Протестът - за ценности, не за доходи, какво ще се случи?

Как експертите коментират протестната ситуация у нас?
Обновена: 27 юли 2020 21:46 | 27 юли 2020 21:44, Веселина Йорданова
704

"Нов кабинет изглежда вече по-малко вероятен сценарий, ако няма съществена промяна или нова политическа ситуация. Борисов зададе хоризонт - редовни избори. Когато става дума за ценностен протест, не можеш да влезеш в диалог с него", каза за "Денят ON AIR" политологът от "Тренд" Димитър Ганев в коментар на ситуацията у нас.

Според социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков, протестът по-скоро е ценностно базиран, а не е социално обособен на хората с по-ниски доходи.

Още по темата
"Трябва да се има предвид, че исканията на протеста са много спонтанни. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи, не виждам потенциални стимули за по-сериозна радикализация на протеста. Съществува риск за повече социални искания евентуално през есента-зимата", посочи Живков.

Психологът Христо Монов се съгласи с тезата, че този протест се отличава с това, че е ценностен. "Хората не приемат това, което се случва в България като стил на управление", добави той.

Ганев допълни, че протестът се е променил с течение на дните, като вече придоби по-капсулиран вид. "В рамките на либералната градска общност видяхме как опитите за лидерство започват да пораждат напрежение между различните групи. Има няколко риска пред протеста - този тип капсулация, някакъв тип конфликти между лидери и идващият отпускарски месец, който ще доведе до отлив", смята политологът.

Добромир Живков отбеляза, че социални мерки не биха повлияли на протеста, но това е превантивна мярка за потенциалната радикализация на по-широки маси от обществото.

"Радев изразява критики, които се споделят от голяма част от обществото", каза още той.

"Хубаво би било да има диалог, но тук конфликтът е ценностен. Това е бъдещето и то се роди от тоталната криза, която коронавирусът нанесе на света и компрометира елитите. Президентът е обединител на нацията, защото застана срещу ретроградното и припозна ценностите на младите. Политическа алтернатива има и тя е смяна на модела на управление", допълни Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По мнението на Димитър Ганев, президентът още в първите месеци на този кабинет се е позиционирал като опозиционен център и не е взел ролята на обединител, а по-скоро е "крило в политическата система".

"Протестиращите държат да кажат, че искат да променят системата. Никой обаче не може да посочи коя е алтернативата на системата", подчерта още политологът.

"По последни наши данни 75% от българите не подкрепят посоката, в която се развива държавата. Ситуацията е динамична, нови импулси се появяват и при най-малките действия от управляващите", коментира социологът Добромир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
457
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можем да говорим за ценности, когато пред нас се разиграва медиен театър. Лодки, пиене на кафе, седянки, волейбол, танци. Перфомънс след перформънс. И облъчване, че нещо кой знае какво се случва. Нищо не се случва, освен, че отровата в триото ври и кипи и насочват беса си към управлението на държавата в може би най-опасния момент от 30 години.
456
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не отворите сайта на Да България и в страничката с десетките снимки не сравните кой говори всяка вечер по новините и как се бутат точно определени хора от протестите да "изкажат мнение"? 1 от 3-*** са част от организаторите на Да България. Млади, спретнати, с наизустени реплики и доводи.
455
3
 
7
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До ПротестиращаНа страхотно място живееш и доста скъпо. Явно имаш възможност да си го позволиш. Сигурно много работиш и добре печелиш, нали? Така и трябва да е. Кой според теб създаде тази бизнес среда за да могат хора като теб да работят добре, да печелят добре и да живеят в най-скъпата част на София. Само не ми казвай, че това е въпреки управляшащите а не заради тях. Аз също работя, печеля не лошо. Работя едно и също от 2003 година. Никога не съм печелил толкова колкото печеля сега.
454
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова време се говори по всяко дело, че прокуратурата действа без доказателства, действа извънредно, своеволно. И когато прокуратурата се обяснява и изнася доказателства, я нападат, че го прави показно и извън съдебната зала. ДС в действие.
453
2
 
6
 
! Отговори
балами преди 3 години
До протестираща 526. И колко са едните и колко другите? А щом уважаваш този злобен, некадърен, неадекватен фелдфебел в президентството значи нито си млада, нито си честна. Би ли ни написала името си и с какво се занимаваш? Йотова ти ли си?
452
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колелото се върти и то според парите ... Само абсолютни г'лупаци може да се надяват ,че има някой който може да се противопостави успешно на...парите. Или ще го купят с тях или ще го отстранят физически...Който и да е ...няма да има голям избор...Тук "борбата" между лъв и гладни xиени ( ГЕРБ и другите)... Нищо друго. Но хиените са без никакъв шанс...независимо от пoдлата си същност.
451
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за какви ценности става въпрос, но за липса на интелигентност определено.Прокуратурата беше "сготвена" много преди да влезе в Президенството и да провокира страх в Радев да организира протеста. Кръг от анализатори, медии, медийни театри и сценки месеци по-рано промениха общественото мнение и подготвиха почвата за това. Стотици платени пишещи във фейсбук и форумите по време на кризата допринесоха също за цялата ситуация. И после се вдигна юмрука.
450
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПротестиращаА радев комисионните за грипените кога ще връща? Друг апартамент на любовницата си скоро ще купува ли? Ще спре ли да работи против ЕС ?
449
3
 
9
 
! Отговори
Радев-предател преди 3 години
Радев не е моят ПрезидентРешетников ни го избраРадев е Руски РезидентБаща му газеше инвалиди по кръстовището до последен дъхСинът му Георги бие съучениците сиРадев плащал на любовницата си с наши пари 2 заплатиРадев вземал рушвети от ненатовска страна, докато получава натовска заплата.Следователно той няма чест
448
3
 
3
 
! Отговори
Протестираща преди 3 години
До Адриан Николов-ШуменГосподине а вие сте много некултурен!!!
447
1
 
5
 
! Отговори
До протестираща преди 3 години
Много си спряла *** !!!!
446
10
 
4
 
! Отговори
Протестираща преди 3 години
До АнонименПсувате го само тези които сте корумпирани и сте мафиоти!!!Ние младите, честните и можещите го уважаваме!!!
445
3
 
10
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До протестираща. Нещо си се объркала, не сте стотици хиляди десетки милиони сте. Още отсега си почнала с лъжите. Такива като теб ли "честни" ще ни управляват. Айде, мерси.
444
2
 
4
 
! Отговори
До протестираща преди 3 години
На кво си ?
443
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПротестиращаИ как точно Радев ще "обедини" като половин България го псува?
442
3
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До 502. Върни се назад в историята и ще видиш, че подобни писанки има с хиляди. И 2013 като имаше подобни протести се говореше, че като ги изметем следващите управляващи ще ги е страх, след което дойде Орешарски с мафиотско-олигархическото си правителство и с Пеевски шеф на ДАНС.
441
9
 
5
 
! Отговори
Протестираща преди 3 години
До хахаМного добре знам къде е Орлов мост защото живея в новата сграда срещу телевизията!!! Утре след като Президентът Радев ни обедини и сменим системата ще дойдат новите лица!!!Лицата на младите, на можещите, на честните хора!!!Тези стотици хиляди които са по площадите!!!
440
4
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
А бе да ва евва в анализаторите досадни. 75% от хората не харесвали посоката, в която се развива държавата. Ами в която и да е друга държава ако зададеш такъв въпрос ще получиш подобен отговор.
439
3
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До протестираща. Личи си, че си тотално захлупена. Първо, радеф не може да ни обедини, защото народът е напълно разединен и огромна част от хората никога няма да го припознаят. Второ, ти изобщо имаш ли елементарна политическа грамотност? Какво значи смяна на системата? Каква система искаш - комунизъм, социализъм, фашизъм, диктатура на пролетариата? Какво, ако изобщо ти е понятно.
438
2
 
5
 
! Отговори
До 514 преди 3 години
Преписва се неговия образ като мечтания спасител-това е пагубното! Спомнете си кой въведе плоския данък,кой наложи вето на закона за тавана на цените.Тези действия чии интереси защитават? На обществото от ниската и средна класа ли ? Едва ли??Само тези две писачинки от плажа издават,че плажът е трънлив и неудобен !