Защо България пада под турско робство?
Защо България пада под турско робство?
Интересно четиво от учебник по "Отечествознание" за четвърто отделение (1931-ва година) от Иван Ст. Попов. Добре би било да го прочетат всички политици, протестиращи или просто обичaщите България хора. Снимка: Патриот | 22 фев 2013 14:03
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
140
57570
125
3
Напиши коментар Коментари
23
5
 
16
 
! Отговори
х преди 11 години
Ми да много хубаво е било и социално, докато западна Европа тъне в ренесанс, нито цъфтим в османските обятия :)))) Влади, влади
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
влади владиязък ти за иметои се чудим защо сме на тоя халтъпотия госпожа петрова тъпотия
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
демокрация ,хоризонтални структури такова нещо никога не е оцелявалоняма такъв случай в човешката историяпирамидалните структури винаги са изяждали хоризонталнитекато не искаш своя пирамидална ще си част от чуждатова е като войската - не храниш ли своя ще храниш чуждаама на пирамидалните структури им се искада са заобиколени с хоризонталнида си правят каквонто си искат и когато си искат
20
6
 
5
 
! Отговори
х преди 11 години
Напротив, определящ фактор е начинът на управление, когато Тервел разбива арабите...властта е централизирана, когато Аспарух разбива Византия, властта е централизирана, когато Симеон цепи мрака отново...падаме по Византийско робство поради изненадващото нападение и участие в процесите на балканите на Киевска Рус или бъдещата Русия. Няма как феодална България да се изправи срещу фанатичните ***. Глупости от хиляда и една нощ...Цар Иван Шишман се бори докрай!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
карайте се бре ако искате се бийтевсички вече изповядват шопската философия не сакам на мене да ми е убаво ами на вуте да му е зледраскайте пишете плюйте и на ляво и на дясно може и назади ще ви управляват доказани мошеници като днешните
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя отоманската империя е подбирала само такива държави, в които не е имало разбирателство. Да бе да. Отоманската империя се е простирала от северната част на Африка и всички страни около Черно и Средиземно море. Така че това дали хората са се разбирали в една държава не е било определящ фактор.
17
4
 
11
 
! Отговори
tangra преди 11 години
Ако са били обединени с визатнийците и са успели да задържат Констатинопол нямаше да позволят Турция да се разшири на Балканския полуостров. Но нас винаги са ни управлявали Станишевци Догановци Костовци и Бойковци.Гласувайте пак за тях!
16
4
 
8
 
! Отговори
х преди 11 години
Да, това е моята теза, хората са преминали на следващото стъпало в развитието си, а именно феодализма...кой ти е мислил, че тези ще изпълзят от пещерите и ще довтасат във Европа, фанатизирани на максимум.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По онова време цяла феодална Европа е била разпокъсана , никоя страна сама не би могла да протовстои на османскато нахлуване , те стигнаха чак до Виена и едвам ги спрахя обединените войски.
14
3
 
21
 
! Отговори
х преди 11 години
Нещата могат да бъдат разгледани и под друг ъгъл, феодална България срещу едни диваци с изключително централизирана власт и фанатична религия! Разбира се, по това време такива модни тенденции като феодализъм и такива ми ти работи, не са им били известни, на пълчищата ***.
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи да се спрем да се караме и да сложим Волен Сидеров на власт.
12
1
 
11
 
! Отговори
ddinchev преди 11 години
До "Анонимен 4" - явно не си наясно със значението на думата "партия". Това е група от хора с общи интереси и виждане. Авторът не е имал предвид, че преди 600-700 години е имало политически партии :)Изпускаме есенциалното - че България си стоя стабилно на краката и нямаше криза в смисъла в който има в Гърция, Португалия, Испания и други, защото не беше раздирана от политически противоречия, стачки и протести. Няма да стигнем далеч така.
11
15
 
27
 
! Отговори
Turcin преди 11 години
Добре,че отминаха тези времена на завладяване иначе сега пак щеше да сте под турско робство,защото отново доказахте,че не може да се самоуправлявате!Падна ли сте под робско робство,защото сте били в същатата ситуация като сега!от 150 години обвинявате нас за всяко вашо зло,но ето и преди робството сте били така и след това сте си така.Какъв е извода от цялата работа?-Много елемнетарен въпрос!Генетически сте роби и това е.Завистлив,мързелив,*** и елементарен народ.
10
0
 
19
 
! Отговори
Един от нас преди 11 години
Крайно време е вече да погледнем в огледалото и да видим че проблема е вътре в стъклото.Десетилетия и столетия си минават а състоянието на България си е също така плачевно както и тогава.Върви обвинявай Борисов,Станишев ,комунисти и т.н.Още Левски е разбрал че, освен ако ние не си помогнем,друг няма кой.Спри да търсиш вината другаде,а хвърли един поглед в огледалото и се очисти от зависта,злобата и омразата и може нещо да се подобри, макар че ще отнеме много време.Сега е моментът за тази промян
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не вярвам да е автентичен материал, но идеята да се публикува ми харесва!
8
0
 
11
 
! Отговори
victor.cvetanov преди 11 години
Явно си ни е в ДНК-то :D
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже тогава *** не са това, което са сега. Понеже България е била разделена на малки княжества и османлиите са подкупвали едните за да се бият с другите и са ги оставяли като васали. Понеже тогавашната държава няма абсолютно нищо общо със сегашните понятия. И така нататъка... Предците ни са били доста изостанали с тепнологии и информация... Нещо като съвременните чалгари. Не са мислили за нищо освен за тумбаците.
6
0
 
23
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
А ти сериозно ли мислиш, че авторът е имал предвид партии, регистрирани по закон, с устав и т.н.?Няма политика без партии - ако искаш, наречи ги лобита, кръгове, фамилии ... В това отношение малко сме се изменили от средновековието насам, а от 1931, когато е писан материала - още по-малко.
5
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали никой не вярва сериозно, че в средновековна България е имало "партии":))
4
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Имало много партии, които се карали помежду си" - Това през 14 век?! Дори и да е използвано с цел по- лесно разбиране на материята, все пак историографията трябва да си служи с точни термини. Какви ти партии през 1396 година?! Това по- скоро малко ми дъха на монархическа пропаганда. Без партии, без 3-*** царе, един цар - един народ. Което е в унисон със стремежите на царската власт по това време.