Огромен айсберг се откъсна от ледник в Гренландия

Той е 120 кв. км, два пъти по-голям от Манхатън
Обновена: 19 юли 2012 15:05 | 18 юли 2012 10:03, Елка Василева
50
Огромен айсберг се откъсна от ледник в Гренландия
Огромен айсберг се откъсна от ледник в Гренландия. Снимка: архив, Reuters

Огромен айсберг, два пъти по-голям от Манхатън, се откъсна от един от най-големите ледници в Гренландия, съобщи Асошиейтед прес. От няколко години учените наблюдават пропукване на плаващия шелф в северната част на ледника Петерман. В понеделник сателити на НАСА установиха, че той се е откъснал напълно, образувайки айсберг с размер 120 кв. км.

Специалисти не изключват, че това може да е свързано със затоплянето на климата, но не могат да го докажат със сигурност, отбелязва агенцията. Много от южните ледници на Гренландия се топят с необичайно бързи темпове.

Преди две години от ледника Петерман се откъсна два пъти по-голям айсберг, с площ от 260 кв. Километра, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
или преди 11 години
и в каква посока е поел?
41
0
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
То си пише големината - 120кв.км. Не е сложно да изчислиш повърхнина , 10кмХ12км например.
40
2
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 11 години
Защото преписват новините от чужди сайтове!
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не дадете за пример някой български град/квартал/село? Едва ли сериозно смятате, че знаем и че ни интересува колко е голям Манхатън?
38
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
Който си го намери алал да му е.
37
1
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
знаците са много!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дени, ти да не би да си от Русе?
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грег Брейдън инженер от НАСА в свой доклад предупреждава ,че след анализите и наблюденията които направихме ,можем със сигурност да заявим ,че предстои смяна на магнитните полюси на земята ,и продължава работим в тясно сътрудничество с Фед. Авиационна Асоциация и по наша препоръка в строга секретност се започна да преорентират лет.коридори първото летище въвело новите правила е в Минеаполис,същия казва ,че смяната на полюсите ще разтопи ледените шапки на северния и южния полюс,
34
1
 
6
 
! Отговори
До Дени преди 11 години
Освен това не забравяй най-важното.Млади боледуват не заради друго ами заради факта ,че медицината напредна и някой всъщност може да отбележи факта от какво всъщност умират.Преди кво е било-питай някоя възрастна баба.Разболее се някой,прежълтее,почернее,сгърчи се и умира.От кво?Никой не го знае.Отровил се е нещо,ял гъби,великия дух го наказал.Един Господ знае.А сега- скенери рентгени,диагнози.А да не забравяй,че в бг по едно време са се ползвали етернитови тръби(ужас).В САЩ не пречистват водата.
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро Гренландия ще е новия остров Бали
32
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малиии - Колко уиски моа да изпия с тоя лед не е истина просто!!!!! :)))
31
5
 
18
 
! Отговори
go Deni преди 11 години
И теб вече са те облъчили!!! Няма абсолютно никакъв смисъл в това, което пишеш! Според теб кой управлява света? Това са големите фирми, големите компании! Нима те ще искат да им изчезне работната ръка, да им изчезнат консуматорите? Няма логика, нали?Верно е че си правят с нас, каквото си поискат, ама това става в други области!Просто имащите власт имат интерес хората да живеят в страх, защото така се манипулират най-лесно!
30
1
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
Абе информирай се малко.за 30 години американци,руснаци ,англичани французи севернокорейци и кой ли още не гърмят почти 50 000 тона атомни бомби под формата на тестове.Ти ми разпавяш за неква *** централа със 100 тона уран.Това е една гръмнала пиратна във вихъра на новогодишните тържества ;) Теченията за които се безпокоиш правят така -просто никой не ги е наблюдавал достатъчно дълго.А отцепващите айсберги обикновено така си правят през лятото.Спокойно,спокойно всичко е от скапанания кокаин ;)
29
8
 
13
 
! Отговори
Deni преди 11 години
защо все повече млади хора се разболяват от болести типични за възрастни хора, - има толкова случаи на рак на млечната жлеза или шийката на матката на много млади, или на средна възраст жени, защо зачестиха случаите на туберкулоза и хепатит, защото в нашата атмосфера се впръскват всякакви вредни и отровни химикали: алуминий и прочее, веднъж попадне ли в организма, алуминият много трудно излиза или изобщо не излиза. Виждам какво става, знам каква е причината, но нищо не мога да направя. :( :( :(
28
4
 
17
 
! Отговори
Про-РОК преди 11 години
Защото само слушате новини, затова не сте наясно от Днес.БГ, че ледници са се откъсвали и преди 10, и преди 100 години, по-големи и от този. И със статия като тая допринасята за нагнетяването на психозата "климатични промени" (която смени, ако сте забелязали, психозата "глобално затопляне"). Айде, живейте си у миша дупка и чакайте да ви удави метеорит или да ви запали цунами в края на годината.
27
3
 
10
 
! Отговори
go 23 Гошо Тъпото преди 11 години
Айде, тоя пак тръгна с неговите "..." многоточия! Като ги използваш - поне го прави правилно!
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сложен начин за да ни кажете, че Манхатън е голям 60 кв. км! :D
25
6
 
5
 
! Отговори
Deni преди 11 години
С две думи, САЩ са алчни, имам предвид управниците, и искат да завземат колкото се може повече територия, да имат още повече власт, и за това разработват непрекъснато всевъзможни химически, биологически или други видове оръжия, с които искат да подчинят целия свят на тяхната воля. Много искам България да се откаже от членството си в НАТО, но това няма да стане, защото са замесени много интереси, а нашите управници, си нямат и представа, какво са замислили НАТО за нас, ето Ви пример,
24
2
 
7
 
! Отговори
До коментар 1-ви преди 11 години
То бива злоба,злоба......вместо да мислиш за другите,си отделяй време да мислиш за теб.Щото си зле и то много,и бъди спокоен -за нас богатите,ще има време да си изхарчим парите.Ама ти няма да можеш да си укротиш злобата и завистта,така че ще си отидеш неудовлетворен от този свят.И ти и всички други завистници и злобари,с които за съжаление е пълен света.Но трябва да ти кажа-ние богатите не ви обръщаме внимание,щото завистниците и злобарите сте толкова много,че няма смисъл да ви се отделя време!!
23
8
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Към параноята спадат също: Умиращия Гълфстрийм, течението Ниньо, което напоследък сменя посоките си като лудо, доказаното повишаване на температурите, топенето на ледниците и отцепващите се айсберги. А, да - и негативния ефект от радиацията на Фукушима, равняващ се на не знам колко си атомни бомби, чакайте бум на раковите заболявания в световен мащаб.