ВАС ще се произнесе до месец за Мирослава Тодорова

Съдийката е уволнена заради позицията си, заяви Ина Лулчева
Обновена: 8 ное 2012 21:50 | 8 ное 2012 21:50,
26
ВАС ще се произнесе до месец за Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова. Снимка: архив Булфото

До месец Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата съдия Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното й уволнение.

Тодорова беше освободена от длъжност като съдия в Софийския градски съд заради забавени дела. Уволнението й предизвика скандал и съмнения за натиск на изпълнителната власт, защото Тодорова има конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Тодорова заведе дело за клевета срещу него, а уволнението й се отрази на доклада на ЕК за страната ни.

Веднага след уволнението си съдийката сподели, че вижда грешката си, но обясни, че не е спазена процедурата по дисциплинарното производство и не й е бил даден шанс да се защити. Тодорова беше един от най-големите критици на предишния състав на Висшия съдебен съвет.

Тя обясни още, че срещу нея има и наложен двоен стандарт. Веднага след уволнението на магистрата се заговори усилено за неравномерната натовареност в различните съдилища.

Днес адвокатът на съдийката – Ина Лулчева, подкрепи тезата за двоен стандарт, като представи писмени доказателства, сред които справки по дела и публични изявления на съдии и членове на ВСС.

Според статистиката на дисциплинарната практика на ВСС дисциплинарно уволнение за провинение, подобно на това на Тодорова, е наложено само на още един съдия. Той е забавил петдесет процента от делата си, като преди това е бил наказван два пъти.

Още по темата
Тодорова досега никога не е била наказвана, а забавените от нея дела са едва три процента, каза Лулчева.

Според тезата на адвоката ВСС е нарушил и правото на съдия Тодорова да се защити и не се е опитал да изясни причините за забавянето на делата.

Пред журналисти Ина Лулчева заяви, че според нея реалната причина да се наложи дисциплинарното уволнение на магистрата е нейната лична позиция по определени въпроси.

Представителите на ВСС заявиха пред съда, че нарушенията на Тодорова са много тежки и съветът е имал всички основания да наложи дисциплинарното уволнение. Това становище бе подкрепено и от Върховната административна прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
магистратка преди 11 години
НЕДОСЕГАЕМИТЕ! И ПРИ ТЯХ ПОЧНАХА ДА ПАДАТ ГЛАВИ.
12
0
 
1
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Аман бе!На високи държавни постове все поставени престъпници.Затова сме на тоя хал.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тези ТЛЪСТИ ----ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ в Бг?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарката, никога няма да свикне с ----НОРМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ в Бг !А тя ,от крайно нуждаещи ...ли е?
9
1
 
1
 
! Отговори
Rhapsody of Fire преди 11 години
До юристГлупости говориш както средностатистически Цецовец. А дай доказателства, че е взела пари, като си толкова ербап? Посочи делата, даващите и сумите, но подкрепено с доказателства.
8
2
 
8
 
! Отговори
юрист преди 11 години
Най после си намери майстора. Тая колко пари е смъкнала бедна ви е фантазията. Но човек и добре да краде накрая го хващат.
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛАСТ !?!?!? ДА АМА НЕ , КОЙТО НЕ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА НА ГЕРБавата чума която съсипа обикновения човек ,му намират начина да го ликвидират !!!! И тоя фарс сега със избирането на ВАС ?!?!?!?!? В милата ни родина има диктатура , мутренска диктатура !!! Неговия лик е на календарчета , снимки и портрети ,е това не е ли диктатура ???
6
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Тази в същност е за затвор."Бездействията" и де"факто водят на практика до коренна промяна на процесите с които се е занимавала.Т.е с процесуални "номера" заобикаля законите и на практика прекратява съответните дела.Някой ако си мисли,че "съдия" М.Тодорова е закърмена с алтруизъм, значи още вярва в Дядо Коледа."Давностния срок" се постига срещу добро заплащане! Че цялата тази "буфо опера" около нея я използват за политически цели,е друга история...
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък предлагам, dnes.bg да се прекръсти на RED_pishkomer.bg!!! Какво ще кажете, и специално - предизборно, доста ще им отива!
4
2
 
4
 
! Отговори
нено преди 11 години
Сладката ми тя, жива да я оплачеш....
3
2
 
10
 
! Отговори
Без страх ! преди 11 години
Съдията - докладчик по това дело във ВАС да постанови решението си без да се страхува. Времето на Цветановци изтича.
2
18
 
6
 
! Отговори
urod преди 11 години
Ina Lul4eva e mrusen mafiot i yrod dolen,nestastniza,gad
1
6
 
2
 
! Отговори
- преди 11 години
Пу да съм първи!