??? Къде са майките с колички, с протестиращи дечица (украсени като коледни елхи с националния флаг и други подобни символи!!) ??? Къде са песните и танците на народите по Орлов мост ?!? Значи срещу Пеевски може да се протестира, срещу ЗАГРОБВАЩ заем с 1500 неизвестни - не може ?!?!?
34
3
 
0
 
! Отговори
citizen преди 9 години
абсолютен мишок си. Ако не беше, щеше да си пред Парламента, нали имаш позиция, уж
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Против взимането на този дълг. Само два месеца след гласвунето на бюджета. и то - разтеглен в две години. Като е толкоз важен - да изчакаме шест меца, да видим приходиет в хазната и тогава да теглим.ОСвен това - как имаха наглостта да освиркват орешарски за 1 милиард, а да теглят 16 милиарда?