Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден

Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация
Обновена: 29 мар 2024 14:17 | 29 мар 2024 14:16, Камелия Цветанова
199
Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден
Снимка: архив, БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев коментира, че има едни частни интереси в енергетика, които получават много средства и сега са притеснени да не би да не си получат парите.

Той дойде в НС, за да участва в дебатите по решението, предложено от ГЕРБ, с което се задължава БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година.

Още по темата
От ГЕРБ посочиха, че през последните 3 години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд сигурност на електроенергийната система да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до настоящия момент от държавната енергетика бяха иззети 5,4 млрд. лева и насочени към държавния бюджет с цел неговото балансиране, мотивираха се те.
 
Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация.

"В последните години държавата започва да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да бъде краден и този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а за пенсии, за училища, за детски градини и единственият въпрос е защо тези пари от енергетиката не са отивали за тези цели, преди аз да бъда финансов министър“, коментира Василев.

"Едни 3 милиарда лева в „Турски поток“ са отишли вместо за пенсии, заплати, образование и здравеопазване" добави той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ разкритикува водената от Василев финансова политика и го обвини, че увеличава дефицита и взима пари от енергетиката. Според него с тази финансова политика Василев е отдалечил България от членството ни в еврозоната.

"Няма друг човек, който да е направил повече срещу влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев",обвини Вълчев.

"Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите", отговори му Василев и добави, че когато бъде изпълнен критерият за инфлацията, България може да се присъедини към еврозоната.

"През 2021 година, годината, към която вие реферирате, точно аз публикувах Плана за приемането на еврото, в служебен кабинет на президента Румен Радев, оглавяван от Стефан Янев. След това вторият служебен кабинет така и не придвижи въпросния план. Въпросният план, въпреки съпротивата на колегите от ИТН, беше приет с десет на осем гласа през 2022 г., май месец", посочи Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадеца е на снимката!
117
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
БРАТОВЧЕДИТЕ МИ ИЗЯДОХА МОЯТА ЗЕСТРА МАЙЧИНОТО МИ НАСЛЕДСТВО ГО ОПОСКАХА КАКВОТО МОЖАХА
116
1
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Тоя по физиономия ли го избраха ? За да видят всички какво лице има в България :)
115
1
 
6
 
! Отговори
ОТ 3 ГОД. СЪМ ТАКА преди 1 месец
ОТ КАК ПП УПРАВЛЯВАТ ВЕЧЕ СЪМ БОГАТ, НАПРАВО СЕ ЧУДЯ СЕ КЪДЕ ДА СИ ХАРЧА ПАРИТЕ? ТОКА ЛИ ДА ПЛАТЯ, КОЛАТА ЛИ ДА ЗАРЕДЯ, ДА ЯМ ЛИ...?
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До бг смешки 2 Няма девидент за мои и твои, има за около 15 сектора, на които запалтите бяха увеличени с до 30 %, включително пенсиите, които за 3 години станаха точно двойни. Фактът, е бизнесът е регистрирал 40 милиона депозите за 2023, което е най много като процент на населението в Европа е достатъчен аргумент как сме се справили с кризата. Е нямаше като преди парички и услуги на поразия на наши и ваши. То се вижда и в БФС-то 25 секретарки уволнени, както са правили изначало толково много ?
113
6
 
2
 
! Отговори
Право на мнение преди 1 месец
ГЕРБ и всички *** саботьорски партии без ПП-ДБ, искат да провалят приемането на еврото у нас и България да не влезе в Шенген по суша. Само ПП-ДБ са адекватни и разумни, другото е ***! Асен Василев не го заслужавате! Заслужаваге да тънете в мизерабъл мутро-мафиотите, които ви лъжат брутално!
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е много нагъл, една почивка на санаториум над дунавски остров и ще му се изциклят очите наобратно хаха
111
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината!!!, ганчовците тук няма да те разберат. Те са свиклани разни Тикви да ги стрижат и да не получават нищо в замяна. А тиквите дирибействат като султани по тези ширини, затова всичко младо бяга.
110
3
 
11
 
! Отговори
Другата истина преди 1 месец
Василев загроби България с два пъти повече заеми, отколкото Борисов за 12 години!
109
2
 
8
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ ИМ! преди 1 месец
АЛО-ИЗМАМНИИЦИ НА ЕДРО! ОБЕЩАХА НА НАРОДА ПАРИ, БЛАГОДЕНСТВИЕ, ЕЛ. КОЛИ, ИНВЕСТИЦИИ /ДЖЕЙМКОРП/, ДА НЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА... И НАРОДА ИМ ЗАВИ ВЛАСТТА ВЪВ ВЕСТНИК И ИМ Я ХВЪРЛИ ПРЕЗ БАЛКОНА?
108
12
 
2
 
! Отговори
Чест, почитания Асен преди 1 месец
Асен Василев е най-добрия , най-образования и най-компетентния български министър!
107
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя ококорения докога ще го гледаме? Айде билета за Америка и кой откъдето дошъл..И точно той има най малко право да говори за енергетиката, защото я съсипа. Ще спираме ТЕЦ-овете че били много вредни, уволняваме десетки хиляди и минаваме на ФЕЦ-ове.. Само дето сега изнасяме въглищата в Сърбия и като застудее внасяме ток от Сърбия, който е произведен с нашите въглища! И това ако не е върховна простотия на тия пишман еколози и "Променени" евроатлантици?!
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
финансов измамник,който ни го натресе да си посипе главата с пепел
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...няма друг човек който да е взел толкова много заеми.
104
3
 
5
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Тоя е много зле, а изобщо знае ли как се краде от енергетиката, всъщност е както навсякъде, сключват се ненужни и завишени договори с точните хора и така.. В този смисъл той им дръпна парите,но схемите си продължават като след време следва фалит и продажба на безценица, гледахме го тоя филм 90-те години
103
2
 
6
 
! Отговори
Енергетик преди 1 месец
Затвор кокорец
102
11
 
4
 
! Отговори
Истината!!! преди 1 месец
Няма друг човек, който да е направил повече ЗА влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев!!! Няма друг човек, който да е направил повече ЗА вдигането на пенсиите и заплатите на Българите от г-н Асен Василев!!!
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатанина що гледа така???
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжи лъжи лъжиии. Продавайте и се махайте от тая ***, тия ви приключиха за 3 г. От злоба са против всичко и всеки. Партия на омразата, нищо градивно нищоооо
99
3
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
никтв дивидент нЯмА този говори врели НЕКИПЕЛИ !