След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите

"Гарантираме, че решението е с най-малко въздействие", каза фон дер Лайен
28 апр 2022 07:10, Петя Славова
365
След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите
Снимка: БГНЕС

Полша и България получават газ от съседите си в ЕС, след като руският държавен енергиен гигант Газпром им врътна кранчетата, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от АФП.

"Ще гарантираме, че решението на Газпром има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители", каза фон дер Лайен.

Още по темата

"Днес Кремъл отново се провали в опита си да посее разделение между държавите-членки. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край".

"Газпром" обяви спирането на доставките на газ както за Полша, така и за силно зависимата България, след като не получи плащане в рубли от двете страни-членки на ЕС.

Миналия месец президентът Владимир Путин обяви, че Русия вече няма да приема плащания във валути, различни от рублата, в отговор на икономическите санкции на Запада срещу Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Фон дер Лайен предупреди вносителите от ЕС, че освен ако в договора за доставка не е упоменато плащане в рубли, плащането в руска валута ще противоречи на санкциите.

„Това би било нарушение на санкциите, носи и висок риск за компаниите“, каза тя.

Фон дер Лайен уточни, че "около 97 процента" от всички договори на ЕС изрично предвиждат плащания в евро или долари".

В понеделник предстои мащабна среща на енергийните министри от целия блок, на която ще обсъдят ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А американски визи пак ли от съседите ще получим! Или ЕС ще решават според ценностите и никой няма да нарушава санкциите и плаща в рубли или веднага спирате да ни четете уроци за ценностите и всеки да се оправя..., но това не е европейския модел...
259
3
 
28
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Понеже сме много умни с 30 % по - скъпо. Гриндър гарантирано. Все пак му остана само да пусне с .македония в Ес. И няколко селфита с лай. нен. Толкова!
258
1
 
9
 
! Отговори
до ж преди 2 години
то и до сега беше така, пак на нас продаваха най-скъпо, щот има кой да подпише такава цена срещу малка комисионна. То и за тва сега ги е страх да не преиграят, че да си загубят комисионната. тва като игра на покер само че с наще пари
257
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
надухте ми главата с тоя газ
256
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направили и фотошоп, та да изглежда по-приемливо. Ердоган и посочи ъгъла, където да стърчи права. А между впрочем, Ердоган няма ли да посети Киев и да стори нисък поклон на Зеленский? Май не се е наканил.
255
7
 
29
 
! Отговори
ж преди 2 години
Пак Руски газ ама на по - висока цена, че да има и за посредниците
254
5
 
33
 
! Отговори
Благодаря ти Европа преди 2 години
Получаваме газ от Сърбия и Турция...но Пак руски газ ! Само че те си слагат съответните комисионни и ни го продават с 50 % надценка ! А. Добър ден.
253
1
 
16
 
! Отговори
жоро преди 2 години
На каква цена
252
5
 
31
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Стига с тези фейкове и общи приказки. Да говорим с цифри. В момента България получава(ше) 75% от газта от Русия. Това което ще ни дадат съседите е минимален излишък от тяхното потребление, който ще покрие 10%. Така че новината как нямало да има проблем, защото съседите ще помогнат е абсолютно невярна. Медиите са ни станали като оркестъра потъващия Титаник.
251
0
 
29
 
! Отговори
До Русский преди 2 години
Май и ти не разбираш механизма на плащането. Никой не плаща "в рубли". Плаща се в евро или долари, по сметка на ГазпромБанк в Русия, парите от сметката се превалутират в рубли по курса на РЦБ, заверява се сметката на Газпром и ... газа потича! Т.е. - механизма е същия както досега, само че банката вече си е руска и парите, реално, остават в Русия! Не могат да бъдат запорирани/блокирани от "колективния" запад!
250
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питаме ли за цената? *2? *3...*10? Колко пъти нараства цената на газа? Отделно, никой ли не си дава сметка с колко ще пораснат цените на основните стики, няма да питам за торове, метали, транспорт... Питам само за храната и топлото! Ежедневните неща! Иначе, тази снимка на Фон НамсиКвоСи да не е взета от некролог или надгробен паметник? Запазете я, надявам се да потрябва!
249
1
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Руски: Пиши на български, ако можеш. И с грешки ще те разберем. Това е български сайт.Най се дразня, когато руснак дойде в България и ми говори на английски-защото нямало да го разбера. И когато дойде някакъв англоговорящ и ми говори на английски-защото съм бил длъжен да му говоря на английски. За франсетата е отделна и обширна тема.
248
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми може от сърбите да купуваме, те получават от русия по нашата тръба, слагат си 50% и ни го връщат обратно. Хитра схема, по нея украйна купува руска газ от полша, до къде стигнаха е ясно
247
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само по външноста на фон дер лаен може да се каже че това е изчадието. Това е абсолютното зло от библията. А иначе газ ще ни внася ОМВ вместо булгаргаз вече се готви смяната. Булгаргаз се закрива
246
12
 
22
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Нас ни интересува евтин газ. Евтин газ дава Русия. Заради нацисти и садисти, провеждащи геноцид в собствената си държава Украйна. Ние тук да плащаме високи сметки и да растат цените е подигравка.
245
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУССКИЙ, добронамерен съвет - СПРИ да пишеш, че настройваш даже тези, които симпатизират на Русия. Ако не си специално вкаран в действие анти-руски ***, де. Което е силно вериятно.
244
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво стана с онези 65 000 мегавата газ , от хранилището в Чирен, продадени за три минути по Нова година , май на Румъния , неизвестно от кого , и неизвестно защо ? Или по скоро съвсем известно защо ! Няма ли да се започне разследване срещу "неизвестен извършител " ?
243
1
 
6
 
! Отговори
До 298 преди 2 години
Ние хляб НЕ ядем! Храним се безглутеново.
242
1
 
7
 
! Отговори
До руский преди 2 години
И сега газът се плаща ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА МЕСЕЦ НАПРЕД.
241
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатият българин ще плаща най-скъпия газ в Европа! Толкова болни деца има в България, а вие си дарявате заплатите за оръжия сеещи смърт. Срам и позор, заминавайте за Украйна и по-добре не се връщайте!