Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно

Имало проблеми с разпоредбите на основния закон
127
Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно
Снимка: НС

Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички анализатори го отчитат, но аз съм оптимист, че ще излезем от тази ситуация. Струва ми се, че в конкретния случай ще прескочим, което не означава, че в следващ подобен това ще се случи. Това коментира пред БНТ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Още по темата

"Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст, това означава, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно. И самия факт, че има толкова различни мнения, показва, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги разреши - единствено Конституционният съд, но предстои да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с евентуална противоконституционност на измененията", поясни проф. Киров.

Според него, когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президентът провежда консултации с парламентарните групи и след това започва процедура по назначаване на служебно правителство и заедно с това насрочва нови избори.

"Последователността е тази - не първо да се насрочват предсрочни избори, а първо се разбира кои ще влязат в един служебен кабинет и след това се насрочват предсрочни избори. Така е като се чете текстът, до такъв извод може да се стигне. Не само политиците, но и избирателите, които се анкетират, предпочитат избори 2 в 1", каза проф. Пламен Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: парламентправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Великите конституционалисти вкараха територията и в конституционна криза. И пак питам, защо КС продължава да мълчи и да гледа сеир? Това не може да бъде съд оторизиран да тълкува конституцията, а банда сеирджии. Не знам как е предвидено да бъде свикано ВНС, но не бъде ли свикано да поправи всичкия резил, който тези сглобки сътвориха ,нищо добро не ни чака!
3
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
А може ли човек който не е Софиянец да стане министър председател? Само София ли е България?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ние 30 години сме все в криза за какво ли не след като не се мисли по изборитеизбират се цър-ву-ли това е резултата от нашата прос-то-тия аморални хорасе подиграват с нас и страната ни
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин е готов за премиер и правителство има от Максуда :)))