До дни нови дъждове в Карловско, на места ще вали интензивно

Синоптик прогнозира слънце за първия учебен ден
8 сеп 2022 09:41, Петя Славова
23

Проливни дъждове нанесоха сериозни щети в Карловско, а до дни се очаква нова порция валежи, прогнозира синоптикът Петър Янков.

"За събота се очакват валежи, когато над страната ще премине студен атмосферен фронт с условия за гръмотевична дейност в западната половина. Ще има условия за краткотрайни градушки в северозападните и западни части на България", обясни той в студиото на "България сутрин".

Той предупреди, че очакваните валежи в централните части на страната, включително в бедстващото Карловско, ще бъдат обилни.

Още по темата

Всички дърва, донесени от водата в Карловско, остават за хората, 7 къщи са напълно разрушени
Всички дърва, донесени от водата в Карловско, остават за хората, 7 къщи са напълно разрушени

"Валежите в събота срещу неделя ще бъдат 15-20 литра на квадратен метър. Това са средни стойности. Валежите по измерванията, които имахме, бяха 50-60 л. Сега се очаква да бъдат 2-3 пъти по-слаби", поясни синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Интензивни ще бъдат валежите в сутрешните часове в неделя в източните райони. В краткосрочен план ще продължи да вали в понеделник и вторник, но слабо - в централните и източни райони.

"24-29 градуса ще бъдат средните максимални температури. От вторник следва период на затопляне, на 15 септември градусите ща бъдат 27-31. До края на следващата седмица ще има много слънце и топло време. Черноморието ще бъде приветливо с приятно време за плаж", показват прогнозите на синоптика.

Янков добави, че влошаване на времето се очаква в периода 18-22 септември, когато на Балканите се очакват есенни валежи. Те чувствително ще понижат температурите. Прогнозата му показва също, че от Димитровден ни очаква сиромашко лято.

Синоптикът коментира и бедствието в Карловско. Приливните вълни са се образували заради затапване на деретата с дървета и камъни.

"Заради валежите по тези дерета се спуска вода, тя се събира на определени места заедно с дървесната маса и щом достигне критичната стойност, се спуска и създава проблеми. Едно е, когато валежът се оттича без да има такива прагове, които да задържат водата, друго е, когато става ударна вълна - коритото на реката не издържа, нито мостовете. И най-големият престъпник може да си намери оправдание, нужни са сериозни мерки и укрепване на коритото", каза Янков.

Той припомни, че подобно бедствие в района на Карлово е имало през 1905 г. Тогава деретата са били залесени със сериозна кампания.

"Към природните условия и значителните валежи се добавя и човешката дейност с изсичането и увеличения добив на дървен материал, което способства за създадената ситуация", убеден е синоптикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтървал е БСПто. Нямат шамс, много крадоха за половин година, нищо не създадоха, а сомо бяха *** копанята.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17. Забрави да включиш Възраждането, Атаката и Възхода. Или те режат дърва в Коми и Сибир.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, ПП, ДБ, и ДПС са основните виновници за състоянието на страната безхаберието на ГЕРБ, изсичането на горите ни от ДПС и вредната политика на ДБ и ПП спомогна да ни сполети това бедствие. На укрофашистите държавага отпусна по 40 лв. на ден което прави 1200лв. за бедстващите Българи 365лв. еднократна помощ това е безумие. Трябва да сме ненормални да гласуваме за тези безродни партии. Къде са и хотелиерите да настанят нашите сънародници или това не е модерно ? На втори ще има много изненадани.
14
0
 
3
 
! Отговори
За всеки случай преди 1 година
Експерти да огледат вкл от дронове и космоса за опасно излъчващи военни обекти в региона от София до Бургас..
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как върви бутафорната помощ от политиците ни? Смогнаха ли да се снимат всички с лопата? Че избори идат, трябва си ПР! Хубаво, че ще вали, че ако не са им излязли добре снимките, природата ще им осигури възможност за втори дубъл.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изсекли си горите, задръстили си коритата на реките с *** и после "Оле мале, изгорях! Помагайте" И не ми развивайте теории как това били цветнокожите ни братя, щото живея в софийски квартал, който се води елитен и няма цветнокожи братя, обаче извън луксозните довари е сметище. А половината квартал няма канализация и асфалтирани улици. Обаче изглед към Витоша, нали.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кърдисваха гората дълго най-арабиите и съвсем я смарангясаха. Затуй сега и къщята им дълдисаха под вода и гората хариза и дървата на ачкаканите. Няма контрол, няма респект. Който не пази гората идва за него ламята.
10
1
 
2
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Чудим се, нали керенцето беше там да си прави Рекламка, що не гризна лопатата Яко?
9
0
 
8
 
! Отговори
Трябва преди 1 година
Всички депутати и кандидати за парламента с камиони да бъдат извозени там да пазят.Охрана и работници. Един път да бъдат полезни за обществото. Президента да ги води и командва. Субсидиите им да бъдат за народа. Кампаниите им да бъдат с лопати ,каски и ботуши насред селата. Камери да снимат на живо как ръботят (а не как хомандват)
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно, Кирчо с нелепото телосложение, ръкавички и бяла тениска ще дойде да помага пак, ако има нужда (ако е преди изборите)
7
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не живея там, не ме интересува прогнозата им
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали щеше да е адска суша ,няма да има вода за пиене ?!?? Защо не се придържате евроатлантически към опорката ?
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят 2 3 блока по 18 20 етажа и да ги преместят там. Стига с тия къщи и села,само проблеми се създават на държавата. Сигурно цялата Карловска област е колкото два блока от зона б5 в софия
4
2
 
14
 
! Отговори
СС преди 1 година
В такъв случай всички бивши и настоящи кандидат депутати да взимат лопатите и да се насочват натам.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са безплатни. Искат им пари за транспорт и по 50-60 лв дарение за кмета
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, защо ринаха толко - пак да го зарине реката!?
1
0
 
29
 
! Отговори
Ако всички преди 1 година
Тези села, отнася се и за цялата страна имат нормална канала зация и отводнителни система нямаше да се случи това. В България истината никога не се казва. Със сапругата ми преди няколко години бяхме във Валенсия на екскурзия валя с дни без да спре интензивно на вън нямаше и локва защото хората имат инфраструктура. Вие продължавайте да търсите под вола теле