САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея

Това ще дестабилизира Корейския полуостров
21 юни 2024 10:56, Елка Василева
86
САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея
Снимка: архив, БГНЕС

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предаде Ройтерс.

Путин предположи след посещението си в Северна Корея тази седмица, че такива оръжейни доставки за изолираната, но разполагаща с ядрени оръжия страна, биха били огледален отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Още по темата
Той също така предупреди, че съюзникът на САЩ Южна Корея ще направи "голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна, и че Москва ще отговори на подобна стъпка по начин, който ще бъде болезнен за Сеул.

"Това е изключително обезпокоително", каза Милър на брифинг, когато беше попитан за споменатите от Путин възможни доставки на оръжие за Северна Корея.

"Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално... в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила."

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен Ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу една от тях.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че това е повод за безпокойство, но не е изненада. Той каза, че  нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Русия
Русия няма сили да си върне цяла Украйна, съгласна е на малки отстъпки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 5 дни
Значи когато Русия сключи такъв договор и почне да въоръжава някоя държава е в разрез с ООН и снимки закони и организации,а когато САЩ въоръжава цяла Европа в частност Нато срещу Русия всичко е наред......
77
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 5 дни
Пеевски каза - "евроатлантическия път"Жалка България- управлявана от Банкя и Магнитски !
76
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 5 дни
Колко са *** ,те могат да раздават оръжие на който си искат , но Русия неможе ,защото ги обезпокоява !
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами хубаво че си фантазираш как Северна Корея яде шамарите ,но според договора Руснаците автоматично ще отвърнат на това,също като договора навремето между Франция и Англия ,французите са нападнати и англия отговаря моментално=друг е въпроса че са се надценили ,те и сега са същите островни фантазьори -изплава една атомна подводница и краи с острова на мъглите
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кой е отчаян, то се вижда осезаемо. Струва ми се краварите и техните слуги сте изцапали гащите с кафяво. Виете все по- насрано. И зад гърба на Русия освен Северна Корея, стоят Китай и Иран. Предостатъчно великите натовци да се видят колко са могъщи.
73
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 дни
че защо да не доставя вие какво правите 200 години носите само смъ-р-т по светавие сте световното зло и светът трябва да се пази от вас вие книги и култура неизпращате а само оръжие убии-ци по генезис
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какви кравобци бре нане, тие къде дърпат конците в САЩ крава са виждале само на картинка.
71
1
 
13
 
! Отговори
Grr преди 6 дни
Малее че страх ги тресе краволюбците хаха а казват че Русия внася оръжие па са изненада изнася
70
1
 
15
 
! Отговори
КАКТО АМЕРИКАНЦИТЕ преди 6 дни
Русия да даде ракети със обсег 10 000 км и да обяви че получателите имат право да ги ползват както намерят за добре!
69
1
 
16
 
! Отговори
Путин: преди 6 дни
НИЩО не успокоява толкова добре, колкото обезпокоеността на САЩ!
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Последно разбрах, че гръцките ВВС ще пазят нашите въздушни граници. Можем да дадем на турците на ишлеме да пазят сухопътните ни граници и да разпуснем държавата. След 30 години страх от Русия и 20 години пазени от НАТО останахме без икономика, без армия, загубихме националното си достойнство и идентичност, и се лъжем взаимно, че имаме държава
67
1
 
8
 
! Отговори
БРИКС преди 6 дни
Средна заплата в България и в БРИКС. Според публикация на БСК от преди няколко години, годишните средни заплати след данъци са: в България - $6822, Русия - $8456, Бразилия - $8177, Китай - $7247 и Индия - $1670. В друг сайт пише за средната заплата в ЮАР - $33721 (2024). Къде ли е по-висока средната заплата? В България или в БРИКС ...
66
1
 
12
 
! Отговори
Хи хи преди 6 дни
Щом Путин е отчаян, значи скоро ще натисне КОПЧЕТО ! И тогава бай бай запад, запада ще стане на радиоактивна пепел ! И на Путин ще му мине отчаянието !
65
4
 
9
 
! Отговори
Км преди 6 дни
Путин е отчаян,а на вас ви се друсат гащите!
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Искам да го смуча на които и да е американски президент защото съм демократ по душа." - СК не ти дава. Ким има резервация, а той не обича да му отказват. Животозастрашаващо е!
63
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Хайде БРИКС-офилчета. Пожелавам на всички ви..." - Ама защо ми слагате минусчета? Нали искате България да е част от БРИКС т.е. искате да живеем като хората в БРИКС т.е. искате и вие да живеете като хората там? Е? Аз точно това ви пожелавам с тази разлика, че го пожелавам на вас, а останалите българи да живеем така, както хората на Запад. Щом според вас БРИКС е по-добре от Запада, значи трябва да се радвате на пожеланията ми и даже вечер преди лягане да се молите да ви се случи.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Искам да го смуча на които и да е американски президент защото съм демократ по душа.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българина е алчен за имане, затова бяга от държавата. Такъв народ по скоро ще смуче нечий орган за пари, отколкото да си живее живота.
60
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Петър - И още нещо. Едно е да симпатизирате на БРИКС, защото се борят срещу хегемонията на САЩ (за това и аз донякъде им симпатизирам, защото монополът обикновено е нещо лошо т.е. еднополюсен свят, без значение кой е начело, ще ни доведе до авторитарно управление навсякъде), а съвсем друго да искате България да е част от БРИКС. Щом искате България да е част от БРИКС, освен да ви пожелая да живеете така, както хората в БРИКС, за да ви дойде акъла, друго не ми остава.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е да, войната трябва да почне от Европа, не от Азия.