Нови санкции на ЕС срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Предвиждат заобикалянето на санкциите на ЕС да стане по-трудно
24 юни 2024 18:15, Елка Василева
175
Нови санкции на ЕС срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС по външни работи прие на днешното си заседание в Люксембург нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Новите ограничения засягат търговията с втечнен газ, се посочва в съобщение на институцията.

Още по темата
Новите мерки са насочени към области с висока стойност за руската икономика като енергетиката, финансите и търговията и предвиждат заобикалянето на санкциите на ЕС да стане по-трудно. В списъка на поименно санкционираните са добавени 116 физически и юридически лица.

Енергетика

ЕС забранява услугите по претоварване на руски втечнен газ на територията на ЕС за прехвърляне към трети страни. Това включва претоварването от кораб на кораб и разтоварването от кораб на брега, но не засяга вноса, а само реекспорта към трети страни през ЕС.

Забраняват се нови инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги за завършване на проекти за втечнен газ в процес на изграждане, като Arctic LNG 2 и Murmansk LNG. Въвеждат се ограничения за внос на руски втечнен газ през терминали в ЕС, които не са свързани с газопреносната система.

Заобикаляне на санкциите

Дружествата майки в ЕС ще трябва да направят така, че техните дъщерни дружества в чужди държави да не участват в никакви дейности, водещи до заобикаляне на европейските санкции. Оръжейните търговци ще бъдат задължени да извършват проверка дали сделките им може да доведат до реекспорт към Русия. Подобни ограничения се предвиждат и за търговците на технологии в отбранителната промишленост.

Финанси

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции. На субекти от ЕС, работещи извън Русия, ще бъде забранено да се свързват към SPFS или сходни специализирани услуги за финансови съобщения. На дружествата в ЕС ще бъде забранено да извършват преводи с конкретно изброени лица, използващи SPFS извън Русия.

Налага се забрана за преводи с целеви кредитни и финансови институции и доставчици на криптоактиви, установени извън ЕС, когато тези субекти улесняват транзакции, които поддържат отбранителната промишленост на Русия чрез износ, доставка, продажба, прехвърляне или превоз към Русия на стоки и технологии с двойна употреба, боеприпаси и огнестрелни оръжия.

Финансиране на политически партии и други организации

Заради продължаващите опити на Русия да се намеси в демократичните процеси в ЕС и да подкопае неговите демократични основи, включително чрез кампании за влияние и разпространяване на дезинформация, политическите партии и фондации, неправителствените организации, включително мозъчни тръстове, или доставчиците на медийни услуги в ЕС, вече няма да могат да приемат финансиране, идващо от руската държава и нейните пълномощници. В съответствие с Хартата на основните права новите санкции няма да попречат на доставчиците на медийни услуги и техните служители да извършват други дейности в ЕС, като например проучвания и интервюта.

Превози

Налагат се ограничения за конкретни плавателни съдове, участващи във войната на Русия срещу Украйна, които подлежат на забрана за достъп до пристанища и за предоставяне на услуги. Тези кораби са свръзани с доставки на военно оборудване за Русия, с пренос на откраднато украинско зърно и с подкрепа за развитието на руската енергетика. Засегнати са 27 танкера.

Разширява се забраната за прелитане и кацане в ЕС, като ще бъдат засегнати всички въздухоплавателни средства, използвани за полет извън разписание и когато руско физическо или юридическо лице, образувание или орган, е в състояние ефективно да определи мястото или времето за излитане или кацане, за да достигне, например, място за почивка или за делова среща. Европейските дружества ще трябва да предоставят всяка информация, поискана от националните европейски служби за сигурност за подобни полети, включително за собствеността на самолета и за пътниците.

Забраната за сухопътен превоз на стоки в ЕС също се разширява, като включва транзит и обхваща дружествата със собственост от над 25 на сто руско участие чрез физическо или юридическо лице.

Проверка на вноса и износа

Съветът на ЕС добавя 61 субекта към списъка на пряко подкрепящите руското военно производство. Някои от тези субекти се намират в Китай, Казахстан, Киргизстан, Турция и Обединените арабски емирства, и са участвали в заобикалянето санкциите или в доставката на части за дронове. Въвежда се забрана за износ на химикали, пластмаси, изкопни машини, монитори и електрическо оборудване.

Обезщетения

Европейските дружества получават възможност да потърсят обезщетение заради дейност на руски дружества, довели до отнемане на собствеността им.

Културни ценности

Ще бъдат забранени покупката, вносът, прехвърлянето или износът на украински културни ценности и други стоки с археологическо, историческо, културно, рядко научно или религиозно значение, когато има основателни съмнения, че стоките са били незаконно изнесени от Украйна. (кор. на БТА Николай Желязков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Русия
В Русия ще се завърнат вербуваните от "Вагнер", сред тях са убийци и канибали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
УСЕЩАМЕ ЯКО САНКЦИИТЕ ПО ЦЕТИТЕ С А ТАНИ ПРОКЛЕТИ
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
масква ще изгори в пъкъла путин ще гори в казана на ада като най-големия военнопрестъпник чаках с пликчето с пуканките преди три години победа за 3 дни станах 110 килограма още чакам дано не чакам повече.
161
0
 
0
 
! Отговори
*** преди 3 дни
До Браво. ... Също има и едни вредители. И те трябва да ги изтpeбвaт до крак както си се изразило.Браво.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Санкциите са незаконни и неморални.
159
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Браво! Санкции и бой по руската икономика. Долу русия и комунистическата КГБ върхушка в кремъл. Да ги изтребват до крак.
158
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 дни
Всъщност, имаше новина, че Европа възобновява добивът на Уран. Сещай се снахо, ние имаме уранови руди :) Кой ли ще добива уран в Европа?
157
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 дни
156, на това му се вика кръговрат :) Няма де да иде това гориво, Земята е кръгла, има притегляне и щем нещем и руски Газ ще ползваме и руско ядрено гориво. Сега и африканското ядрено гориво като стане руско, не знам как ще дивертифицираме с франсетата.
156
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 дни
Забраняват финансирането на партии...Ами господа бюрократи, ние без пари досега пишем и казваме истината. Точно, защото забранявате забраната на забраната. Аз предлагам да минем и по-нататк със санкциите. А именно да се осветлят всички НПО, както това става в Щатите от 90 години насам.
155
0
 
2
 
! Отговори
Още един Факт... преди 3 дни
Ядреното гориво което купуваме от Уестингхаус, всъщност е закупено от Русия и продадено ни с голяма надценка и без опция да им върнем отработеното гориво , както беше когато купувахме директно от Русия. Уестингхаус е най големия клиент на РУСКО ядрено гориво в света, което те продават на Атомните Централи във ВАСАЛНИТЕ НА САЩ ДЪРЖАВИ, каквато е България...
154
0
 
1
 
! Отговори
Факт... преди 3 дни
Цялата врътка е Европа да започне да купува втечнен газ от САЩ... който те купуват от Русия. Същото стана и с петрола... Същото стана и с всяка една стока която до сега Европа е купувала ДИРЕКТНО от Русия. Ако погледнете какво санкционира поредния пакет "санкции" ще разберете в какво САЩ вече се е намърдала като посредник в търговията с Русия. Ако сте забравили докато Европа СПРЯ изцяло търговските си отношения с Русия САЩ ВСЕ ОЩЕ ТЪРГУВА С РАША И ДОРИ СТОКООБОРОТА ИМ НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВА .
153
1
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 дни
Не мога да разбера къде е България в тези Санкции.Все ми е на акъла,че Газ няма да има.Да не се окаже,че Нефта и Газта от Индия са си Руски и храним посредници.
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А санкции за зеле кога ,той крадял от милиардите на ЕС и сащ ,особенно от сащ ,знаят мълчат)))
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мненията на сорросоидите са най голямото падение в този живот което може да съществува.
150
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Санкциите са незаконни и неморални. Тези които ги налагат са престъпници и ще бъдат осъдени. Позор. ЕК престъпна организация.
149
2
 
5
 
! Отговори
до149 преди 3 дни
Бе то бой голям, пък се срива европейската икономика, правят санкции на русия за неща които тя си ги има а на атлантиците им трябват, тва е нещо като аз да продавам храна а ти да си забраниш яденето за да ме фалираш, ще ме фалираш сит и наяден а ти ще пукнеш гладен.
148
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
БРАВО! ПАК И ПАК САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ! БОЙ ПО РУСКАТА ИКОНОМИКА ДО ПЪЛНОТО И СРИВАНЕ! БОЙ ПО РАШКИТЕ! ПУТИН НА БЕСИЛОТО!
147
1
 
3
 
! Отговори
ОТ 101 ДО 105 преди 3 дни
ИДЕТЕ НА ПСИХИАТЪР,СЕРИОЗНО СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА ПСИХИЧЕСКОТО ВИ ЗДРАВЕ!!!
146
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
С тая война срещу Украйна, путин яко си разширява халката отзад, но не забелязва че подчинените му ще му затегнат вратовръзката веднъж завинаги.
145
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 3 дни
До Анонимен 147. Нямам проблеми с руския, чета и забранените в ЕС сайтове през прокси сървър. За да не освобождава работници заради свития пазар Газпром е купил завода на Бош за хладилници в Санкт Петербург. Но за да оцелее, трябва да има ефективността на китайците. Газпром разширява дейността си в различни области, но в Русия, който не работи като китаец е ...
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
131 "къде сме ние",ти не знаеш къде си,спри да се дрогираш,а улиците на кой искаш да ги кръстим,и отговори,защо Германия не си събаря Руските паметници,как да отговориш като мисловния ти капацитет стига само за въпроса който си задал,и няма да можеш да разбереш отговора