Поглед от космоса на държавния и частния монопол
Поглед от космоса на държавния и частния монопол
На снимката се виждат от космоса Северна Корея, Южна Корея и Япония със съответно държавен монопол, свободен пазар и частен монопол. Всеки може да си извади заключенията. (Снимката е взета от фейсбук страницата на Владимир Каролев с негово разрешение.) Снимка: Alex | 18 фев 2013 10:06
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
84
23681
15
30
Напиши коментар Коментари
17
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Конкуренция трябва, а не национализация!
16
12
 
38
 
! Отговори
Шимпанзе с PC преди 11 години
Не мисля,че държавата е по-добър стопанин отколкото частната фирма.Всъщност няма държавно предприятие което да носи сериозни печалби,защото всички знаем как се работи и какъв е контрола от частника и държавата.Не знам защо хората си мислят,че като се изгонят ЕРП-тата сметките им за ток ще паднат.Същите инкасатори ще засичат електромерите на "коленце",както са го правили винаги,пак ще псуваме този път държавата и така в омагьосан кръг до безкрайност,до като не скочим за по-високи заплати.
15
8
 
33
 
! Отговори
king_for_a_day преди 11 години
14, добре, съгласен съм, но това по никакъв начин не засяга въпроса за частния монопол. А това е единственото по-лошо нещо от държавния монопол. Изобщо не говоря за свободен пазар, забележи, в момента се възмущавам на внушението на част от текста към снимката, което не е потвърдено с аргументи защо Япония се счита за частен монопол, а не за свободен пазар. И моля да не започваме с разни дзайбацута, защото монопол не означава просто наличие на големи компании, а наличие на ЕДИНСТВЕНА компания.
14
11
 
37
 
! Отговори
Хахо преди 11 години
Къде е България на снимката? Разбирам, че ни сравнявате с Япония, но до колко е уместно в създалата се ситуация? По този начин представена публикацията носи привкус на манипулация!
13
8
 
39
 
! Отговори
Xelian преди 11 години
Държавата не трябва да управлява нищо директно. Тя трябва да е регулатор. Това че тя не си върши работата е проблем на манталитета на българите. Защото ние все гледаме да краднем и да оправим себе си, пък другите - кучета ги яли. Крайно време е да се отървете от това комунистическо мислене че държавата трябва да коли и беси и да се грижи за всичко. Не може да имате хем свободата да говорите и правите каквото си искате, хем като се *** някой друг да ви бърше ***
12
12
 
44
 
! Отговори
rgtfs преди 11 години
Ей, Тоя Каролев трябва да му сложат въжето, защо не каже колко комисиона е взел от ЕРП-тата като консултант. Не да ми дава за пример Северна Корея, защото там такива като него не живеят много.
11
8
 
37
 
! Отговори
ss преди 11 години
znaete li za6to ima6e rejim na toka, za6toto iznaseha toka navunka byaha podpisali dogovori i durjavata pe4ele6e pari a horata v durjavata mojeha i bez tok, a tezi pari koito pe4ele6e durjavata ot iznosa posle si gi pribraha opredeleni hora, tova e istinata, aeca togava rabote6e sus pulna mo6nost kakto i drugite centrali imalo e predosttu4no energiya ama nali tryabva da lapat maznite kumonisti
10
9
 
38
 
! Отговори
king_for_a_day преди 11 години
Какво точно разбираш под "частен монопол" и какво е тълкуването ти на сравнението със свободния пазар? Хубаво си препечатал някакви петна на Роршах от фб-страницата на някакъв човек, когото си гледал по ТВ в предавания от сорта на "Сблъсък", но би ли ни разяснил с пет изречения позицията си? Защо броиш Япония частен монопол и защо той да е по-добър от свободния пазар, както подразбираме, сравнявайки потреблението на енергия за осветление?
9
9
 
34
 
! Отговори
ss преди 11 години
ne sveti Severna koreq - защото всички си лягат 8 часа програмата им преключва в 10 часа и са длъжни да загасят навсякаде защо им е да свети?
8
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hahahaha къде сте червени бабии . Или сега ще кажете ама ние лампи не ядем :D :D :D
7
12
 
37
 
! Отговори
mafia преди 11 години
аз и без светещи билбордове съм живял добре. Ама когато стигна до там да пикая на тъмно в *** за да пестя ток... мисля, че е прекалено, да немога да си платя тока. КАДЕ ЖИВЕЕМ БЕ
6
8
 
38
 
! Отговори
Мико преди 11 години
Изглежда интересно, но примера със Северна Корея не мисля, че е от най- адекватните. Все пак там като цяло съществува един режим, който не мисля, че който и да е от нас го познава като същност и цялост.
5
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4, не е тъпо, защото определени социалистически политици в България искат да върнат държавния монопол, когато ако си спомняте имаше и режим на тока и от космоса съвсем изглеждахме като Северна корея!
4
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпо е когато става въпрос за проблемите на хората в България (страна с пазарна икономика, член на ЕС и НАТО) да давате пример със Северна Корея. ХХ-и век мина, време е вие да го разберете...
3
17
 
36
 
! Отговори
Кажи Кажи преди 11 години
Кажи Кажи кой си поигра с фотошоп, Кажи?
2
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В частния монопол Япония свети много, защото имат много електроцентрали и улиците са пълни със светещш билборди и реклама. Последното не е нужно в държава като Северна Корея, където не се развива бизнес.
1
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само дето там горе е Владивосток в ъгала ,ако дадеш идея защо тои не свети.