Пожар избухна в най-голямата атомна електроцентрала в Европа

Зеленски обвини Москва в ядрен тероризъм
4 мар 2022 07:00, Нели Христова
205
Пожар избухна в най-голямата атомна електроцентрала в Европа
Снимка: Getty

През нощта е избухнал пожар в Запорожската атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа.

Инцидентът е причинен от "непрекъснат вражески обстрел на сградите и блоковете на централата", според кмета на град Енерходар, Дмитро Орлов.

Орлов преди това съобщи за интензивни боеве между украинските и руските сили в покрайнините на неговия град, който е в югоизточната част на Украйна.

Руските войски се опитават да влязат в града с танкове и да превземат завода, но жители и работници са забелязани да се струпват около централата и околните пътища.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че руските войски "стрелят от всички страни" по Запорожската атомна централа. "Руснаците трябва НЕЗАБАВНО да спрат огъня, да допуснат пожарникарите, да създадат зона за сигурност!" написа той в Twitter.

Лора Рокууд, директор на организацията с нестопанска цел Open Nuclear Network, по-рано каза пред Радио 4 на BBC, че войната може да окаже въздействие върху електрическата мрежа на Украйна, която зависи от ядрената енергия.

По думите й военната дейност около централа крие два преки риска за ядрените инстилации - потенциални щети на инфраструктурата на централата и увреждане на персонала й или много по-сериозни щети, които засягат оперативните способности на централата, които могат да причинят срив.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е в контакт с украинските власти относно съобщенията за обстрел на Запорожската атомна електроцентрала.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до "ядрен тероризъм" и иска да "повтори" Чернобилската катастрофа. Той заяви, че нахлуващите руски сили са стреляли по атомната електроцентрала в Запорожие.

"Нито една държава, освен Русия, не е стреляла по ядрени енергоблокове. Това се случва за първи път в нашата история и в историята на човечеството. Терористичната държава сега прибягна до ядрен терор", каза украинският президент във видеопослание.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че "безразсъдните действия на президента Путин сега могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа". Той и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха спешни телефонни разговори с украинския президент Зеленски. Джонсън настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в близките часове, както и че Обединеното кралство незабавно ще повдигне въпроса пред Русия и близките си партньори.

Говорител на централата използва социалните мрежи за да отправи молба към руските сили "да спрат огъня с тежки оръжия".

"Има реална заплаха от ядрена опасност в най-голямата атомна енергийна станция в Европа", каза Андрий Туз във видео в Telegram, според Асошиейтед прес и допълни, че централата е подложена на пряка атака от руски обстрел и пожарникарите не могат да се доближат до избухналия огън.

Той добави, че горящият реактор е в ремонт и в момента не работи, но съдържа ядрено гориво.

Съобщава се, че Запорожие снабдява с ток 25% от  на страната.

Украйна има четири действащи атомни централи, включително Запорожка. Страната също така контролира ядрени отпадъци в обекти като Чернобил, който сега под руски контрол.

Международната агенция за атомна енергия заяви по-рано днес, че се консултира с Украйна "и други с оглед предоставяне на максимална възможна помощ на страната, тъй като се стреми да поддържа ядрена безопасност и сигурност в настоящите трудни обстоятелства".

Владимир Кличко, шампион по бокс и брат на кмета на Киев, каза, че ядрените централи на Украйна са застрашени от руската инвазия, предупреждавайки за потенциално повторение на катастрофата в Чернобил през 1986 г.

"Украйна има 4 атомни електроцентрали, а руската армия стреля с ракети и бомбардира точно до една от тях. Не гледайте настрани, СПРЕТЕ руската инвазия СЕГА!!!", написа Кличко в Twitter.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в изявление днес призова всички военни сили, действащи около Енерходар, да се въздържат от насилие в близост до централата.

В сряда той каза, че атомните електроцентрали в страната "трябва да могат да продължат да работят без никакви заплахи за безопасността или сигурността. Всяка авария, причинена в резултат на военния конфликт, може да има изключително сериозни последици за хората и околната среда, в Украйна и извън нея" .

Руските сили превзеха контрола над затворената атомна електроцентрала в Чернобил преди около седмица. Украинските власти съобщиха, че нивата на радиация са били "надвишени" на редица места в района по това време, но Русия отрича тази информация.

Късно през нощта боевете край централата са спрели. Не се отчита повишена радиация, но огънят продължава да гори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо при условие, че руснаците владеят централата още от 28 февруари ... Сега ще я палят и атакуват ... Дали не са нaцucтuтe на Украйна ... Които се стремят да предизвикат световен скандал ... И онази снимка с дyлoтo на автомата и изказванията на Зеленски от бункера ... Дали го пазят с тия автомати ... :))))
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиста долнопробна пропаганда! За всяване на паника по време на война ще ви вкарат в затвора.
148
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Много лъжете,но не забравяйте,че всеки може да разбере истината от руските новини.
147
0
 
8
 
! Отговори
wseki преди 2 години
"Инцидентът е причинен от "непрекъснат вражески обстрел" - това е лъжа. Пожарът е причинен от последните нацита - защитници на помощението. Те са били принудени да напуснат, но преди това с го подпалили. Мрежата е пълна с подобни неверни сведения.
146
0
 
9
 
! Отговори
Гьон Сурат преди 2 години
Страхотна статия.. за неща случили се преди 2 дена и също така много хлъзгава информация. Браво на слугинажа.. Аплаус?!
145
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците контролират централата но стрелят по нея от всички страни??? колко тъпоъгълен трябва да е човек да вярва на лъжите на украйна? и докога ще лъжат някаква граница имат ли изобщо?
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
HEAL THE WORLD - MICHAEL JACKSON THE KING OF POP MUSICLOVE & PEACEhttps://youtube/watch?v=BWf-eARnf6U
143
0
 
13
 
! Отговори
W преди 2 години
Страшен фейк нюз се сипе! Запорожката АЕЦ към момента на избухване на пожара е под контрола на руснаците, те патрулират около нея. Няма как руснаците да стрелят от всички страни към АЕЦ, след като тя е под техен контрол. Впрочем на нашите *** още не им е ясно, че няма пожар вътре в АЕЦ, и че пожарът е предизвикан извън АЕЦ - укропитеците подпалват сграда, от която преди това са обстрелвали руските патрули, за да може после нашмърканият клоун Зеленски да блесне с поредните си тъпотии.
142
0
 
3
 
! Отговори
Муле преди 2 години
Мен ми се струва, че е точно обратното.
141
0
 
0
 
! Отговори
ogog преди 2 години
малее какви сте мухали омотани в конспиративни сценарии. ама я седнете да бачкате бе мързели.е..ти куфарите празни
140
2
 
8
 
! Отговори
КОЙ !? преди 2 години
Кой седи зад проекта УКРАЙНА = ЮДЕО-ХАЗАРИТЕ (сатанистите) дето държат почти цял свят . Същите които преди векове са били изселени от днешните територии на Украйна , Казахстан и т.н. . Същите които са принасяли деца в жертва на богът на когото са се кланяли а именно БААЛ . Там в момента е най-голямата ферма за трафик на хора , деца , дрено , оръжия , наркотици и т.н. . Отделно има лаборатории спонсорирани от ЗАПАД-а за био оръжия + военни бази НАТОВСКИ ! Проучете преди сляпо да плюете Русия .
139
8
 
1
 
! Отговори
Путин преди 2 години
е пълен ***
138
4
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Преди пет дни вашите западни медии казаха че Русия е превзела и двете централи и това било ужасно. След което Русия заяви че ги предпазва от атентат съвместно с украинската охрана!!! А сега излиза новината че Русия сама напада себе си!!! И всички вие невежи хора вярвате!!! Май наистина повечето хора са станали Овце! Като краварите кажат мууу и всички Овце веднага беее!! За това пиша Истината!!!
137
4
 
14
 
! Отговори
Гроб за империализма преди 2 години
Западноукраинската пропаганда се проваля за 10-ти пореден път и то епично в лъжите и манипулациите си, опитвайки всячески да настроят Запада срещу Русия. За к'ъв *** им е на руснаците да взривяват АЕЦ, за да си го набият и на себе си? Има си достатъчно кадри, на които се виждат бавно падащи светлинни факли и пожар на първия етаж в административната сграда. Нито бомби, нито взривове, нито битки....
136
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 2 години
До Анонимен150така беше и в грузия!и унас нещо изпробват в вма
135
3
 
13
 
! Отговори
факт преди 2 години
До Уточнение152 диверсанти в атомна централа какво правят!?централата от дни е в ръцете на руснаците!а фашистите на зеленски целят затваряне на небето над украйна!но нато с русия няма намерение да воюва и използва фашистите за това!
134
3
 
8
 
! Отговори
До Истината преди 2 години
Не дезинформирай, избери Истината !
133
15
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Пожарът не избухна сам, а беше провокиран от руснаците при тяхното нападение ! Това е най-голямата атомна централа в Европа, и третата в света !
132
5
 
22
 
! Отговори
Истината преди 2 години
И двете централи преди пет дни са под охраната на руски войници съвместно с Украйнската охрана. Заради възможен саботаж от нацистките групировки. Но пропагандата продължава с пълна сила! Ако Русия иска да унищожи централата, няма да стреля с автомати гранатомети и други пехотни оръжия! Замислете се бе хора! Важното за запада е да подържат омразата!!! Ако на Русия не и пука за цивилните войната щеше да е свършила преди пет дни!!! Мислете!!!
131
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците обезвредили 4 биолаборатории на сащ в украйна където се е подготвял новия щам на коронавируса