Почина Михаил Горбачов, бащата на съветската перестройка, последният ръководител на СССР

Той си отиде на 91-годишна възраст
Обновена: 31 авг 2022 07:01 | 31 авг 2022 06:01, Елка Василева
175

Снимка: БГНЕС

Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, но не успя да предотврати разпадането на Съветския съюз, почина вчера на 91-годишна възраст, предаде Ройтерс, цитирайки руски медии.

"Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сергеевич Горбачов", съобщиха късно снощи от Централната клинична болница в Москва. Той ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, предаде ТАСС, цитирайки източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

Последният съветски президент сключи договори за намаляване на въоръженията със Съединените щати и установи партньорски отношения със западните сили за премахване на Желязната завеса, която разделяше Европа от Втората световна война, и доведе до обединението на Германия, отбелязва Ройтерс.

Когато през 1989 г. продемократичните протести обхванаха цяла комунистическа Източна Европа, той се въздържа от използване на сила за разлика от предишни лидери на Кремъл, които изпратиха танкове за потушаване на въстанията в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968.

Протестите обаче подхраниха стремежа към автономия в 15-те републики на Съветския съюз, който хаотично се разпадна през следващите две години.

Горбачов напразно се бори да предотврати този разпад, отбелязва Ройтерс. Когато през 1985 г. едва 54-годишен (много млад по тогавашните съветски стандарти), той стана генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), Горбачов си постави за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система чрез въвеждане на ограничени политически и икономически свободи, но реформите излязоха извън контрол.

Политиката му на "гласност" - свобода на словото, позволи на немислими дотогава критики към партията и държавата, но също така окуражи националистите, които започнаха да настояват за независимост в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и другаде.

Много руснаци никога не простиха на Горбачов за сътресенията, които реформите му отключиха, смятайки, че последвалият рязък спад на жизненото им равнище е твърде висока цена за демокрацията, отбелязва Ройтерс.

След като на 30 юни посети Горбачов в болницата, либералният руски икономист Руслан Гринберг заяви пред медията на въоръжените сили "Звезда": "Той ни даде свобода, но ние не знаем какво да правим с нея."
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
1
 
! Отговори
puter преди 1 година
Зная че по-голямата част от руснаците казват че го мразят,но то е защото тях от 100 години ги е страх да говорят открито.Знаете ли как Горбачов го обичаха руснаците през 80-те на миналият век? Ликът му се носеше на значки от учениците и студентите във всички учебни заведения във СССР,и дори и във България.Във България разбира се такива значки имаха единствено децата на ,,ешалона" и партийците,ние децата на работническата класа и ние искахме такива значки,но не ни се полагаха тогава.
151
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Наивник!
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162.И по лошото беше че докато пропагандната машина ни облъчваше,и отричаше капиталистическият строй ...същите тогавашни големци ползваха благата на тези ...мръсни капиталисти...в коли...дрехи...домашна техника....децата им учеха в престижни Западни университети....Тъмен строй си беше...
149
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 20 години пазя една "Столичная" специално за този повод.
148
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си какво щеше да бъде без Горбачов. Някой като сенилния Брежнев щеше да се мъдри по телевизията и нямаше да имаш право да шукнеш. Ким Ир сен щеше да бъде образец за подражание и единствения начин да живееш горе-долу-нормално щеше да бъде да се пробваш да прескочиш кльона на границата, където евентуално могат да те разстрелят или натирят в концлагер. Този човек направи възможно невъзможното. Незнам какво е искал да постигне, но ефектът беше че Берлинската стена падна и Пинк Флойд пяха.
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво за ченобил? умишлено гръмнаха централата това е..
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-странното което е след преговорите между Горбачев и Рейгън почнаха протести с пълна сила.. кой ги организира не се знае..
145
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Починал!? В Ада няма почивка.
144
4
 
23
 
! Отговори
Исторически реализъм преди 1 година
Какъв е политик, когото враговете на страната му го хвалят, а съгражданите празнуват смъртта му. Пукна един от най-великите предатели в историята! Юда Искариот е само легенда, а Предателят Горбачов е реалност. Земята стана малко по-добро място.
143
0
 
6
 
! Отговори
patrick преди 1 година
Историята се променя от силни и умни хора.ХХ век беше променен от Роналд Рейгън.Михаил Горбачов,Маргарет Тачър,Хелмут Кол и Франсоа Митеран.Преди тях имаше също така силни личности от които те взеха флага и продължиха да променят човешкото общество.Сега темпото с което те водиха света е видимо намаляло.Дали ще се промени света видимо през ХХ1 век ще видим.Програма Артемида целяща да даде старт за колонизиране на космоса е новото предизвикателство пред човечеството .
142
7
 
14
 
! Отговори
ТозиДокараСДС-Чумата преди 1 година
Знае ли някой колко време ще пътува до Ада и дали е пристигнал вече, защото чак тогава ще сме сигурни,че връщане от там няма.Този Юда и Предател, заедно със СереУ-то докараха СДС-Чумата у нас.
141
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички комунисти трябва да бъдат погребвани живи заедно с децата им у увити в свински кожи с усти пълни със свинскифекалийй.*** тук също това ги очаква .
140
25
 
8
 
! Отговори
Поклон ! преди 1 година
Единственият съветски лидер с демократични възгледи за света, който има куража и дързостта да даде свобода на народите от Съветския блок ! Дълбок поклон !Вечна му памет !
139
5
 
24
 
! Отговори
Наказан да доживее преди 1 година
Най-голямото наказание за Михаил Горбачов-Чернобилски е това, че той доживя военните действия между Русия и Украйна, неизбежния апотеоз на неговата недалновидна политика.
138
6
 
26
 
! Отговори
Този не го биваше преди 1 година
Неслучайно Маргарет Тачър каза за Горбачов "Този ще можем да го работим". Неслучайно ген. Костадин Чакъров каза, че в политиката, Горбачов беше мома за всички мъже. Това, което става днес между Русия и Украйна, и това, което става между Азербайджан и Армения, а също така, ядрената катастрофа в Чернобил, и станалото в бивша Югославия преди 25-30 години, е малка част от политическото наследство на Михаил Горбачов.
137
1
 
1
 
! Отговори
до копейкин преди 1 година
тва е щот си про'с'т' ;)
136
7
 
14
 
! Отговори
Чиста проба преди 1 година
ПРЕДАТЕЛ
135
11
 
22
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЗА МЕН ТОЯ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И СЛУГА НА С.А.Щ.
134
3
 
17
 
! Отговори
До 137 преди 1 година
И какво са го изиграли него. Прибраха си го в САЩ и му наляха една камара пари
133
12
 
20
 
! Отговори
Владимир преди 1 година
Най-големия зулумджия от съвременния свят. Руския мародер, който *** майката на всичко и се подложи на американските палячовци. И от оня свят сигурно ще се опитва да прави зулуми. Но както се казва по Християнски, Бог да го прощава!