Борисов увери Путин: Реализацията на „Балкански поток“ напредва!

Премиерът обсъди енергийното сътрудничество с Вучич
8 яну 2020 15:54, Елка Василева
191

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп  Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“.

Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Още по темата

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.
 
Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в двустранната среща на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. Двамата също разговаряха в Истанбул преди началото на церемонията по откриването на газопровода "Турски поток".

Премиерът Борисов изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна.

Българският министър-председател информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница.

Борисов отбеляза, че реализацията на проекта "Балкански поток" ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта "Балкански поток".

"Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува", отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ "Европа" се строи за Сърбия. "Единият лот до лятото ще е готов, по другия също текат процедурите", заяви Борисов, цитиран от МС.

През ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор № 10 от българската граница до Ниш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво му се обясняваш на тоя наглец кинта и 20. Когато сме готови тогава си пусне газа. Нагляра пак седнал да обяснява, колко бързо правил в морето. Много лесно, като вадиш газ и имаш пари. Ела в бедната България да те видим, колко тръби, ще сложиш джудже отворено. Все да плюе България. Утре да не ти спрем тръбата и си продавай газа по космоса.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин не е много нисък за световен лидер. Висок е колкото е бил Хитлер.--------Е, хубаво, кажи колко е висок?Щото аз имам информация за Хитлер 178 см, а за Путин 165.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва не вярва на сълзи
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царят и падишахът пак се срещнаха. Падишахът бе довел двамата си васали, румелийският и беградският!
74
2
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Както винаги, пътят за България към света минава през Босфора и Турция. Послушни сме, каквото ни кажат великите сили и изпълняваме, подчинени сме и на Турця. Такава малка и слаба държавица не може да си позволи да е независима, ще я управляват отвън.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джаба Хътянина разговаря с Йода
72
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да благодарят и на германците, че им произведоха тръбите.
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да благодарят на японците, че положиха тръбите и построиха потока. Велики России няма технологии дори едни тръби да зарие, а изцяло разчита на тръби за да си продава ресурсите.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ С ЕС И НАТО, бойко с евразия.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов подари на Путин куче за да се знае, че му е верен като куче.
68
6
 
10
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Какво унижение за България!!!
67
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***
66
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тези снимки вече не ме е срам от поведението на Борисов. Срам ме е когато е сред европейските лидери, но не и сега.
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек викнали са го да им репортува докъде е стигнал с краденето на пари от строежа на газовото трасе и нашия се обяснявал като виновна ученичка защо се бавят нещата. после са му казали да чака в коридора да го повикат пак, но тактично са го забравили цял ден да виси и да ги чака
64
0
 
14
 
! Отговори
Мъкаааа преди 4 години
*** и мъката, направо насионална катарстрофа. Нашият юнак, посочвал изтъквал, приказвал, показвал, но не успял да получи и едно ДОБРЕ. За сведение на жените, ако говорите на мъжа си каквото и да е и той Ви отговори с ДОБРЕ да знаете, той до момента не е чул и дума от това което сте му казали.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво го е уверил,ама една задокеанска депеша и с потока беше дотука!
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОРИСОВ Е РУСКИ АГЕНТ
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма среща - в коридора на излизане
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте в Афера какво пише,там пише,че и турски поток става американски поток.
59
11
 
4
 
! Отговори
чрез руските потоци преди 4 години
България се е насочила право в устата на мечката стръвница - пълна зависимост от суровинни доставки от Руската империя води до васалитет и губене на суверенността. Това разбира се се приветства от русофилските бандити в България, но българите трябва да се събудят и да видят че отнови са ги подкарали към блатото на руския бляяд и скоро отново тук ще замирише на руски ботуш, който винаги и на всякъде е носил смърт, мизерия и безправие.Никакви руски доставки, под каквата и форма да ги пробутват!