Протестът - за ценности, не за доходи, какво ще се случи?

Как експертите коментират протестната ситуация у нас?
Обновена: 27 юли 2020 21:46 | 27 юли 2020 21:44, Веселина Йорданова
704

"Нов кабинет изглежда вече по-малко вероятен сценарий, ако няма съществена промяна или нова политическа ситуация. Борисов зададе хоризонт - редовни избори. Когато става дума за ценностен протест, не можеш да влезеш в диалог с него", каза за "Денят ON AIR" политологът от "Тренд" Димитър Ганев в коментар на ситуацията у нас.

Според социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков, протестът по-скоро е ценностно базиран, а не е социално обособен на хората с по-ниски доходи.

Още по темата
"Трябва да се има предвид, че исканията на протеста са много спонтанни. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи, не виждам потенциални стимули за по-сериозна радикализация на протеста. Съществува риск за повече социални искания евентуално през есента-зимата", посочи Живков.

Психологът Христо Монов се съгласи с тезата, че този протест се отличава с това, че е ценностен. "Хората не приемат това, което се случва в България като стил на управление", добави той.

Ганев допълни, че протестът се е променил с течение на дните, като вече придоби по-капсулиран вид. "В рамките на либералната градска общност видяхме как опитите за лидерство започват да пораждат напрежение между различните групи. Има няколко риска пред протеста - този тип капсулация, някакъв тип конфликти между лидери и идващият отпускарски месец, който ще доведе до отлив", смята политологът.

Добромир Живков отбеляза, че социални мерки не биха повлияли на протеста, но това е превантивна мярка за потенциалната радикализация на по-широки маси от обществото.

"Радев изразява критики, които се споделят от голяма част от обществото", каза още той.

"Хубаво би било да има диалог, но тук конфликтът е ценностен. Това е бъдещето и то се роди от тоталната криза, която коронавирусът нанесе на света и компрометира елитите. Президентът е обединител на нацията, защото застана срещу ретроградното и припозна ценностите на младите. Политическа алтернатива има и тя е смяна на модела на управление", допълни Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По мнението на Димитър Ганев, президентът още в първите месеци на този кабинет се е позиционирал като опозиционен център и не е взел ролята на обединител, а по-скоро е "крило в политическата система".

"Протестиращите държат да кажат, че искат да променят системата. Никой обаче не може да посочи коя е алтернативата на системата", подчерта още политологът.

"По последни наши данни 75% от българите не подкрепят посоката, в която се развива държавата. Ситуацията е динамична, нови импулси се появяват и при най-малките действия от управляващите", коментира социологът Добромир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
497
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събрали се 100 човека и протеста бил масов. Ало очила ли ти трябват? Масов бил- смешни. Пубери пишат във форума, за нищо си нямат идея. Наизустяват лозунги и пискливи гласчета подскачат. Ох какво бъдеще:)))))))). На 15.09 като почнете училище ще се хвалите, че сте протестирали. Белким може и да ви върже някоя мацка.
496
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ протеста е всеки ден и масов, пет-десет пъти по-масов от 2013 година а вашия еднодневка и жалък. Хайде схемата ви свърши, разбягвайте се мишлета гербести.
495
3
 
3
 
! Отговори
хахаха тролчогербски преди 3 години
Чл. 302а. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) За получен подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
494
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чл. 306. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Не се наказва онзи, който е предложил, обещал или дал подкуп, ако е бил изнуден от длъжностното лице, арбитъра или вещото лице да стори това и ако незабавно и доброволно е съобщил на властта.Нещо да кажеш долнопробен *** на герб? Ще ви стигне законът корумпираните мафиоти в псевдопартията ви - клиентелистко-кариеристка организациякилията на Иванчева е празна хахахаха
493
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не е имала лидер досега да псува европейски лидери. Експертизата излезе и никой вече никъде няма да го кани, а наесен европарламента ще обсъжда погазеното върховенство на зъкона в България. Вчера Христо Иванов излезе и залепи на министерство на икономиката че е министерство на Пеев-ски, и освен това каза, че половин милиард от Българска банка за развитие развиват обръчите на Доган и компания. Не е подминат и олигархът-навлек-преврата в БСП Гергов и него го развива гербестата банка хахах
492
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП са маскари ама при тях имаше икономически ръст реален като се приспадне инфлацията 6 процента а герб са честни и не крадат ама при тях растежът е едва от един процент средно. В Евростат си пише истината. ГЕРБ шест пъти срина икономическото развитие на България.
491
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГуфуНАПРОТИВ, ДОСТА ПО-СУРОВО Е НАКАЗАНИЕТО ПО ЗАКОН ЗА ТОЯ КОЙТО ИСКА ПОДКУПА, ЗАЩОТО той рекетира и изнудва човека който дава. Недей да лъжеш гербеста тролска ченгесарска такава ***. С парите от троленето свещи да си купите за децата.
490
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП е решителна опозиция на тоталитарната гербеста шайка и на троловете и тук, които избирателно в полза на герб заблуждават 12 години българския народ а управлението им е ПРОВАЛЕНИ ПЕРСПЕКТИВИ ОТ ЕВРОЧЛЕНСТВОТО ИЗВОЮВАНО ОТ СДС И БСП НА ПЪРВАТА ВЪЗМОЖНА ДАТА 1 ЯНУАРИ 2007 ГОДИНА. ГЕРБАЦИ КОГА ЩЕ ВЛЕЗЕТЕ В ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО - КАЖЕТЕ СИ НИКОГА.
489
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам, че народа, според вас се бори само за власт за някого. Хората на места едва оцеляват
488
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, що обърнахте протеста. Иака по високи доходи и качеството на живот
487
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
системата трябва да се промени в това,че финансирането и грижите на държавата трябва да са не към бизнеса(особено едрия) а към населението и неговите проблеми,стига доене и точене на държавни пари.Отговорностите и грижите на държавата трябва да са основно към населението което я храни,след тях идват дребния бизнес,инвалидите,пенсионерите и соц.слабите(без неработещите по собствена воля).Сега на хранилката са основно едрия бизнес,приближените на властта и техните роднини и партийци от упр.партия
486
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов даде възможност протеста да стане "не за хляб". БСП се опитва все още да яха "протести за хляб". Разликата е цивилизационна и всички, които се надяват да махнат Борисов без ясен план искат БСП да дойде, за да се върнем пак там откъдето тръгнахме.
485
3
 
5
 
! Отговори
До Протестиращата преди 3 години
Мила, тя смяната на системата не е като да смениш гащите. Сигурно си от тия умнокрасивите, които без никакъв ценз и качества претендират за 2000 лева заплата.
484
5
 
6
 
! Отговори
Беден IT 3000лв кеш преди 3 години
Разговор между Севда и Баце в джипка на горското стопанство: Севи: Знаеш ли Буби, как се познава истинския цвят на български политик от прехода?Буби: КакСеви: Като му разбиеш носа, аааха-хахБуби: ама Севде, аз също съм политик от прехода...Севи: Ми да де.
483
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът отврати хората от мисълта за обединение.
482
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 513Кой министър е министър за нещо, което не е учил?
481
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 511,Написаното от мен е същото, което визираш и ти. Малко саркастично го написах.
480
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Христо Иванов иска махане на главния прокурор? Христо Иванов написа собственоръчно правилата за избор на сегашния главен прокурор. После каза, че били използвани неправилно. Какъв законотворец си, като не можеш да предвидиш всички начини, по които един закон ще бъде използван? Ако е имало "вратички", защо са допуснати? На такъв небрежен човек ли ще поверяваме да избира хода на държавата? Защото той задава днешния тон. Заедно с юмрука на Радев. Има силно преплитане на многобройни интереси.
479
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът на ГЕРБ не е толкова, че правителството им не подава оставка, а общото и частното им поведение по всеки въпрос.Как да има други партии, когато правят зависещото от тях да смачкат останалите.Финансово, медийно, административно.Как да се съгласят кадърни хора да влязат в политиката, като ще ги унижават на всяка стъпка? Защо при какъвто и да е документ поправка значи невалидност, а изборните протоколи се приемат, надраскани с поправки?Защо може да си министър за нещо, за коието не си учил
478
4
 
10
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До ПротестиращаТогава не е ли по-добре бащати да протестира?Не се обиждай, още си много млада. Един съвет "една жена каза" е основния източник на информация на българите, в по-голяма част. Само да ти обясня, че този, който дава тези големи подкупи, е също толкова виновен колкото и този който ги иска. И аз ти благодаря, че показа на всички какви точно протестиращи са по площадите.