Преговори за мир с Русия са невъзможни, тя залага всичко в тази война

Ярослав Божко в разговор с Милена Милотинова
Обновена: 9 яну 2023 09:32 | 9 яну 2023 09:25, Александър Попов
210

"Мисля, че са невъзможни преговори за мир с Русия. Русия е готова да заложи всичко в тази война, те биха искали да имат военен парад в Киев, да покажат на цял свят, че тук имат такава военна сила да нахлуят във всяка държава, дори най-големите в Европа. Преговорите за мир са мит. Те са само възможност за Русия да получи повече време, да подкопае санкциите и това е," каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова Ярослав Божко, представител на движението за гражданска съпротива в Украйна "Жълта лента". Той беше един от представителите на Украйна, поканен в ЕП за получаване на Наградата Сахаров в края на 2022 година. Награзата Сахаров на ЕП е на-голямата награда в ЕС за защита на правата на човека и свободата на словото.  С наградата в края на 2022 година беше удостоен украинският народ заради смелостта му.

Божко свърза края на войната с промяна на политическата ситуация в Русия.

"Според мен краят на тази война ще означава промяна на политическата ситуация в Русия, промяна на смисъла на живота на политиците, които ще разберат, че е трудно да победиш, ако си агресор. Докато няма такова разбиране от страна на Русия, сигнал, че са готови да променят политиката си - така, както Съветският съюз в края промени своята, изтегляйки военните си от Афганистан и започвайки демократизация, докато не получим такива сигнали - нямаме никакви съмнения, че Русия е империалистична държава, която би предизвикала нова война в Украйна, Грузия, Молдова или другаде," каза Ярослав Божко, който преди войната е бил политически анализатор.
"Имаме три хиляди активисти в над 20 или 30 населени места в южните и източните окупирани територии на Украйна. Относно процента убити – не знаем все още, защото много от информацията се крие от руснаците и те не представят надеждна статистика дори и да изнесат някакви данни", заяви гостът в предаването "Брюксел 1".

"Бях в Херсон, когато бе освободен. Хората нямат нормален достъп до вода. Нямат нормален достъп до електричество в много населени места. Запорожката атомна централа е спряна, не произвежда електричество, нито за Украйна, нито за окупираните части на Украйна. Хуманитарната ситуация в тази територия е много тежка", разказва събеседникът на Милена Милотинова.

По отношение на най-страшната картина, която е видял по време на войната, Ярослав Божко разказа:

"Не е картина, а история – за един човек от нашето движение с блокирани профили в Whatsapp, Signal и други. Считахме го за отвлечен, но след окупацията в Херсон знаем, че е бил убит преди половин година. Това ми помогна да осъзная колко е кратък животът, колко евтин е човешкият живот във война. Колко прозаичен е ... Това беше 29-годишен човек, чието име няма да спомена, защото има семейство в окупираните територии, но това ми даде да разбера, че войната е много трудно време", казва Божко.

Според него Наградата Сахаров е знак.

"Мисля, че е знак за всички ни, че времената се менят, че само военна сила и пари не стигат, за да победиш. Трябва да бъдеш етичен, за да победиш. Трябва да бъдеш отдаден на по-висши ценности, за да победиш. Наградата подчертава тази идея, че можеш да победиш само ако имаш нещо по-голямо, по-висше от себе си и своя живот", коментира Ярослав Божко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това показва значението, което Вашингтон и неговите съюзници придават на територията, заемана от Руската федерация. Това също така показва решимостта на западните лидери да попречат на която и да е суверенна държава да контролира района, от който САЩ се нуждаят, за да реализират своята голяма стратегия.
133
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преговори за мир няма да има докато Русия се управлява от престъпници.
132
3
 
4
 
! Отговори
Тттт преди 1 година
До 141.;Не разбрал. НАТО излъга Украйна, че ще им помогне , ако предизвикват Руснаците.
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктрината Улфовиц-Насоките за планиране на отбраната през 1992 г. :"Първата ни цел е да предотвратим повторното появяване на нов съперник, или на територията на бившия Съветски съюз, или другаде, който представлява заплаха от порядъка на тази, представлявана преди от СССР".
130
1
 
4
 
! Отговори
до 146 преди 1 година
Ще е факт, га ти цъфнат налъмите..
129
1
 
8
 
! Отговори
До 137 преди 1 година
Живея в Германия шампион по зелена енергия, ватърни мелници на всеки метър! И сега като спряхми руската енергия какво? Зелената енергия стига само за 12% от нуждите! Трябва да вслячим пак АЕЦ и въглища най вече!
128
6
 
3
 
! Отговори
До 144 преди 1 година
Да ама когато зелената енергия е факт балъците ще са тези с газта и петрола
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно беше ЕС да бъде отрязан от ресурсите на Русия, и там започнаха грандиозни икономически проблеми и рекордна инфлация. ЕС е богат и разполага с огромни запаси което позволява на властите за сега частично да сдържат последствията на кризата. Но вече е ясно, че ЕС няма да преживее тази криза и крахът на икономиката на ЕС е само въпрос на време. Остновният бенефициент на този крах е САЩ, където вече се нацелиха европейските производства, капитали и специалисти.
126
2
 
11
 
! Отговори
Зелената енергия преди 1 година
е дъвка за евробалъци
125
3
 
8
 
! Отговори
До 141 преди 1 година
Те и 2022 и 2023 няма да приемат Украйна, и 2245 няма! Но са категорични че вратата им е отворена за Украйна! Това е официалната им позиция! Лицемери!
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За да замени руските енергийни източници, Европейският съюз трябва да обърне внимание не на САЩ, а на Африка", заяви ръководителят на италианската енергийна компания Eni Клаудио Дескалци.
123
7
 
3
 
! Отговори
До 131 преди 1 година
Лъжа ! Нато 2014 а и до 2022 година беше категорична че няма да приеме Украйна! Лъжеш
122
2
 
9
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС има технологии, ЕС минава на високотехнологични квантово-кохезионни, хибридно-фузионни плаващо-водородни електроцентрали които се захранват с биогориво от човешки изпpaжнения. Хем ще си акат високотехнологично европейците, щем ще си правят енергия за европейската икономика.
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелениете енергии се оказаха една голяма измама която вкара ЕС в енергийна и икономическа криза от която няма излизане.
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът за трийсетте години, откакто кове своята кльощава коалиция срещу Русия, не е забелязал, че е навлязъл в блато. И най-важното, той няма нито компас да излезе от блатото, нито идея защо да излезе, нито вяра, че изобщо ще успее да излезе. Докато Русия през тези тридесет години построи път с почти перфектна повърхност.
119
4
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 1 година
Чудесна причина Европа да замени горивата с зелена енергия, възобновяеми енергийни източници , да стане първа в иновациите и да направи горивата безсмислени. Тя вече работи усилено и инвестира в тази посока . Туй че на монополистите от Русия и САЩ не им харесва си е техен проблем .
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът за трийсетте години, откакто кове своята кльощава коалиция срещу Русия, не е забелязал, че е навлязъл в блато. И най-важното, той няма нито компас да излезе от блатото, нито идея защо да излезе, нито вяра, че изобщо ще успее да излезе. Докато Русия през тези тридесет години построи път с почти перфектна повърхност.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че е добре една държава да е демократична и искам да живея в демокрация. Но е голяма грешка Нато и ЕС да налагат на всички държави в свита да бъдат демокрация! Това е ужасно агресивна външна политика, направо световна диктатура! Ако Китай, Иран или Русия искат да живеят в друг модел, това е тяхно право! Ето Афганистан не искаше демокрация и след 20 години тлне иска! Нато няма право насила да колонизира държави и са ги храви демокрации против волята им! Това води до постоянни войни и конфл
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров "Нашите предложения за демилитаризация и денацификация на териториите, контролирани от режима, премахване на заплахите за сигурността на Русия, произтичащи оттам, включително нашите нови земи - ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област, са добре известни на врага. Въпросът е друг: да ги изпълним по възможно най-добрия начин. В противен случай въпросът ще бъде решен от руската армия"
115
2
 
9
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
Малко хронология в обърканите ти мисли.2004- Цветна Оранжева Революция подкрепена от САЩ , 2008 - Нато казва, че на всяка цена ще приеме Украйна, 2014 ощеедна цветна революция финансирана от САШ и преврат Евромайдан- ЧАК ТОГАВА Путин анексира Крим ( без един куршум, защото 70% от хората там са руснаци!)