Борисов увери Путин: Реализацията на „Балкански поток“ напредва!

Премиерът обсъди енергийното сътрудничество с Вучич
8 яну 2020 15:54, Елка Василева
191

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп  Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“.

Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Още по темата

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.
 
Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в двустранната среща на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. Двамата също разговаряха в Истанбул преди началото на церемонията по откриването на газопровода "Турски поток".

Премиерът Борисов изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна.

Българският министър-председател информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница.

Борисов отбеляза, че реализацията на проекта "Балкански поток" ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта "Балкански поток".

"Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува", отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ "Европа" се строи за Сърбия. "Единият лот до лятото ще е готов, по другия също текат процедурите", заяви Борисов, цитиран от МС.

През ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор № 10 от българската граница до Ниш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
10
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен.....Народ от *** и *** може да е братски.....Мисля,че даваш много добро описание на задунайските руски роби.
137
11
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До РусофилАлександър III и Сталин са най-големите българофоби, Путин ке нарежда на трето място. А русофилите може би са по-големи българофоби и от Александър III.
136
4
 
15
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Путин непрекъснато гледа с недоверие Борисов - веднаж не му се усмихна. Като, че ли двамата най-отявлени руски управници българомразци са Горбачов и Путин
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 131"Братският украински народ никога няма да забрави нашето предателство." Народ от *** и *** може да е братски само на такива като теб. Само шутове по бандеровските ***.Да ядат донбаски въглища ,ако си ги купят от опълченците.
134
1
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
И за какво да прихващат ракети дето отиват в нищото и само вдигат дандания.----------Е как за кво, бре!Нанесени са щети на американска военната техника, и 80 загинали - предаде Ройтерс.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бате Бочко чок яша сенсин бизим падиша х.
132
4
 
26
 
! Отговори
ОИЙи преди 4 години
Боко изглежда толкова мижав сред големите лидери....да иде да си види селета около сливен и видин.... Едно време се строяха училища и имаше българчета в тях, а сега ромчета събарят всичко...
131
4
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Русофилите пуцат пиратки в знак на съпричастност към другарите си в Иран дето пуцат морално остарели ракети само заради гюрултията.-------------Не само русофилите, ами целио свет се тресе от смех и се пита:"Абе, кво стана с най-съвремената и високо технологична "Пейтриът" та не можа да прехване нито една "морално остаряла" иранска ракета???Тц,тц,тц..., Резил да го е.!., а!?-))))))
130
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 129"...ПУТИН НЕ Е ФАКТОР В БЪЛГАРИЯ...".......................................Не е решил, не е станал НАЙ-важния фактор! Бъди сигурен!
129
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите пуцат пиратки в знак на съпричастност към другарите си в Иран дето пуцат морално остарели ракети само заради гюрултията.
128
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм на мнение, че това си е Турски поток, а не измислиците на шмекера Борисов! Ходи да се моли на Вучич да го наричат Балкански пАток хаха Тиквата е американски агент против интересите на България, защото ако направил Южен Поток сега няма да спестяваме 70 милиона годишно от такси, а сигурно 140 милиона и нямаше да сме зависими от турция! ОСТАВКА
127
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците пуснаха климатичното оръжие,при нас е пролет.Американците пуснаха подземното ХАРП и който не слуша земетресение!Няма да има нужда от самолети и ракети вече,те са за музея!
126
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин не харесва да го гледат от високо,както го гледа нашият и да го нарежда ,,ченчаджия'' от Магурата.По принцип руските държавни глави не харесват българските такива.Не искат да си признаят че СССР просъществува толкова дълго,благодарение на това че България не се намеси във войната на страната на германците.Иначе положението както беше на кантар,едва ли би се стигнало до битката при Курската Дъга.Но са неблагодарни и до днес за това.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче 2 земетресения веднага до атомната централа от ХАРП в Иран!
124
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ейй.. туй правешкият тарикат гоулем даскал ша знайте.Баце добър ученик,шушморок.Как ги къдри!Наследството, ще му е същото
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ще започне всеки момент обръщение към американската нация.
122
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заравят тръбите без да ги заваряват
121
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБойко гони евроатлантиците 10 години и слугува на руските интереси.
120
0
 
10
 
! Отговори
Рускиня преди 4 години
Активисте,като не знаеш руски защо пишеш глупоти?
119
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи какво е "балкански поток".-Плащаме милярди за да може Путин да заобиколи Украйна.Братският украински народ никога няма да забрави нашето предателство.