Борисов увери Путин: Реализацията на „Балкански поток“ напредва!

Премиерът обсъди енергийното сътрудничество с Вучич
8 яну 2020 15:54, Елка Василева
191

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп  Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“.

Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Още по темата

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.
 
Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в двустранната среща на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. Двамата също разговаряха в Истанбул преди началото на церемонията по откриването на газопровода "Турски поток".

Премиерът Борисов изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна.

Българският министър-председател информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница.

Борисов отбеляза, че реализацията на проекта "Балкански поток" ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта "Балкански поток".

"Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува", отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ "Европа" се строи за Сърбия. "Единият лот до лятото ще е готов, по другия също текат процедурите", заяви Борисов, цитиран от МС.

През ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор № 10 от българската граница до Ниш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов се опитваше да каже някоя от дежурните си простотии на Путин, но Путин въобще не го отрази - само се извърна настрани. Голям смях.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На специална церемония в Турция бе даден стартът на Турски поток. В залата бе символично монтирана последната сглобка от трасето, а кранът завъртяха заедно руският президент Владимир Путин и турският - Реджеп Таип Еродогон.Сръбският Александър Вучичи и премиерът на България Бойко Борисов гледаха отблизо церемонията.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алах да поживи Борисов, че подари южен поток на Турция.
35
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте физиономията на Путин след като Ердоган, е казал, че няма да купува С400 защото са ненадеждни и че повече неще да чуе за руски оръжия.
34
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Ако съм на г-н Путин на първата снимка, като му извъртим един здрав шамар на шмекера БорисовХах, да бе, нали ако Бойко му зашие един после няма да могат да го сглобят това кекаво жyжe.
33
14
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Къде е зеленият чорап? Защо го няма на срещата?
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само погледнете на картата тази тръба какъв голям и остър завой прави през черно море и турция а можеше да бъде и много къса директно Русия-БългарияОбаче големите началници му издърпаха ушите и страхливата мишка клекна.
31
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко нещо говореше на Путин, не знам на какъв език, Путин не го отрази.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов въобще не е разговарял нито с Путин, нито с Ердоган. Просто не са му от класата.Казал си е няколко призазки с Вучич. Явно пак се е опитвал да говори на мутренско-сръбски и си е умирал от кеф от галактическите си простотии, които е ръсел.
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След този тежък от към срещи ден на Тиквата може да кажем с чисто сърце, че, за съжаление, нас всички ни кецат. С тоя крадлив "банкянопитек" толкова.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не обиждай селяните,банкялията е уникален ,няма друг ,като него на планетата..
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо и лакейната придворна журналистка продължава да нарича потока БАЛКАНСКИ, след като той официално се казва ТУРСКИ ПОТОК ?
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спря Южен поток, а отиде на откриването на Турски...Изключителна тежка форма на гьонсуратлък!
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува"----------------------------------------------------------Твърдение, паралелно с това, ученик от 8 клас да пише на изпит по анатомия, че един кръвоносен съд изпълнява ралята и на вена и на артерия.
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте снимките внимателно... Путин и Ердоган си имат приказка, а Бокича малко като в небрано лозе... Върти се около тях, ама не го отразяват.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали Боко е цитирал нещо от "Междузвездни войни"
22
2
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 1 Защото въобще не можеш да осмислиш огромната разлика между Южен и Турски поток.Поради тази си ограниченост постваш тая щуротия вече Н ти път
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съм на г-н Путин на първата снимка, като му извъртим един здрав шамар на шмекера Борисов, ако попита защо ще му извъртим още един шамар!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се вижда и чува на записа в афера!?
19
16
 
5
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Задунайците са страхотни роби.Правят ми потока със собствени средства и даже се радват.Губернатора Борисов си върши работата повече от отлично.