Килограми хляб на боклука – редно ли е?

Гледката възмути хиляди потребители в интернет
19 дек 2019 10:19, Нели Христова
128
Килограми хляб на боклука – редно ли е?
Снимка: Facebook

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука" - с тези думи Петър Петров публикува снимка, на която се вижда как килограми хляб са били изхвърлени в контейнер на столичната ул. "Раковски" 61. Гледката възмути хиляди потребители, съобщава Dir.bg

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове......!!!", пише Петров под кадъра. Кофата, която е заснел, се намира точно пред пекарната "Братя Хлебари".

Снимката предизвика вълна от недоволство и продължи да бъде споделяна из мрежите, въпреки че първоначалният кадър на Петър Петров бе изтрит, неговият профил - блокиран. Мнението на всички е едно - разхищението на храна е недопустимо.

Някои обаче оправдават изхвърлянето на храната в боклука, тъй като процедурата по даряване на храна в България е много тромава:  "Може да се дари, но дарителят въпреки всичко продължава да плаща ДДС, за да заобиколи тежки процедури и това спира много, да не говорим, че институциите през които трябва да минеш, разрешат и дадат нужните документи са още повече демотивиращи, но това не оправдава никой от тях, начини има", заяви гражданин.

"Братя Хлебари" разпространиха своя официална позиция, която потвърждава, че хлябът е бил изхвърлен именно защото процедурите са тежки.

"На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент - например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула. Уверяваме ви, че ще положим всякакви усилия този индивидуален случай да не се повтаря. Извиняваме се за това, че без да целим сме разочаровали някои от вас. Със сигурност това не е политиката ни и Вие го знаете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: хляббоклукразхищение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 79Ти не си всички пич. Аз храна НЕ изхвърлям. Купувам толкова, колкото мога да изям и колкото ми е нужно. Ако имам нещо в повече го давам на приятели или нося на работата и се изяжда всичко.
93
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е подигравка. Колко хора гладуват. Тия наглеци, не стига че са намерили балъци да им купуват хлябовете по 8 лв., а и изхвърлят количества годни да нахранят 100 пенсионера. Дано има Господ. И дано фалират гадовете
92
1
 
11
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
KAKVO NE VI HARESA V KIMENTARA MI,4E GO IZTRIHTE? NE VI LI E SRAM!
91
2
 
22
 
! Отговори
Селски преди 4 години
Когато си повярваш прекалено много колко си велик лека полека започваш да се наакваш в гащите. Колкото и да им е добър хляба, това е хляб не е космически кораб, най-елементарното нещо на трапезата и най-основното. Хубаво продава го за 8лв лошо няма, спокойно може да пусне стария на символична цена за по бедните и да го изкара пред магазина. Никой, който е ок да даде 8лв за хляб няма да си купи от стария за стотинки. Само че ясно на собственика и главата му е пълна с тесто. Дано си научи урока
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това може да се види само в европейска София!
89
5
 
22
 
! Отговори
Митко 21 см преди 4 години
Ако това беше в съседна а Гърция, на тия братя нещастници, фурната щеше да е съборена на следващата сутрин. Няма такива лай...ри.
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не дарявайте, подарявайте.
87
12
 
19
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
ФУРНАТА ДА СЕ ЗАКРИЕ-ВЕДНАГА,изверги
86
3
 
18
 
! Отговори
Ами преди 4 години
нелегално да подарят, тогава. Да излязат на тротоара пред магазина и да дават няколко часа. Бързи щеше да се разчуе, сред бездомните хора..
85
7
 
14
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Абе хора, не разсъждавайте прибързано! Как така ще остави хляба в кашони или чанти извън контейнера ?! Ами ако някой клош, вземе че умре след като е ял от хляба ви ?! Да бе, няма да е хляба причината за смъртта, но имате ли представа какви глоби и неприятности ви грозят за това, че не сте изхвърлили хранителния продукт в обозначеното за това място ?!?!
84
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващият път ще го опаковат в чували и пак ще го изхвърлят, но не в кофата пред магазина си.Хлябът им е хубав и нереално скъп.Държанието им е безобразно.
83
6
 
27
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Помните ли онзи, който имаше ресторант и останалата готова храна от кухнята /не отпадъци от чиниите!!!/ ги слагаше в едни хладилни витрини да си я вземат безплатно ?! Разкатаха му играта! Разсипаха го по закон! Мисля, че си загуби и ресторант, и бизнес, и всичко!
82
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какво са ги набутали в кофата голи хлябове? Да ги бяха сложили в чанти до кофата поне клошарите да ги веземат
81
7
 
17
 
! Отговори
Зарзавата до 61 преди 4 години
"Ставал съм свидетел как по пазари търговец изхвърля развалящи се плодове вместо да ги даде на жена която му се моли." - АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО! И аз го правя! Нямаш представа какво ще ми се случи, ако не дай си Боже тая жена направи някоя чревна инфекция! Може и да не е от моите плодове, но аз ще го отнеса здраво! Ама много здраво!
80
8
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Балъци са тези, които купуват хляба от по 8 лв. На братята Лайн..ри. дано фалират мършите, желая им инсулт.
79
7
 
10
 
! Отговори
Търговец преди 4 години
И още - абе как ще пусна хляба на 50 стотинки ?! Нали утре никой няма да купи през деня, а ще чакат преоценката! Кой нормален търговец би си самоубил бизнеса така ?!
78
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНОТ ПЕКАРНАТА ЗАЯВИЛИ, ЧЕ ХЛЯБА СИ Е ТЕХЕН И ЩЕ СИ ПРАВЯТ КВОТО СИ ИСКАТ С НЕГО ЕМИ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!Много правилно, така и трябва!*** и Пульо ще ми казват какво да правя със собствената си продукция!?
77
3
 
16
 
! Отговори
Търговец преди 4 години
Някой от вас опитвал ли е някога да дари храна?! Идея си нямате какво чудо е! Пари, време, декларации, произход, бумащина, бюрокрация, нерви ... вече не! Аз съм го правил точно един път. И то при мен беше по лесно, че ставаше дума за пакетирани храни.
76
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе тия "хиляди" възмутени, да сметнат те колко храна изхвърлат! Иначе,наистина е грехота да се изхвърля храна, но всички го правим.
75
0
 
8
 
! Отговори
zero waste преди 4 години
До Г.Т.Потърси zero waste sofiа в гугъл. Как па на *** не им светна малко една крушка в кратуните. Много се изживяват все едно е голяма философия да чакаш 24 часа да ти втаса хляба с квас.