$1 млн. за вината на Слънцето

Финансирали учен за идеята, че глобалното затопляне не се дължи на човека
Обновена: 24 авг 2011 20:23 | 29 юни 2011 17:10,
51
$1 млн. за вината на Слънцето
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учен, работещ в полза на хипотезата, че промените в климата се дължат на Слънцето, а не са резултат от човешката дейност, в продължение на години е получавал пари от нефтени и газови компании, съобщиха от Greenpeace.

Астрофизикът Уили Суун работи в научния отдел за Слънцето, звездите и планетите в Харвард-Смитсонския астрофизически център в Кембридж. Той е един от най-известните противници на теорията, че глобалното затопляне е следствие от огромните количества въглероден диоксид, изхвърлян при изгарянето на гориво.

Суун е публикувал редица трудове, в които доказва, че популацията на полярни мечки по никакъв начин не е пострадала от повишаването на температурите.

В прессъобщението си Greenpeace публикува данни за източниците на финансиране на изследванията на Суун. Информацията е взета от отчета на астрофизическия център, който се публикува в съответствие със закона за свободата на информацията.

От него става ясно, че от 2001 г. насам Суун е получил повече от 1 млн. долара от различни нефтени и газови компании. Общата стойност на финансирането до момента е $1,033,100.

Освен това Суун  е получавал пари и от фонда на Чарлз Кох, който спонсорира изследвания, провеждани от учени, които са противници на теорията за опасността от глобалното затопляне.

Самият Суун признава, че е получавал средства от тази организации, но отрича ангажираността си. В коментар пред Ройтерс той заявява, че спонсорите по никакъв начин не са оказвали натиск върху проучванията му.

„Ако от Greenpeace ми бяха предложили пари за изследвания, щях да приема и тях”, коментира Суун.

Различни компании често спонсорират научни изследвания в различни области. Като източник на финансиране те са много важни за учените, тъй като през последните години средният размер на държавната помощ непрекъснато намалява.

Скандалът е втори поред на климатична тема. През 2009 г. хакери изложиха на показ в мрежата кореспонденция между учени, занимаващи се с глобалното затопляне. Тогава експерти видяха в писмата признаци за фалшифициране на данните с цел да бъдат преувеличени последиците от климатичните промени.

Скандалът бе наречен „климатгейт”. Учените опровергаха нападките, твърдейки, че подозрителните цитати от кореспонденцията са извадени от контекста. До средата на 2010 г. назначените за разследване на случая две комисии не откриха фалшифициране на данни в работата на учените.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Това са фактите които нито един сериозен учен от двете страни на споре не ги отрича. Спора е за това, дали изпусканите от хората парникови газове са достатъчни за да повлияят сериозно на парниковия ефект.
49
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Факт е че най-долните слоеве на атмосферата са по-топли от по-горните. Това е защото атмосферата се затопля от земята а не от слънцето. Именно това е парниковия ефект. Част от инфрачервения спектър обаче успешно преминава през атмосферата и позволява на замята да се охлажда. Така наречените "парникови газове", като метан и въглероден двуокис, поглъщат именно тази част от лъчението и затова тяхното овеличение може да доведе до сериозно затопляне.
48
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Идеята е, че затоплянето трябва да тръгне от горе надолу."Това може да е твоя идея, но това не е парников ефект. Земята приема енергия от слънцето във видимия спектър, и излъчва обратно към космосав инфрачервения спектър. Инфарчервената радиация излъчвана от земята се поглъща от атмосферата и се излъчва част от нея към космоса, част от нея обратно към земята. Това е парниковия ефект. От слънцето земята получава енергия, а чрез парниковия ефект я задържа.
47
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Парников ефект в момента не се наблюдава."Ако това беше вярно, на земята нямаше да има вода в течно състояние, и нямаше да има живот. Парников ефект се наблюдава, и не само на земята но също и на Венера.
46
0
 
0
 
! Отговори
Viktor преди 12 години
Парниковият ефект е факт и никой не го отрича.Парников ефект в момента не се наблюдава.Идеята е, че затоплянето трябва да тръгне от горе надолу.Горните слоеве на атмосферата не са мръднали като температура.
45
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 44Пич тука е рубрика наука. Намери си форум за фантазии и художествена самодейност, и там си пиши глупостите.
44
1
 
0
 
! Отговори
gluposti преди 12 години
a filmcheto na al gore s dokazanite izmishliotini i s kompaniite mu za targuvane na carbonovi emisii za tiah kakvo shte kajem. a che predi e bilo i dosta po toplo i belite mechki niakak si sa oceleli. tova sa porednite gluposti za durjane na jultite chernite kafevite i mangovcite (vsichki ne napalno beli) pod botusha na edna shepa oligofreni. do koga?
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз след като прочетох доста книги,вкл дънов,стигам до извода ,че е доста прав у4еният.земната ос се завъртя вече 2 пъти,сл.лъчи падат под др ъгъл и вс започна да се променя-топене миграции и т.н.да не говорим за сл изригвания-за които сега разбирам ,че у4ените нищо не знаят,нямат дори предположения кога защо стават и т.н.започвам да мисля за космич.разум,които ни контролира нещата,щот човек се мисли за голям алчен дявол
42
0
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Освен това климата на Земята зависи 100 % от поведението на Слънцето."Това е абсолютна глупост. Питай който и да е климатолог, дори и противниците на хипотезата че глобалнот затопляне е причинено от хората, ще ти кажат че има безброй фактори влияещи на климата, и двата най-важни са слънчевата активност и парниковия ефект. Парниковият ефект е факт и никой не го отрича. Спора е за това дали парниковите газове изхвърляни от хората имат значително или незначително влияние на климата.
41
0
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 12 години
Нефта ще бъде заменен от други енергийни източници, но не защото ще свърши, а защото другите източници ще стана по-изгодни икономически.
40
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
"Какво глобално затопляне бе?!?! Днес 29 юни сутринта в София беше 10 гр.!"А бе умик, глобално затопляне значи повишаване на средната температура за цялата година на цялата планета, не за 29-ти юни в София.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако е астрофизик, тогава защо е писал за популацията на белите мечки. Това е извън неговата област на екпертиза.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе не е лъжа, че данни за и против глобалното затопляне се манипулират според интересите, но това, че природата се променя е ОЧЕВАДНО, на първо място трябва да се спасяваме и да разберем, че сме едно цяло с природа и отношението "мноо важно, че някви риби измряли еди-къдеси" ще се окаже пагубно, защото всичко е навързано
37
0
 
2
 
! Отговори
-271 преди 12 години
До 31Споко, скоро ще си имаме 1 максимум 2 сезона
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изумително е как коментарите на повечето форумци демонстрират пълно непознаване на термина глобално затопляне...ако вие очаквате навсякъде да е топло и в софия да е 40 градуса, значи нещо не сте внимавали
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда, това че е бил финансиран точно от тези, които са имали най-много интерес да открие точно това е доста показателно...замазваме следите, а
34
2
 
1
 
! Отговори
манипулатори преди 12 години
е, то това с хакерите разкрили кореспонденцията на учените си беше правителствена и лобистка работа, когато почувстваха натиск, та единственият начин да се измъкнат чисти и да си продължат постарому беше да подкопаят доверието в учените...да, ама не...то че не цялото затоплчне е човешко дело е ясно, но и ние си имаме съществен принос, който го отрича скоро ще бъде изненадан
33
4
 
5
 
! Отговори
стефко преди 12 години
аха, тия от грийнпийс явно ни имат за големи баламурници... другите теории сигурно са напълно безплатни, нали?
32
2
 
1
 
! Отговори
жени преди 12 години
Въпросът е в грандиозното лъжене и мазане... След потресаващите ви лъжи, драги управници, ще се наложи обяснение отвън...Но за вас Бог няма, а за нас?! Дали да почакаме потвърждение от вас?!
31
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 12 години
Greenpeace също се финансира целево и то в мащаби в много пъти превъзхождащи посоченото в статията. Освен това климата на Земята зависи 100 % от поведението на Слънцето. Човешкото влияние е чиста измислица и средство за трупане на пари от такива поръчкови изследвания за доказване влиянието на човешката дейност.