Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова

Съдията от СГС обяснила, че е свръхнатоварена
Обновена: 12 юли 2012 17:40 | 12 юли 2012 17:40,
144
Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова
ВСС реши да уволни Тодорова на днешното си заседание. Снимка: БТА

Съдии се готвят да протестират утре пред Висшия съдебен съвет след дисциплинарното уволнение на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. Днес ВСС я уволни заради забавени мотиви по три дела, а решението на кадровиците в съдебната система предизвика бурна реакция.

Тодорова е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а освен това тя публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов. "За" отстраняването й гласуваха 19 от членовете на ВСС, против бяха трима, а двама се въздържаха.

Главният прокурор Борис Велчев си тръгна преди края на заседанието на ВСС видимо ядосан и на въпрос защо е уволнена Тодорова каза само: "Питайте онези, които я уволниха". Коментар отказа и шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Решението на Висшия съдебен съвет не е окончателно и подлежи на проверка от Върховния административен съд, обясни пред журналисти Божидар Сукнаров, член на ВСС, който е участвал в дисциплинарния състав заедно с Димитър Фикиин и Светла Данова.

В писмената си защита пред ВСС съдия Тодорова е посочила като причини за забавянето свръхнатовареността си с дела и затруднения достъп до компютър. Също така тя отбелязва, че от началото на 2006 до март 2008 г. включително не е имала кабинет.  От ВСС обаче не приели аргументите й, че е по-натоварена от колегите си.

Още по темата
По думите на Сукнаров тя можела да информира председателя на СГС, че има тежки дела и е могла да бъде разтоварена за известен период от възлагане на други дела. Това обаче не било направено.

В отговор на въпрос дали ВСС някога е уволнявал съдия за забавени три дела, Сукнаров обясни, че има такива случаи, но не успя да посочи нито един.

От ВСС не можаха да обяснят защо Тодорова е уволнена за забавяне на тези три дела, след като в началото на годината бе наказана за забавянето на общо 57 дела.

През януари ВСС санкционира Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

Тодорова влезе в явен конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той изрази съмнения, че съдийката обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Не съм преди 11 години
запознат със случая. Не ми е от компетенцията. ГРОБ ми е противен, но ако наистина е влачила дела толкова дълго, попаднала си е на джувката с ***. Всичко е кошмар... Навсякъде е трагедия и корупция. бълХаро-***.
110
0
 
3
 
! Отговори
Мирослав Куцков преди 11 години
Когато ги повишават в длъжност, преместват в съдилища от по-висока инстанция, одобряват ДМС ,съдиите хитро си траят. Когато избраха Б.Велчев за гл.прокурор, Груев за шеф на ВКС, Мингова за шеф на ВСС, Пенгезов за шеф на САС,Г.Колев за шеф на ВАС огато оправдаха Маргените, Ковачки, тримата танкисти, си мълчаха (може би само при избора на В.П. имаше някаква бледа проява на протест от Н.К.), а сега гледаме цирка съдиите правят революция? Това законно и етично ли е? И тази проява имаше ли разрешение от софийската община или за съдиите законите не важат?! Хайде, стига прояви от началото на 90-те години, не смятате ли, че стават смешни,че и досадни?!
109
0
 
0
 
! Отговори
ianonimen преди 11 години
125 prav si.tia xaiduti te da vliazat v zatvora
108
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 11 години
da be triabva6e vsi4ki da uvolni,.tia sa po golemi prestapnisi i ot xaidutite,dobre 4e sa ia uvolnili taia edin politik ne sa vkarsali v zatvora
107
1
 
4
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Хаха - откога пък съдиите имат престиж ?
106
1
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Съдиите,прокурорите и Миковата полиция се криеха зад бюрата си и осъждаха само кокошкари.Да сте видели вкаран в затвора депутат или олигарх?Няма и няма да има,защото всичко е предначертано кои мафиотски кругове да управляват парите в България,предимно синове и внуци на комунисти.Наркотиците си вървяха,контрабандата също.Едва сега Цветанов започна да залавя и разбива каналите.Така,че според мен съдиите са зависими и от финикийските знаци.А що се касае за натоварването е вярно.
105
0
 
6
 
! Отговори
к к преди 11 години
Само в България бандитите-съдиите излизат на протест ха ха! и пак взимат най високите заплати
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както са излязли и така да не се връщат!***!
103
1
 
4
 
! Отговори
луната до 128 преди 11 години
абе братко(сестро),ти май некъде одиш по другите планети,а?има ли правосъдие по тия места,дето скиташ ти,или и там е пълно с комунисти?а маани се с тия коментари,че вече е станало късно и май ти се е доспало.и ако пак сънуваш нещо тая нощ,сподели го с нас,плийс.
102
10
 
1
 
! Отговори
:) преди 11 години
И това ако е демокрация ... уфф ... нямам думи с които да изразя възмущението си, протеста си и т.н. срещу грубото и безпардонно уронване престижа на съдебната система като цяло. Че нямаме демокрация - НЯМАМЕ, но поне единственото ни спасение - ПРАВОСЪДИЕ, не бива да позволяваме да ни се отнеме. Защото липсата на правосъдие води до мракобесието на КОМУНИЗМА
101
3
 
7
 
! Отговори
Svilen75 do 113 преди 11 години
До 113 и 114Ако си забелязал никъде не казвам, че тази съдия Тодорова не трябва да бъде уволнена. Питам защо тя е уволнена, а други не? При положение, че има много други съдии, които също имат просрочени дела. Една от тях е Янева шефка на Тодорова в СГС. Аз лично се ужасих от броя дела, които води в момента Тодорова над седемдесет. И се питам, какъв е истинския мотив за уволнението на Тодорова. И оговора е повече от очевиден политическа поруъчка и прилагане на двоен аршин. Как после да очакваме справедливост от съда, при положение, че спрямо самите съдии се прилагат двойни стандарти??? От всичко това може да се направи един плашещ извод съдебната ни система далеч не е независима. И не е зависима (само) от престъпността, както се смята, а е зависима от изпълнителната власт, т.е. правителството. И това уволнение е ясен знак за всички съдии ако скачаш срещу Цецко те чака уволнение. Ако си негов семеен приятел и слушкаш чака те повишение. Може да се направи и още един извод че правителството ни прави на будали като ни пробутват старата песен Ние ги хващаме, те (съда) ги пускат. Защото е очевадно, че ВСС, а оттам и всички съдии са подвластни на Цветанката. Същия този съд, който е използван за тоалетна хартия от Боко първо като главен секретар, а после и като премиер, а накрая и от Цветанов като министър. И какво излиза - че всичките тези осъдени като престъпници по презумция от думите на Цветанов, дето през ден ги ловят по телевизията, а после през ден ги пускат за тяхното пускане не са виновни дефакто за това съдиите, а телевизионните герои Боко и Цецко. Защото вече се видя, че съда е зависим от тях. Всичко е театър, дами и господа. Щеше да бъде комедия, ако не беше трагедия. Проблемът е, че всичко се пише на нас, публиката. Че и си плащаме билетите за този театър ...
100
2
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Ком партията избра подходящите съдии и те направиха от Родината ни Бардак само за 20 години без да мислят негодниците, че с поколения няма да се оправим Опозориха цялото съсловие за 3 сребърника
99
1
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Братя българи не позволявайте съдиите да съсипват останлите в България хора. Те са източника и упората на Корупцията и всички форми на Престъпност която се шире у нас, без тяхния системен ПРИНОС България нямаше да изостане толкова Накрая кой крив кой прав решава съда -тоест маргини и други подобни са насвобода а тези които без1инсват разчитат на гърбове и то в съдебната система
98
2
 
9
 
! Отговори
K. преди 11 години
Уволнение ли?!!! Ако в тази държава действително имаше правосъдие, над 70% от осъдените щяха да са именно тези гадиве - съдии и прокурори! Да не говорим че в затвора трябва да се бачка яко не както са го обърнали на хомо секс пансион!!! Ако зависи от ме ще копат въглища до откат!!!
97
2
 
4
 
! Отговори
Аз-Жената преди 11 години
Има много добри и съвестни съдии,но заради такива,като Мирослава Тодорова,покривана с години заради престъпленята й,цялото съсловие страда,още повече и България като правова държава.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
корупция! беззаконие! ***!
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SADIITE SA PRESTAPNICI!!!
94
0
 
6
 
! Отговори
до 118 преди 11 години
Май е най-разумно да дойдат наблюдателите от ЕС и те да кажат дали съдилищата си вършат съвестно работата,защото ако правителството се намеси,че бъде акт на политическа репресия.
93
2
 
9
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Ще се пенят доста! Не могат да повярват, че статуквото се пропуква и няма да гепят по досегашния начин!!!
92
2
 
14
 
! Отговори
до 114 преди 11 години
Има ли човек в България, който да мисли, че забавянето но делото на Маникатов не е платено???????????!!!!!!!!!!!