Преговори за мир с Русия са невъзможни, тя залага всичко в тази война

Ярослав Божко в разговор с Милена Милотинова
Обновена: 9 яну 2023 09:32 | 9 яну 2023 09:25, Александър Попов
210

"Мисля, че са невъзможни преговори за мир с Русия. Русия е готова да заложи всичко в тази война, те биха искали да имат военен парад в Киев, да покажат на цял свят, че тук имат такава военна сила да нахлуят във всяка държава, дори най-големите в Европа. Преговорите за мир са мит. Те са само възможност за Русия да получи повече време, да подкопае санкциите и това е," каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова Ярослав Божко, представител на движението за гражданска съпротива в Украйна "Жълта лента". Той беше един от представителите на Украйна, поканен в ЕП за получаване на Наградата Сахаров в края на 2022 година. Награзата Сахаров на ЕП е на-голямата награда в ЕС за защита на правата на човека и свободата на словото.  С наградата в края на 2022 година беше удостоен украинският народ заради смелостта му.

Божко свърза края на войната с промяна на политическата ситуация в Русия.

"Според мен краят на тази война ще означава промяна на политическата ситуация в Русия, промяна на смисъла на живота на политиците, които ще разберат, че е трудно да победиш, ако си агресор. Докато няма такова разбиране от страна на Русия, сигнал, че са готови да променят политиката си - така, както Съветският съюз в края промени своята, изтегляйки военните си от Афганистан и започвайки демократизация, докато не получим такива сигнали - нямаме никакви съмнения, че Русия е империалистична държава, която би предизвикала нова война в Украйна, Грузия, Молдова или другаде," каза Ярослав Божко, който преди войната е бил политически анализатор.
"Имаме три хиляди активисти в над 20 или 30 населени места в южните и източните окупирани територии на Украйна. Относно процента убити – не знаем все още, защото много от информацията се крие от руснаците и те не представят надеждна статистика дори и да изнесат някакви данни", заяви гостът в предаването "Брюксел 1".

"Бях в Херсон, когато бе освободен. Хората нямат нормален достъп до вода. Нямат нормален достъп до електричество в много населени места. Запорожката атомна централа е спряна, не произвежда електричество, нито за Украйна, нито за окупираните части на Украйна. Хуманитарната ситуация в тази територия е много тежка", разказва събеседникът на Милена Милотинова.

По отношение на най-страшната картина, която е видял по време на войната, Ярослав Божко разказа:

"Не е картина, а история – за един човек от нашето движение с блокирани профили в Whatsapp, Signal и други. Считахме го за отвлечен, но след окупацията в Херсон знаем, че е бил убит преди половин година. Това ми помогна да осъзная колко е кратък животът, колко евтин е човешкият живот във война. Колко прозаичен е ... Това беше 29-годишен човек, чието име няма да спомена, защото има семейство в окупираните територии, но това ми даде да разбера, че войната е много трудно време", казва Божко.

Според него Наградата Сахаров е знак.

"Мисля, че е знак за всички ни, че времената се менят, че само военна сила и пари не стигат, за да победиш. Трябва да бъдеш етичен, за да победиш. Трябва да бъдеш отдаден на по-висши ценности, за да победиш. Наградата подчертава тази идея, че можеш да победиш само ако имаш нещо по-голямо, по-висше от себе си и своя живот", коментира Ярослав Божко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
7
 
7
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
И като нападнаха Украина, как премахнаха заплахата?
153
4
 
10
 
! Отговори
Барабой преди 1 година
Байдън, казваш е в прекрасно психическо здраве, нале..
152
2
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Нека не се залъгваме - На всички личности като теб им предлагам един мислен експеримент. Вземи за 10 години назад БВП на всички НАТО страни в Европа без тези с ядрено оръжие. Отдели 5% от БВП(това си е подготовка за Война) и с 50% "напазарувай оръже" и доведи поне до 10000 военни на милион население. Кажи ми целокупно всичкатата тази Кохорта с целия този Хардуер РЕАЛНО ЗАПЛАШВАТ ЛИ РФ? Ами НЕ. Опаля Как стана тази? Кой и Кое заплашва РФ? Ядреното оръжие и инфраструктура на САЩ в Европа!!!
151
4
 
7
 
! Отговори
До 163 преди 1 година
Абсолютно мога но ще кажа официален документ Минските споразумения но всъщност ако ти твърдиш обратното не аз а ти си тоя който трябва да ми покаже че Нато е искало Украйна. Освен минските споразумение Нато многократно вербално е заявявало че няма да приеме страна която има спорове за територия което е и условие за кандидатстване в Нато
150
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Нека не се залъгваме - Умнико за какво са и територии? Преди парната машина Босфора беше излаза на Руската империя за търговия с Южна Европа, Балтика е излаза за Северна Европа, но и двете се контролират от Турцция и Дания. След 1916 когато се основава Мурманск Руснаците имат незамръзващо и неконтролирано от Никой пристанище за търговия с ЦЕЛИЯ СВЯТ в допълнение с Далечния изток Владивосток. А контрола на разните Таджикистани и прочие БУФЕР между Империята и Месните диви племена.
149
4
 
14
 
! Отговори
Нека не се залъгваме преди 1 година
Ако САЩ не бяха направили преврат ( tegime change) в Киев 2014, Путин нямаше да има нужда да анексира Крим! Той имаше договор за използване на военната база за 50 години с правителството на Янукович, който балансираше между Запада и Русия както един украински държавник би трябвало!
148
1
 
7
 
! Отговори
Нека преди 1 година
Който може, завзема, кой не може го поема..
147
11
 
9
 
! Отговори
Нека не се залъгваме преди 1 година
Тези дрънканици че на Русия някой и бил виновен са пълна глупост . Че някой я провокирал , че някой и бил виновен ... Русия има една единствена цел и тя е да завземе територии - Крим е важен за нея защото и дава излаз на топло море . Бил е важен за нея от 2 века точно по тази причина ! Точно както започва руско турската война заради излаз над Босфора. Донбас и Луганск са единствено важни защото дават сухопътна връзка до Крим а не заради руско население . Всичко друго е руска пропаганда
146
1
 
8
 
! Отговори
така де преди 1 година
До 157 До 154 --- Така де, погледни 149 за доктрината Улфовиц - "да предотвратим повторното появяване на нов съперник, или на територията на бившия Съветски съюз, или другаде,". Дали на територията на бившият СССР или ДРУГАДЕ (примерно Китай). Това е основна цел на САЩ, да не се появи сила, която да оспори хегемонията им. Китай си играят тяхна игра, но според мен са наясно, че ако САЩ се разправят с Русия, идва техния ред. Затова може би Китай и Русия ще се поддържат.
145
2
 
7
 
! Отговори
До 160 преди 1 година
Може ли да посочиш източник, кога Нато преди войната категорично че няма да приеме Украйна е казвало официално и категорично, че нама да приеме Украйна??
144
4
 
9
 
! Отговори
Преговори за мир преди 1 година
няма да има..Ще има безусловна капитулация на Украйна.
143
5
 
13
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 157 Китай не посмя да започне конфликта за Тайван защото още не е готов. А РФ започна СВО по време когато изобщо не искаше - плановете бяха за 2024 по време на президентските избори в САЩ. Така че РФ си е велика сила - изправи се срещу 50 най-силни военно финансово отношение страни подкрепящи Ъкрайна
142
9
 
2
 
! Отговори
Сега не разбрах преди 1 година
Нато е казало че ще приеме Украйна ли твърдиш или че ще помогне ? Много се отмяташ! Нато беше категорично че няма да приеме Украйна а Украйна официално кандидатсва преди няколко месеца когато вече действителността е различна. Русия сама предизвика всичко без абсолютно никаква провокация колкото и да се опитва да извърти нещата с пропаганда
141
3
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Божко се взема за фактор, но от тях не зависи нищо. Мир ще има когато решат САЩ. Освен това САЩ(НАТО) не ги интересува дали Украйна ще победи или загуби, защото Украйна са средството, а не целта. Целта е да не се появи нова сила, която да заплаши хегемонията на САЩ. Затова в частност, целта в този конфликт е да се омаломощи Русия, да се забави в развитието си, за да не заплаши САЩ. Да не се превърне в нов СССР, който да оспорва еднополюсният свят създаден от САЩ след 90-те години на XX век.
140
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
154 е прав за жанията на Запада да колонизират Русия, но не защоно Русия е толкова велика а защото а) има много природни богатства и ресурси в) е суверенна държава и трън в очите на хегемона САЩ!
139
8
 
5
 
! Отговори
До 154 преди 1 година
Поправка ! Русия не се е преврнала във велика сила а беше велика сила . Очевидно икономически и военно вече не е ! Виж ако това което каза го кажеш за Китай си абсолютно прав
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато е агресивна военна организация, която насила колонизира други държави, ако доброволно не искат станат демокрация и се присъединят към американския модел! То е инструмент за реализиране на американската хегемония в света! Проблема е, че други центрове на сила се борят срещу тази хигемония и разширяването на Нато- например Русия и Китай! С агресивното си разширяване, Нато е отговорно за войните в Европа!!
137
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ама и Нато е заложило всичко на битата карта Украйна! Като загубят там никой няма да бръсне Нато за слива, а правителствата в Европа ще трябва да обясняват на народите си, защо напразно деиндустриализираха един цял кантинент!
136
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да си гений, за да разбереш, че превръщането на Русия в силна и независима държава не само я постави директно на прицела на Вашингтон, но и значително увеличи шансовете за пряка конфронтация. Просто казано, завръщането на Русия в редиците на великите сили я постави в списъка на враговете на Вашингтон и логична мишена за агресия на САЩ.
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите срещу Русия не навредиха особено защото тя не произвежда стоки а продава енергия! Но те ще доведът до деиндустриализирането на Европа ( която е производител и експортйор на стоки) и промяната на европейската икономика в пост-индустиална!