Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно

Имало проблеми с разпоредбите на основния закон
127
Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно
Снимка: НС

Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички анализатори го отчитат, но аз съм оптимист, че ще излезем от тази ситуация. Струва ми се, че в конкретния случай ще прескочим, което не означава, че в следващ подобен това ще се случи. Това коментира пред БНТ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Още по темата

"Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст, това означава, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно. И самия факт, че има толкова различни мнения, показва, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги разреши - единствено Конституционният съд, но предстои да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с евентуална противоконституционност на измененията", поясни проф. Киров.

Според него, когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президентът провежда консултации с парламентарните групи и след това започва процедура по назначаване на служебно правителство и заедно с това насрочва нови избори.

"Последователността е тази - не първо да се насрочват предсрочни избори, а първо се разбира кои ще влязат в един служебен кабинет и след това се насрочват предсрочни избори. Така е като се чете текстът, до такъв извод може да се стигне. Не само политиците, но и избирателите, които се анкетират, предпочитат избори 2 в 1", каза проф. Пламен Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: парламентправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Ще се стигне! Съсипахте единственото, което работеше стабилно в конституцията - служебните правителства. Ха, сега се оправяйте! Не можете да обвините президента - той вече няма власт.
23
1
 
2
 
! Отговори
Лъки преди 1 месец
Ще се стигне до права зимна лопата,по главата на правителство и дупедати в ранната зима на 2024!
22
4
 
1
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
НЯМА КРИЗА, ИМА ПРОМЯНА! ДЕМОКРАЦИЯ!
21
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 34 "Те са виновниците за кризата" - Ц. Виновни са около два милиона про'с'таци, които гласуваха за тях.
20
1
 
3
 
! Отговори
афроамериканец преди 1 месец
След като се е стигнало да се родим на тази окаяна територия, до какво повече да се стигне ?
19
4
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Няма да има криза нито магарица за премиер. ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ! Народа изгони Борисов, народа изгони Габриел. ФАКТ.
18
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
евроатлантическа българия заслужава конституционна криза и дано я има, и дано прерастне и в други видове кризи. Защото 85% СА про'с'таци, които гласуваха за промени в Конституцията.
17
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Промените в Конституцията ги гласуваха ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП и ДБ. Те са виновниците за кризата. Не само една партия от тях, а всичките са виновни.
16
1
 
8
 
! Отговори
ПП ДБ са "гении преди 1 месец
Изцяло благодарение на "гениите" от ПП ДБ и най-вече Ристьо - турското каЙве.
15
2
 
2
 
! Отговори
Какво ви правят преди 1 месец
Полицаите в Бобов дол са избили десетки жени и млади хора за 4 години и никой не реагира, какво ви правят!?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Криза ще има , но до диктатура няма да се стигне . Защото ще настъпи анархия , която се очаква от Русия. Да влезе в България и да си защити газовата тръба . След малко битки ще влезе НАТО от Гърция и Румъния. Така след това ще се подреждат нещата
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професор по конституционно право го казва, Тук форумния професор по всичко, платения Пепераст бълва злоба от рано сутрин да пази креетееноиддните си шефове
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките вкупом съгрешиха ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП и ДБ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо много ме обърквате терминологически , партийните разбойници отдавна утилизираха и държава и Конституция и все , остаиха едно с някакъв особен статут , не е граждански , що там има и права , колкото да го стрижат , доят , а вироятно и колат , ако им се удаде да го набутат в касапницата .
10
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Забравили сте или се правите, че не знаете, че 166 депутати от ДПС, ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ миналата година внесоха проекта за тези недомислени промени в Конституцията и после депутатите от същите тези партии и коалиции ги гласуваха. Пак гласувайте за тях, за да направят още по-големи батаци.
9
0
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 месец
какви са тия конституционни изг.ъзици бе! кой им дава право на шепа шарлатани да ровят в конституцията! тя се прави и се поправя само от Велико народно събрание....450 умни мъже са я съставили, а тия др.исльовци ще подменят!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закривай това недоразумение наречено държава!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
голям батак стана все ще се намери премиер, но той може да остане на поста и година,защото на изборите не виждам какво толкова ще се промени те са и през лятото още по-малко ще гласуват.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сутринта онова леееке божо търсачката разправяше, че Конституцията си била ок и че трябвало някакви допълнителни закони да приемат. Ценния трансфер от БЕСЕПЕ, докато управляваха заедно :))И това го казва юрист.. Конституционна криза значи, че не сте написали поправката в Конституцията ясно. Преди е било пределно ясно какво и как се случва. Другите закони са за съвсем различни хипотези. ИЛИ ИДЕЯТА Е БИЛА КОНСТИТУЦИЯТА ДА РЕФЕРИРА КЪМ НЯКОЛКО ДРУГИ ЗАКОНА, т.е. още повече объркване. Мама ви ..
5
0
 
5
 
! Отговори
паф преди 1 месец
....пак гласувайте за разни фалшиви промяни....