Дългият път към еврото – остава ли 1 януари 2025 г. реална възможност?

България вече е реално забавена, посочи Георги Ангелов в "Брюксел 1"
Обновена: 31 мар 2024 07:28 | 31 мар 2024 07:25, Красимир Ангелов
111

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакона за приемане на еврото у нас. Голямата цел остава датата 1 януари 2025 година. Остава ли реална тя?

"България вече е реално забавена, защото не изпълнява критериите. Знаете, че предишната цел за Еврозоната беше да влезем от 1 януари 2024 г., после беше 1 януари 2025 г., но вече е очевидно, че изпускаме и този влак. В този смисъл инфлацията си е проблем, но по-големият проблем е, ако изпълним инфлацията и нямаме правителство и парламент, които да извършат необходимите реформи и мерки, можем да изпуснем последния влак, както се казва", коментира старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов в студиото на "Брюксел 1".

Той допълни още, че преди години България е вървяла заедно с Хърватия към приемане на еврото като официална валута, но когато хърватите са влезли в Еврозоната, ние просто не сме имали правителство и парламент.

"Първо трябва да имаме устойчиво ниска инфлация и четирите критерии трябва да са устойчиви. Ако върнем 3 години назад и 3 години в прогнозите си, ние трябва да имаме устойчивост, не означава да изпълним само за 2 месеца и следващите 2 месеца можем отново да нарушим критериите, след като влезем в Eврозоната, или след като дадем прогноза. Има нещо много по-притеснително, което забелязах. Нека не си затваряме очите, че в отчетите на бюджета за 2023 г. имаме планиран Брутен вътрешен продукт от правителството, което е в оставка, което надхвърля 191 милиарда лева, а реалният брутен вътрешен продукт на страната е 183,7 милиарда лева. Разликата е 7,5 милиарда, която на касова основа естествено, че ще даде регулативна величина върху дефицит и дефицита на касова основа едва ли ще бъде 3 %", каза бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански.

Двамата допълниха, че това няма значение за Еврозоната, но има значение дефицита на начислените на база за следващия период.

"В докладите на Европейската централна банка и на Европейската комисия ще пише, че не сме изпълнили всички критерии. И двата доклада обхващат периода май 2023 г. до май 2024 г. Оттам ние трябва да разберем, че те се отнасят на средногодишна база. Когато се отнасят на средногодишна база, ние не можем да искаме инфлацията да бъде такава, каквато трябва да бъде, съобразно критериите, защото сме поне с два или три пункта над тази инфлация, която трябва да имаме. В тези доклади се записва и как се движи икономиката в страната", добави още Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Когато стане въпрос за превалутирането - трябва да знаем, че банковите ни сметки автоматично ще се превалутират.

Целия разговор гледайте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 60 СДС и ГЕРБ не върнаха курса ако си спомняш. И сега е 2000-3000 стари лева за $ или евро. Ако БКП са краднали, защо СДС и ГЕРб не върнаха примерно 1 стар лева за 10 $ а вкарват нов лев и сега и евро. Явно от чужбина целат да ограбат бг а не БКП.
59
1
 
2
 
! Отговори
Недоволните граждани преди 1 месец
Не го искам!!!!!!! Не искам да съм най-бедната европейка с пет висше образования ,работила 43 г.на престижна работа и с 500 евро(1000) лева пенсия. В нормалната Европа толкова вземат социална пенсия,дори повече! Срам и унижение за труда ни. Оттатък с малко стаж 10-15 г вземат над 1000 евро а тук е позор. Няма другаде с такива пенсии200-250,300,4000.... Тия *** нямат насищане да грабят , а нас -да унищожават!!;!!!!
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Качи се на Байдан ама няма
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лева се качва на еврото и долара , кога ти се качиш на моя..!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Би трябвало дa е обратно. Лева се качва към $ евро ако е успешна политика и ората държат само лев.
55
5
 
5
 
! Отговори
Гъчо преди 1 месец
Чета коментарите и се убеждавам, че всеки народ си заслужава управниците. Повечето коментатори са с психически отклонения, явно изразена умствена изостаналост и генетични дефекти. И като почнат някои хора да се тупат в гърдите и да се гордеят с неща, които са си чисто срамни... пфу..
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мдаа- Гласувайте за възраждане за да ни вкарат в решетките....ква прелест ко нещу- тъкмо забравихме кой туй до 1989г и опа- Възбудените пак ще се изкъкът на главите на народа- това ли казваш?!
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ни питайте по интернет, напрайте референдум.
52
8
 
3
 
! Отговори
ДО 64 преди 1 месец
От приемането на Еврото се страхуват хора със спестени лева в Брой - тоест левчета в Буркани и без законна история .Просто - ако си откраднал 1 милион лева в брой , няма как да се появиш с чанта в банка и да ги смениш за евро .
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РЕФЕРЕНДУМ!!!Няма да позволим да се повтори 1997година, когато ДРУГАРИТЕ и ДРУГАРКИТЕ на НИНОВА, МАЯ МАНОЛОВА, ГЕЧЕВ и ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОБРАХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА обикновените трудови хора!!!Време е да напуснат окончателно политическата сцена!!!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом българина не иска в еврозоната, значи трябва възможно най-скоро да влезем ! Българина е толкова *** , че винаги трябва да се прави това, което той не иска !
49
5
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
Нито сме готови, голи и боси, най-бедни в целия ЕС, яко инфлация, БНБ даже и доклад не е изготвила, нито народа попитаха...и в същото време голям страшен неистов ЗОР да ни вкарат....това си е жив капан, цялата работа е една пъклена схема и цапа и смърди от километри....а да, и излизане от там няма....да си знаете.
48
2
 
16
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Да да, сега Възраждане като спечелят изборите, ще видите едни далавери и едно евро. Молете сте да останете извън решетките.
47
7
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
До Анонимен: С путинорусофили, 63, референдум - йок. За да не започне прилагането отново на "челния съветски опит" (този път като руски, което всъщност ще е като онова).
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ни трябва еврото защото ликвидира лева. Очевидно целта е друга не еврото а да се разграби златния резерв но няма да може да печати евро колкото другите. Превлутиране също не е по изгоден курс а моого неизгоден. Инфлацията ще се понижи с курса така че са свързани.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Референдум!
44
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
А за теб, 5, и подобните ти - трижди от това твоето! 'баси!...
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще влезнем в еврото както по вода влязохме в Шенген!
42
8
 
6
 
! Отговори
Пффф преди 1 месец
Борисов провали приемането на Еврото!
41
1
 
7
 
! Отговори
Всичко ми е в ЕВРО.. преди 1 месец
....само сметките си плащам в левове на Държавата....