Наришкин съзря заговор: САЩ и Полша планират разделяне на Украйна

Сигнал, че войната може да завърши с разделяне на Украйна между Запада и Русия
28 апр 2022 21:17, Александър Попов
258
Наришкин съзря заговор: САЩ и Полша планират разделяне на Украйна
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската служба за външно разузнаване обвини САЩ и Полша в заговор за придобиване на сфера на влияние в Украйна - най-силния сигнал от страна на Москва, че войната може да завърши с принудителното разделяне на Украйна между Запада и Русия.

Сергей Наришкин, директор на руската Служба за външно разузнаване (СВР), цитира непубликувани разузнавателни данни, които, според него, показват, че Съединените щати и Полша - съюзници в НАТО, подготвят заговор за възстановяване на полския контрол върху част от Западна Украйна.

„Според разузнавателната информация, получена от руската Служба за външно разузнаване, Вашингтон и Варшава работят по планове за установяване на строг военен и политически контрол на Полша върху историческите ѝ владения в Украйна", заяви Наришкин в рядко срещано изявление, публикувано от СВР.

В миналото през различни периоди Полша е управлявала някои територии, които сега са част от Украйна. За последно това се е случило между двете световни войни. В края на Втората световна война Западна Украйна, включително град Лвов, са включени в състава на Съветския съюз.

Агенция Ройтерс цитира съобщение на СВР, според което Съединените щати обсъждат с Полша план, предвиждащ полски "мироопазващи" сили без мандат на НАТО да навлязат в части от Западна Украйна, където вероятността за сблъсък с руските сили е малка.

СВР, която след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. пое по-голямата част от отговорностите на КГБ по отношение на външния шпионаж от съветска епоха, не публикува данните си и Ройтерс не успя да ги провери.

Полското външно министерство не беше открито веднага, за да коментира днешното изявление на Наришкин.

Полша е един от най-силните поддръжници на Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, като изпраща оръжия през границата и прие около три милиона украински бежанци.

Руският сенатор Андрей Климов, заместник-председател на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията, също заяви, че Полша планира да установи контрол над част от Украйна. Той не предостави доказателства за това твърдение.

Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин заяви тази седмица, че Украйна се движи по спиралата на разпадането си на няколко държави заради това, което той определи като опит на САЩ да използват Киев, за да подкопаят Русия.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за разоръжаване на Украйна и защитата й от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че това е фалшив претекст за непровокирана агресивна война от страна на президента Владимир Путин./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
4
 
! Отговори
До Хххх преди 2 години
Сякаш пък Русия като се е основавала, някъде е пишело за нея преди ! В някоя стара Уикипедия навярно ..? Как мислиш..?
192
4
 
3
 
! Отговори
До Хххх преди 2 години
Украйна съществува като самостоятелна държава още от 17-ти век с името Запорожка република ! И езикът им е различен, и писмеността им е различна от руските !
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ако===неонацистка пропаганда
190
6
 
16
 
! Отговори
Н.Аришкин преди 2 години
А Русия планира обединяване на Украйна... с Русия !
189
8
 
17
 
! Отговори
Искрен преди 2 години
До Ако Украйна скоро ще се превърнере в бивша държава, прелъстена и изоставена от САЩ
188
19
 
19
 
! Отговори
Ако преди 2 години
Ако Украина е измислена държава, то и България е измислена руzки роби. България малко българи, малко македонци, малко турци, малко арменци също евреи . Всъщност има българи, БZП екстремисти, руzки роби, руzки поклонници и милионери руски посредници. Е, стига! Край на руското кранче за корупция тук.
187
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е изкуствена хибридна държавица. Малко полска, малко руска, малко българска както сочи и езика и културата им. Да я разделят, то няма да е за първи, втори или трети път... на кой му пука вече
186
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По едно време и Путин беше предложил на Полша да си поделят Украйна защото е измислена държава. Нищо чудно и това да стане.
185
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също както беше с ГФР и ГДР !
184
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ами всъщност през 21-и век е нямало нито една година, в която някъде да е нямало война." - Тук се изразих малко неточно... :) ... Смисъл, че все някъде е имало война през от началото на 21-и век досега - 24/7...
183
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хмм... - Ами всъщност през 21-и век е нямало нито една година, в която някъде да е нямало война. Честно казано като чета такива коментари (по принцип си прав, но...) имам чувството, че падате от Марс... :)
182
0
 
12
 
! Отговори
хмм... преди 2 години
да се спира най накрая с тази война... Уж сме цивилизовани и разумни хора, кой век сме "бе" хора какви са тези войни...
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... "Голямото зануляване" и края на консуматорското общество." И също така ще се форсират процесите свързани със Зелената сделка. Европа ще има още един повод за пред хората, да иска ВЕИ да се развиват.
180
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен това е така, но заговорът е между Русия и САЩ. Освен, че ще си поделят Украйна (не че САЩ ще взимат територии, а просто западната Укр. под една или друга форма ще стане част от Запада), с тази война ще се постигне друго важно нещо, което ще форсира допълнително поскъпването на горивата т.е. на всичко, което пък ще доведе да намаляне на консуматорството от страна на Европа,което се целеше и с Ковид, а това пък е част от плана за "Голямото зануляване" и края на консуматорското общество.
179
9
 
5
 
! Отговори
хмм... преди 2 години
Вчера гледах и по СКАТ, там коментираха как чеченци и украинци воюват, мюсюлмани убиват православни християни !!!! Така и не разбрах къде беше ролята на Русия ....
178
7
 
18
 
! Отговори
хмм.. преди 2 години
Аз ли нещо се бъркам или Русия нападнаха Украйна и окупираха източна Украйна... Но явно те са работели по план на САЩ и Полша !!!!
177
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
потърсете малко информация за Новия Израел - вижте къде е планиран да бъде ;)
176
0
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Този пелтек като го питаха как мрънкаше пред ПутиЕн. Хайде няма нужда да го давате за пример и някакъв капацитет. Този е долен подмазвач и ***
175
7
 
0
 
! Отговори
Яяяя преди 2 години
До L."Терминалът 2". В главната роля Владимир Зеленски. Том Ханкс с епизодична роля за няколко псувни на български. Всъщност Зеленски си оправи положението това е само за филма.
174
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, да бе, почваш война срещу друга държава, отцепваш две области и ги признаваш за независими републики (преди 8 г. си анексирал трета), ама някой друг искал да раздели Украйна! Особено смущаващото в случая е, че тия искрено вярват във всичко това.