Преговори за мир с Русия са невъзможни, тя залага всичко в тази война

Ярослав Божко в разговор с Милена Милотинова
Обновена: 9 яну 2023 09:32 | 9 яну 2023 09:25, Александър Попов
210

"Мисля, че са невъзможни преговори за мир с Русия. Русия е готова да заложи всичко в тази война, те биха искали да имат военен парад в Киев, да покажат на цял свят, че тук имат такава военна сила да нахлуят във всяка държава, дори най-големите в Европа. Преговорите за мир са мит. Те са само възможност за Русия да получи повече време, да подкопае санкциите и това е," каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова Ярослав Божко, представител на движението за гражданска съпротива в Украйна "Жълта лента". Той беше един от представителите на Украйна, поканен в ЕП за получаване на Наградата Сахаров в края на 2022 година. Награзата Сахаров на ЕП е на-голямата награда в ЕС за защита на правата на човека и свободата на словото.  С наградата в края на 2022 година беше удостоен украинският народ заради смелостта му.

Божко свърза края на войната с промяна на политическата ситуация в Русия.

"Според мен краят на тази война ще означава промяна на политическата ситуация в Русия, промяна на смисъла на живота на политиците, които ще разберат, че е трудно да победиш, ако си агресор. Докато няма такова разбиране от страна на Русия, сигнал, че са готови да променят политиката си - така, както Съветският съюз в края промени своята, изтегляйки военните си от Афганистан и започвайки демократизация, докато не получим такива сигнали - нямаме никакви съмнения, че Русия е империалистична държава, която би предизвикала нова война в Украйна, Грузия, Молдова или другаде," каза Ярослав Божко, който преди войната е бил политически анализатор.
"Имаме три хиляди активисти в над 20 или 30 населени места в южните и източните окупирани територии на Украйна. Относно процента убити – не знаем все още, защото много от информацията се крие от руснаците и те не представят надеждна статистика дори и да изнесат някакви данни", заяви гостът в предаването "Брюксел 1".

"Бях в Херсон, когато бе освободен. Хората нямат нормален достъп до вода. Нямат нормален достъп до електричество в много населени места. Запорожката атомна централа е спряна, не произвежда електричество, нито за Украйна, нито за окупираните части на Украйна. Хуманитарната ситуация в тази територия е много тежка", разказва събеседникът на Милена Милотинова.

По отношение на най-страшната картина, която е видял по време на войната, Ярослав Божко разказа:

"Не е картина, а история – за един човек от нашето движение с блокирани профили в Whatsapp, Signal и други. Считахме го за отвлечен, но след окупацията в Херсон знаем, че е бил убит преди половин година. Това ми помогна да осъзная колко е кратък животът, колко евтин е човешкият живот във война. Колко прозаичен е ... Това беше 29-годишен човек, чието име няма да спомена, защото има семейство в окупираните територии, но това ми даде да разбера, че войната е много трудно време", казва Божко.

Според него Наградата Сахаров е знак.

"Мисля, че е знак за всички ни, че времената се менят, че само военна сила и пари не стигат, за да победиш. Трябва да бъдеш етичен, за да победиш. Трябва да бъдеш отдаден на по-висши ценности, за да победиш. Наградата подчертава тази идея, че можеш да победиш само ако имаш нещо по-голямо, по-висше от себе си и своя живот", коментира Ярослав Божко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Съвършено изкривено описване на действителността.Русия от много време-от 2013г.насам предлага различни варианти за мир,но те се отхвърлят.Путин нееднократно с изявления и символични действия показва готовността си. Тиражираното му посещение в църквата Благовещение,представено от западната преса като изолация,се оказва част от традицията на руските царе в дни на изпитание да се молят в църквата за"милост,мир и помощ"-сами!САЩ/ Англия си намериха маша обслужваща плановете им,но кой да признае това
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на газта ще останат високи в Европа през следващите години. През следващата година цените на газа ще останат предимно над 800 долара за хиляда кубически метра. На първо място, това ще бъде улеснено от проблемите на Газпром, възстановяването на търсенето на ВПГ в Китай и ограничения капацитет от страна на предлагането.
112
1
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Тоя яро божков повече прилича да води гражданската инициатива "кафява лента гореща".
111
9
 
7
 
! Отговори
До 116 преди 1 година
Войната не започна защото Украйна искаше в Нато а защото Украйна скъса с Русия. Когато хората излязоха на площада и изгониха Янукович и Путин окупира Крим. Когато бе на път да го последва и хората се разбунтуваха Путин видя на къде отиват нещата и подкрепи режима в Беларус с военна помощ и нападна Украйна. Спомни си каква беше ситуацията в Беларус преди 1 година ? Това което Путин се опита да направи е което беше направено в Чехия през 1968... но удари греда
110
3
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Са шампиони по провалини преврати и прокси войни- досега са загубили в Виетнам, Сирия, Афганистан, Южна Америка..и в Украйна ще загубят!
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите срещу Русия не навредиха особено защото тя не произвежда стоки а продава енергия! Но те ще доведът до деиндустриализирането на Европа ( която е производител и експортйор на стоки) и промяната на европейската икономика в пост-индустиална!
108
4
 
8
 
! Отговори
Украинците преди 1 година
Спечелиха наградата на Дарвин!
107
4
 
2
 
! Отговори
До СССР се разпадна преди 1 година
Кво е тва ОДКС?! Тая глупост пък кога се появи, то не бяха ОНД, Брикс, ШОС и т.н. Абревиатури без никакво реално значение!
106
2
 
5
 
! Отговори
То и ЕС преди 1 година
След още няколко такива години на инфлация, енергийна криза, война и деиндустриализация ще се разпадне!
105
0
 
0
 
! Отговори
Законите на Дарвин преди 1 година
Работят навсякъде..Такова е естеството на нещата
104
3
 
7
 
! Отговори
И САЩ преди 1 година
ще се разпадне..Ентропията е повсеместна
103
5
 
4
 
! Отговори
До 115 преди 1 година
А мозъка ти не се ли разпадна? Или няма какво да се разпада?
102
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е, руснаците са животни, разбират само от бой и колкото по-бързо украинците ги спукат от бой, толкова по-бързо руснаците ше започнат да се бият помежду си. В Русия работят единствено законите на Дарвин по най-първичния начин.
101
3
 
6
 
! Отговори
KaPaKoH преди 1 година
Интересно ми е тази па_4а защо не попита този бивш политически анализатор за ситуацията през 2015-та и какво мисли за Десен сектор и компания.. Дали е гледал българския филм "Домбаска пролет" и какво мисли за него?
100
4
 
8
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Алекс скъпи, войната започна не защото Украйна не е в Нато, а защото Украйна искаше да влезе в Нато! Ако беше останала неутрална и извън Нато, нямаше да има война..
99
6
 
10
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Част от Украйна явно не иска да е част от Нато! Иначе няма да я има тази война! Част от Украйна не иска Нато, но режима в Киев я принуждава насила! Мисля, че да направиш две цветни револяции в Украйна 2004 и 2014 и да финансираш преврат като САЩ не може да наречеш никого не кара насила! Това си е насилствена намеса в вътрешната политика на една държава!
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как са невъзможни преговорите ве, мозък? Наркоманът признава Луганска и Донецка републики и мирът е факт! Но не иска за момента, така че ще стане по трудния и мъчителен начин.
97
9
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Анонимен 100 НАТО никого не принуждава да е член на организацията.Всички страни-членки на НАТО съвсем съзнателно и доброволно са си осигурили мощната защита на НАТО.Видяхме какво се случва,ако не си в НАТО/ Украйна/.Мръсните руски ръчички не смеят да пипат в НАТО.
96
4
 
6
 
! Отговори
На Кремъл им е преди 1 година
ясно че в Киев руски военен парад е явно невъзможен , но Русия наистина е заложила всичко и на всяка цена трябва да покаже някакъв вид победа пък било то и някаква дори и минимална сухопътна връзка с Крим...Ясно им е че целия свят ще знае че са се изложили но е важно вътре в Русия как ще изглежда. Ще бъде нещо от типа: ето бихме се с цяло Нато и пак постигнахме целите си ... колкото и ненормално да изглежда от страни
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, Русия не преговаря с бо ци.