Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден

Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация
Обновена: 29 мар 2024 14:17 | 29 мар 2024 14:16, Камелия Цветанова
199
Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден
Снимка: архив, БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев коментира, че има едни частни интереси в енергетика, които получават много средства и сега са притеснени да не би да не си получат парите.

Той дойде в НС, за да участва в дебатите по решението, предложено от ГЕРБ, с което се задължава БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година.

Още по темата
От ГЕРБ посочиха, че през последните 3 години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд сигурност на електроенергийната система да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до настоящия момент от държавната енергетика бяха иззети 5,4 млрд. лева и насочени към държавния бюджет с цел неговото балансиране, мотивираха се те.
 
Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация.

"В последните години държавата започва да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да бъде краден и този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а за пенсии, за училища, за детски градини и единственият въпрос е защо тези пари от енергетиката не са отивали за тези цели, преди аз да бъда финансов министър“, коментира Василев.

"Едни 3 милиарда лева в „Турски поток“ са отишли вместо за пенсии, заплати, образование и здравеопазване" добави той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ разкритикува водената от Василев финансова политика и го обвини, че увеличава дефицита и взима пари от енергетиката. Според него с тази финансова политика Василев е отдалечил България от членството ни в еврозоната.

"Няма друг човек, който да е направил повече срещу влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев",обвини Вълчев.

"Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите", отговори му Василев и добави, че когато бъде изпълнен критерият за инфлацията, България може да се присъедини към еврозоната.

"През 2021 година, годината, към която вие реферирате, точно аз публикувах Плана за приемането на еврото, в служебен кабинет на президента Румен Радев, оглавяван от Стефан Янев. След това вторият служебен кабинет така и не придвижи въпросния план. Въпросният план, въпреки съпротивата на колегите от ИТН, беше приет с десет на осем гласа през 2022 г., май месец", посочи Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
До 145. Подиграват се такива, които са пълни Неудачници в живота, които не са инвестирали в своето образование и това да се осъваршенстват, за да са една по-добра версия на себе си, за да взимат по-достойно заплащане. Подиграват се, за да свалят и унизят успелия човек до своето мизерно съществуване, за да се почувстват малко щастливи каго унижат другия. Пълни нещастни комплексари! Вижте първо себе си!
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЯВНО ТЕ ВОДЯТ ДО ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯТА ЗА КОЯТО МЪРМОРИ КЪЛЧО ВЪЛЧО...
136
0
 
5
 
! Отговори
LaCosaNostra преди 1 месец
144 Абсолютно съм съгласен .Българската олигархокомунистическа мутро политическа ченгеджийска хомо мафия го съсипа този народ дива алчност и нопияща некадърност подлост и простащина.Избирайте си по добре мафиите.
135
2
 
5
 
! Отговори
Значи ! преди 1 месец
Като ти сложат тази снимка над статията, каквото и да пише в нея, вече няма значение.
134
1
 
2
 
! Отговори
Независим преди 1 месец
По добре мафия, която дава на народа от такава, която само взима и дава на свой. Сами си правете изводите.
133
1
 
2
 
! Отговори
Не мусе подигравайте преди 1 месец
Вафанкульовци вулгарски защото човека взима 20 бона на месец а вие сте безработни повечето останалите на соцялки.Незнам кое е смешно!
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КокораДаВиГоНаШиеТо това го предложиха Герб бе..........каквото политиката , така и по дургите сфери спорт и прочие.
131
2
 
1
 
! Отговори
До 135 Парадокс Бг преди 1 месец
Не знам как е възможно да възхваляваш т.н. бизнесмен, който бива търсен от бивши съдружници с официална полицейска заповед! Явно умствения ти багаж не достатъчен за такива анализи, а хич не е трудно да се информираш за това, но ще ти трябва поне един чужд език, а сигурно и българския ти е вече чужд език съдейки по израза ти!
130
2
 
3
 
! Отговори
Ендокринолог преди 1 месец
До 132. Не се подигравай на човека за изпъкналите очи, защото никой не е застрахован, че няма да го сполети същото! Това се получава при автоимунно заболяване на щитовидната жлеза! Това може да се получи при вирусно заболяване, наследствино, при силен стрес и др. Никога и на никого не се подигравайте! Самият акт на подигровката е унизителен и човеконенавистен!
129
0
 
2
 
! Отговори
LaCosaNostra преди 1 месец
Че коза българи де пута Мадре вафанкульо импотенто идиото
128
0
 
2
 
! Отговори
Кокора преди 1 месец
Абе да го духат бедните работодатели и мутро бизнесмени от Янкошумкарски родове.И службашите у рвите на Путин и мафията.
127
0
 
3
 
! Отговори
Няма по гнусна и преди 1 месец
Жалка държава от пост комунистическа България!Отвъщава ме!
126
1
 
3
 
! Отговори
Помисли малко, ако преди 1 месец
До 101 Анонимен До КАКВО БЕШЕ ПРЕДИ ПП? Не защитавам никой паритя, НО да кажеш, че ПП са довели кризата е абсолютно смешно и некомпетентно. Синът ми на 13 години има по-професионален и качествен анализ, засрамете се. . . . . . можеш в което се съмнявам! КАКВО БЕШЕ ПРЕДИ ПП всички знаем, но какво беше по време на ПП предстои да научим, от не можещите! А за тандема със сина ти, не го познавам лично, за да го оценявам, но съм сигурен, че твоето IQ е в едноцифрения интервал! Да защитаваш ПП си куку!
125
4
 
3
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 месец
ГЕРБерастията е побесняла от яд, и готова на всичко, само и само да пролвали държавта, за да може да излезе на печаба за нея....по вредна *** от тия просто няма. А Асен Василев е гениален икономист, финансист и министър!!! Дори Борисов е респектиран от него! В Харвард не могат да попаднат такива като Бописов, там могот да се образоват само изключително интелигентни хора като Асен Василев. И колкото да го плюете, не можете да му вземете нито образованието, нито компетенциите!
124
1
 
1
 
! Отговори
КокораДаВиГоНаШие преди 1 месец
Двойни заплати щели да взимат депутатите,Браво!Евала!Стрижете най простия народ на света!Както се казва като ти дават Е б и!
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От всичките ми колеги - вишисти, с различни специалности - архитект, инжененер, финансист, счетоводител, sells, рецепционист, поддръжка, ИТ специалист - никой не подкрепя 12 годнии на безветрие и беззаконие - защо ли? Защото не са обвързани с политиката, нямат роднии зависими от политици и схеми. Защото не искат повече децата им да ги приемат на работа с догоговрки, а искат конкурси. Защото не искат децата им да загиват по пътя с условни присъди за виновните.Защото искат конкуренция,а не тирания
122
2
 
2
 
! Отговори
Равносметка преди 1 месец
Василев ще остане в историята като човекът, който прекрати контролираната бедност и вкара България в Еврозоната!!. А Габриел - като женица, употребена от мутрите и изхвърлена като ***.
121
0
 
2
 
! Отговори
Психолог преди 1 месец
До 123 ххх. Комплексарите осъждат външния вид на другите! Явен признак на комплексарщина е да се подигравате на външния вид на другите хора. Комплексарите няма да признаят своите физически недостатъци, но за сметка на това няма да пропуснат възможност да заклеймят чуждите.
120
3
 
3
 
! Отговори
Напротив! преди 1 месец
До 126. Крадецът е в Банкя!
119
0
 
0
 
! Отговори
Неподкрепящ лъжата преди 1 месец
До ОТ 3 ГОД. СЪМ ТАКА, от световната криза си така, от подготовката и ситуацията преди нея си така, защото нямаше една стойностна иввестиция. Защо умря най-големия и модерен ПАВЕЦ - 2 пъти (прочетете кой ие виновен). Защо нямаме един завършен и качествен път за 12 години, защо няма една справедливо дел, защо децата ни умират по пътищата и виновните излизат с условна и паркинг фиш ? Защо 12 години, пенсията на баба се увеличи с 90 лв. Защо запалата на родителите ми се увеличи с 10 % за 12 год. ?