Най-старият жив организъм – на възраст над 80 000 години

Това се оказа морска трева в Средиземно море
8 фев 2012 11:04, Елка Василева
52
Най-старият жив организъм – на възраст над 80 000 години
Снимка: архив, Reuters

Австралийски учени откриха най-стария жив организъм на Земята - морска трева в Средиземно море, която е на възраст от 80 000 до 200 000 години, съобщи "Ню сайънтист".

Учените от университета на Западна Австралия в Пърт декодираха ДНК на растението морска зостера (Posidonia oceanica) от 40 места с обща площ 3500 км между Испания и Кипър. Един от участъците край остров Форментера се оказа идентичен на цели 15 км.

Морската зостера се възпроизвежда с клониране. Затова ливади с дължина няколко километра са генетично идентични и се смятат за един организъм. На базата на годишния растеж на морската зостера екипът изчисли, че участъкът край Форментера трябва да е на възраст от 80 000 години до 200 000 години. Това го прави най-стария известен жив организъм на Земята.

Досега най-старият жив организъм на Земята беше тасманийска морска трева Lomatia tasmanica, смятана за 43 600-годишна.

Въпреки че е толкова устойчива, морската зостера край Форментера е застрашена от климатичните промени. Средиземно море се затопля три пъти по-бързо от средното за света и терените с морска зостера намаляват с 5 процента годишно, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
17 до 20 преди 12 години
Всъщност с твоите "доказателства" ме пращаш в "трета глуха"Това, което казах за въглеродният разпад важи и за другите методи, които описваш.А за да знаеш законите на термодинамиката, не е нужно да си чел единствената книга на Карно.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чарлз Дарвин: Защо всеки геологичен слой не е пълен с междиннибиологични видове? Може би това ще е най-силното възражениесрещу моята еволюционна теория!Джордж Симпсън: Отсъствието на преходни биологични формине се ограничава само при бозайниците, а е универсален феномен,отбелязан от палеонтолозите.Александър Опарин: С опитите си Пастьор разреши въпроса засамозараждането на живота в отрицателен смисъл..Той доказа, че живот произлиза само от живот.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само пишете минуси и плюете.Каква е вашата теза?Или знанията ви се изчерпват с фразата "колко си ***"?
25
2
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Ти една кирилица не можеш да намериш на компа си пък тръгнал да пише.И прочети 25.Каква е тезата ти?
24
1
 
1
 
! Отговори
do 17-ti преди 12 години
Ei kesten,stavash za smiah tuka zashto ne si hodish.Az ne razbiram nishto ot vaglerod 14, iod 17 i mahagon 19, ama s tia prikazki za vazrasta na zemqta che e na 10 000g. ?!?!?!?!? Daje ne si smeshen a za oplakvane.
23
4
 
1
 
! Отговори
17 преди 12 години
Прочете вие първо "доказателствата" на еволюционистите.Първият и вторият закон за термодинамиката са изключително прости и който мисли може да разбере защо оборват теорията за еволюцията.На растежа на вселената се базира "теорията за големия взрив".А в какво вярвам?А вие в какво вярвате?Книгата, която цитирах е под редакцията на Джон Брокман.Освен плюене и мисли от рода на "много си ***", се надявам да ми дадете факти, които да доказват вашата теза (а тя всъщност каква е?)
22
1
 
5
 
! Отговори
:))) преди 12 години
Това сигурно е на Лили Иванова избягалият преди...няколко хилядолетия... килим. Скрил се във водата от нея и оттогава си живурка необезпокояван и без следи от тънки токчета :)
21
0
 
1
 
! Отговори
do 9 преди 12 години
Ti izobshto prochete li statiata ? Ili prosto ei taka si govorish na izust?
20
1
 
7
 
! Отговори
do 21 преди 12 години
Be ostavi ludite da si viarvat :D
19
2
 
13
 
! Отговори
Лелее преди 12 години
17-и, написал си камара глупости. И в какво вярваш? В една, наистина доста интересна книжка от Близкия Изток ли? Че тогава по-скоро вярвай в скандинавските саги! Там Один казва, че ще избие всички дракони- а аз дракони наоколо не съм виждал!!!
18
4
 
17
 
! Отговори
до анонимен преди 12 години
Колкото си ***, толкова и необразован.Датирането по разпада на въглерод-14 се прави както трябва, до възрасти 50-60000г, (journal Radiocarbon) по аргон-40, до 1-2 милиарда, по уран-оловния метод, до над 5 милиарда години. Тези и други методи дават възраст на земята ~4.5 милиарда години.Вземи някой популярен учебник по ядрена физика и се просвети, то сляпото окато става.И с термодинамиката си много зле...прочети поне книжката на Карно от ~ 1760г.
17
2
 
10
 
! Отговори
с. преди 12 години
Научен факт е,че най-стария организъм на земята е Лили Иванова!Въпросната трева е била украса на абитуриентския и бал!Мутирала е в морска!
16
3
 
0
 
! Отговори
До № 7 преди 12 години
Учените и сега са на същото разстояние от каквото и да е било откритие, това е разстоянието което им е дадено "с више". Някой му викат дарба, други гении, но е даденост... Така, че колко ли са близо, учените, колкото им е позволено!
15
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не може да е на толкоз години.Доказано е, че Земята е млада (на около 10 000 г.) и, че датирането по разпада на въглерода е неточно.Този разпад трябва да се извършва във вакумна среда и да не му влияят външни фактори за де верен метода.Фактите сочат, че Земята е млада.Кои са тези факти?Растежа на Вселената.Земята се отдалечава от Слънцето.Луната се отдалечава от Земята.Зeмята забавя въртенето си около Слънцето.Земята забавя въртенето си около оста си.Ако "върнем времето назад" с повече от 80 000 г. ще се окаже, че Земята се върти много бързо около оста си денят е много къс.Ако върнем времето назад с повече години напр 4,5 млрд години ще се окаже, че Луната се е приближила и е паднала на Земята.Ще се окаже, че Земята е много близко до Слънцето и температурите на Земята не позволяват да има живот.Всичко това се знае от учените, но в съвременността са на мода еволюционистите.Учените които вярват в еволюцията.Те вярват защото не могат да я докажат.Доказано е, че еволюцията противоречи на първият и вторият закон на термодинамиката.Даже имам една книга, чието заглавие е показателно В какво вярваме, но не можем да го докажем.В тази книга учени еволюционисти изказват вярата си в еволюцията.Подзаглавието на книгата също е показателно Най- изтъкатите съвременни мислители за науката в епохата на увереността.Т. е. те уверено вярват, че има еволюция, но не могат да я докажат.Книгата е издадена в гр. София 2006 г.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трета световна война!
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ливадата била организъм. Организмът, който е измислил това е голяма ливада.Според някои, цялата земя е организъм.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо така ще се затопли тази зима средиземно море, че в Мароко вали сняг :))))
11
0
 
8
 
! Отговори
до опсссс преди 12 години
Случайно да знаеш ,че има буква Й.Или може би не знаеш кога се пише и си караш само с И.И с какви очи обиждаш журналистите с *** и *** при положение,че в двата ти поста си пълен с правописни грешки.
10
1
 
28
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
То май ти трябва да внимаваш какво коментираш.Говори се за ЖИВ организъм а не умрял като динозаврите.Бегом обратно в час по биология да разбереш разликата м/у жив и умрял.
9
15
 
1
 
! Отговори
опссс преди 12 години
аре от саита да се самосезират и да редактират ножината или да изгонят тоя дето я е писал, а !!!