МВФ ще финансира Украйна с 1,3 милиарда долара

Сумата е за подръжка на икономиката на страната в условия на война
Обновена: 8 окт 2022 09:08 | 8 окт 2022 09:05, Петя Славова
56
МВФ ще финансира Украйна с 1,3 милиарда долара
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори искането на Украйна да ѝ бъде предоставено ново спешно финансиране в размер на 1,3 милиарда долара, за да може да поддържа икономиката си в условията на войната с Русия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Още по темата

Средствата ще дойдат по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствени кризи, породени от войната в Украйна, която беше одобрена от МВФ миналия месец.

Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението в Twitter, а в разпространено по-късно официално изявление тя посочи, че правителствата на държавите членки на МВФ, които помагат на Украйна финансово, са обещали да направят така, че Киев да може да обслужва дълговете си към фонда.

Последното е важно, за да може да се изпълни изискването на МВФ всеки получател на заеми от него да може да докаже, че е способен да погасява дълга си. В условията на война и покрай цялата обстановка около Украйна получаването от нея на подобно одобрение от МВФ без гаранции, за да ѝ бъдат отпуснати нови заеми, би било немислимо.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и екипът му полагат усилия за продължаване на споразумението за износ на зърно от украинските черноморски пристанища, което изтича в края на другия месец, съобщи говорителят на Обединените нации Стефан Дюжарик.

"Те работят и по отстраняването на последните пречки пред облекчаването на износа на зърно и торове от Русия", посочи Дюжарик. Той добави, че до седмица Москва ще посетят ръководителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс и високопоставеният представител на Обединените нации за търговията Ребека Гринспан, за да обсъдят въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Pesho преди 1 година
*** *** !
51
0
 
2
 
! Отговори
Магнат преди 1 година
Зеленски трябва да води войната докато не стане милярдер като мьскВ всяка война има много пари
50
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Системата с зърното е малко на принципа купувам 1 млн игли . за цена 0,05 ст бр след това в България им слагам 1 млн капачки и ги продадавам на Китай за 1 лв броя за медицинки игли.
49
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Милиарди потекоха към Украйна и те са длъжни да се бият "до последния украивец "! Сиреч да си платят !
48
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 1 година
Финансирайте, финансирайте, после ще се чудите що ви падат бомби по кyхите ви кратyни.
47
0
 
13
 
! Отговори
Що тъй ? преди 1 година
Условия на война ??? КЪДЕ ИМА ВОЙНА ? Украйна не е обявявала война на Русия .... Русия също си прави някаква си "специоална операция" .... Зеленски е направил ХИЛЯДИ ИЗКАЗВАНИЯ на срещи със западни лидери И НИКЪДЕ НЕ СПОМЕНАВА ЧЕ УКРАЙНА Е ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ или с когото и да било.... ООН има специфични условия за състояние на война между държави .... И НАЙ-ВАЖНОТО Е ЧЕ ВОЙНАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВИ . Нито Зеленски нито Путин са обявявали война .... Що тъй ? МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ВОЙНА АКО НЕ Е ОБЯВЕНА?
46
8
 
2
 
! Отговори
ами преди 1 година
Браво трябва да се помага на Украйна
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БаФти подаръка. Голяма част отива в сметката на Квартал 45
44
1
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Поредните 1,3 милиарда долара унищожени,изгорени във вид на барут и взривов и станали на ръждясала скраб при тази световна криза и изчерпани земни ресурси!Ползата от тях е все едно да ги струпаш на камара и да ги запалиш!
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С кое ги финансира? Дето напечатани хартии без покрития ли?
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После да чакат мир.
41
1
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
Всичко на кредит - както щатите! То май май само ние не можем - нормалните граждани на България да си вземем кредит... аз и не искам! Цял свят да помага на Украйна ....
40
2
 
11
 
! Отговори
Предсказател преди 1 година
Честно да ви кажа взех да мразя таз Украйна и украинците защото тука където живея по пътя русе-в.търново денонощно минават минават кервани от украински тирове пълни с незнайно какво ,карани от пияни и дрогирани урки ,летят със 120 километра през населените места и е въпрос на време да стане поредното пътно убийство с много невинни жертви!И всичко това става пред овчия поглед на МВР и властта които са им дали картбланш за беззаконието!Чуйте ми думата!
39
2
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Добре, когато Полша, Унгарияи Румъния си вземата съответните западни области, а Русия това което и принадлежи по плраво (т.е. Украйна престане да съществува) кой ще връща заемите отпуснати на Киевският режим ?
38
1
 
7
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
По всички форуми ги има едни и същи шизотролове с едни и същи сороски евр..ейски опорки срещу Русия, Путин ... цар борис 3 еврейския дух създава омраза, безверие, родоизмяна, разделение, морално разложение! И това сега го виждаме повече от всякога пред нас се случва събудете се само Орбан, долу Сорос!
37
0
 
8
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Лукавото изродено чудовище юдеохазарин Сорос с пъклените си планове ще разруши цяла Европа, не ми пука за тяхната Юдеохазария, искаме мир и благоденствия християнска Европа!
36
10
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
И какво, удоволствие ли изпитваш, че заради амбициите на болното корумпирано кремълско джудже цяла нация е в разрухи? Ти нямаш грам морал бе, гнусар!
35
8
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Защото тази война я почна Русия, ***!
34
2
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЩЕ ГИ ФИНАНСИРАТ, ЗАЩОТО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИМА МНОГО ЗАПОРИРАНИ АКТИВИ И ТЕ СА ДАДЕНИ КАТО ГАРАНТ ЗА ВЗЕМАНИЯТА!
33
2
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Значи, Украинското зърно се изнесе в Англия, Холандия и Франция, а МВФ дава 1,3 милиарда долара за преодоляване продоволствената криза в Украйна. Т.е. Украйна ще закупи обратно своето собствено зърно но на по-високи цени, и същевременно ще трябва да връща заем, заедно с лихвите !!!!! Нямам идея Путин маниак ли е, джудже ли е, тиранин ли е, но съм напълно сигурен че в Киев управляват напълно неадекватно-шизоидни *** !