Какво да кажеш на Марс?

Нийл Армстронг трудно може да бъде задминат, но …
Обновена: 27 юли 2013 21:00 | 27 юли 2013 21:00,
147
Какво да кажеш на Марс?
Нийл Армстрон. Снимка: архив Reuters

Когато за първи път човек стъпва на Луната преди 44 години, целият свят чува знаменитата реплика: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството”. Незабравимите думи на американският астронавт Нийл Армстронг изглеждат невъзможни за засенчване, дори и да стигнем до Марс, посочват от БиБиСи.

Но все пак какво би казал първият представител на човешката раса, които стъпи на Червената планета?
Сред предложенията в специална онлайн анкета на БиБиСи често се говори за препратка към Римската митология, където Марс е богът на войната.

„Стъпваме на тази планета с намерение за мир, а не война” е една от идеите за първа човешка реплика на повърхността на далечната планета.

Какъв е случаят със самия Армстронг? Астронавтът твърди до сетния си час, че думите са изплували в главата му спонтанно в секундите след кацането на Луната.

Пред БиБиСи обаче брат му Дийн дава друга версия. Той и Нийл играели на популярна настолна игра в дните преди „Аполо 11” да се отправи към естествения спътник на Земята.

„По време на играта той ми подаде лист хартия и ми каза да прочета написаното”, спомня си Дийн. На този лист са били думите, които ще останат завинаги в човешката история.

„Нийл ме попита какво мисля и аз му отвърнах: „Невероятно!””, допълва Дийн Армстронг.

Обстоятелствата при евентуално кацане на Марс, разбира се, ще са далеч по-различни от тези през 1969-та година. Екипажът няма да е в открития Космос 4 дни, а поне 9 месеца и ще бъде посрещнат от доста „враждебна” атмосфера с мощни пясъчни бури.
Заради дългия престой в безтегловност, астронавтите на път за Марс биха били в доста влошено физическо състояние и биха срещнали сериозни затруднения да направят дори и няколко стъпки.

Радиосигналът до Земята няма да стигне за секунда, както беше с Армстронг, а със закъснение от 3 до 20 минути в зависимост от разположението на нашата планета и Марс. Това значи, че първият човек на Марс ще каже първите си думи в пълна изолация.
Няма да има разговор с Хюстън, просто човек, който си говори сам.

„Отговорността за изричането на тези думи ще е особено голяма. Тези слова ще отекнат в човешката история. Затова си мисля, че ще има предварително написани реплики още преди излитането на астронавтите”, смята физикът д-р Саймън Фостър.

Според някои от участвалите в анкетата на БиБиСи чувството за хумор няма да навреди – астрономът Ник Хоус предлага: „Защо мина толкова много време преди човечеството да направи следващия си голям скок?”.

„Направих голяма грешка!” и „Същото е като Нийл Армстронг на Луната” са сред другите духовите предложения.

Пример за подражание даде марсоходът „Кюриосити”. От акаунта в Туитър на машината, събираща проби от повърхността на Марс, беше изпратено следното съобщение: „Гледам следите от веригите си. Данните, които събирам, че помогнат на бъдещите човешки изследователи на Марс”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
do 52 преди 10 години
ти за FED чувал ли си... ? кви пари те гонят, ...
50
5
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 10 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Moon_landingIn total, twenty-four U.S. astronauts have traveled to the Moon. Three have made the trip twice, and twelve have walked on its surface.
49
2
 
5
 
! Отговори
значи... преди 10 години
Уважаеми хора...разстоянието от Земята до Луната е 384 403 километра.На 400 км е КОСМИЧЕСКАТА НИ СТАНЦИЯ!!! Не я забравяйте. А някой да знае,там какво става? Или понеже пресата не пише за нея и се забравя. От там,като външна спирка, става лесно НАКЪДЕТО И ДА Е! И не,не е въпроса в парите...макар че ако се впрегнеше всичката тая военна машинерия и тея другите пари дето се пръскат залудо,а не казват за какво...докъде ли щехме да сме стигналиииииии...
48
1
 
4
 
! Отговори
Mapc преди 10 години
Ами така като гледам първото изстрелване е след около 2 години и половина, тогава всичко ще се разбере. Дали са им реални намеренията, дали са кадърни в това, което правят и т.н. Дотогава само предположения.
47
3
 
11
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
amerikancite sa bili na lunata, tolkova kolkoto kulite gi butnaha samoleti
46
8
 
18
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Вече е много трудно да се разбере дали американците са стъпили на Луната или са излъгали и заснели всичко в Холивуд. Никога няма да разберем истината. Защото Нийл Армстронг почина през август миналата година, И вече не може да каже как са били нещата,дори да иска да разкаже истината за тоя полет.
45
1
 
2
 
! Отговори
Оногондур преди 10 години
До Mapc 47И аз се радвам,като виждам как хора ентусиасти се захващат с невъзможни неща.Може и да успеят.Само че,има някои слаби неща в цялата им постановка.Първото-абе дайте тука едни 20 долара,да ви запишем.Колко му е да посъберат някой долар от разни баламурници.Второто-няколко кораба постепенно ще установят поселището там.Ами ако някой от корабите не успее да стигне? Трябва да ви кажа,че цената само на кораба,който ще вози астронавтите ще е поне 500 млрд долара.И това може да е ниска цена.
44
10
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
Абе, bg, американците са изпратили общо 6 мисии с хора на луната. Дори Армстронг и Бъз Олдрин да не са били първите, то на луната са стъпили други 10 американци в периода 69-72г.
43
1
 
6
 
! Отговори
Mapc преди 10 години
Твърдят, че цената е ниска, защото ще използват прости и вече познати технологии, които вече са тествани и изпитани и така ще снижат шанса до провал до минимум. Както се вика keep it simple. Колкото по-сложно е едно нещо, толкова по-голям е шансът за провал.
42
2
 
7
 
! Отговори
Оногондур преди 10 години
До Анонимен 40Цената на една подводница клас "Вирджиния " е 2,5 млрд долара. Да не искаш да кажеш,че полетът до Марс ще е колкото две и половина подводници????Ами инфраструктурата която трябва да се изгради на Земята? Ами разработването? Ами заплатите на всичките хора? да не излезе работата като оня сайт,дето искаха пари от хората,да ги включели в първият полет до Марс? И това излезе една голяма измама.Сайтът който ми казваш,да не би и те да набират пари?
41
1
 
10
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
"Кацнахме вече,на кой му се пикаеше"
40
1
 
7
 
! Отговори
Mapc преди 10 години
До ОногондурСайта е на организация (non-profit) създадена от доказани хора. Работят специалисти от цял свят, проекта не е свързан с никое правителство/държава, което му дава независимост и разчита само на спонсорства. И аз не съм убеден, че ще има успех, но поне се прави опит и ще се радвам, ако им се получи. Ще почакаме 10 години, пък ще видим. То идеята им е да направят база, и хората да си живеят там, после дори и още да пращат, това че не се връщат, не прави мисията неуспешна (за мен)
39
1
 
3
 
! Отговори
марсианец преди 10 години
Би трябвало първият землянин кацнал на Марс да каже: "дойдох,видях,победих!"Обаче най-вероятно е да каже: "Преди малко пристигнах на Марс и сега си копая гроб!" Хааахаха!
38
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Da kajat na Mars 4e ako Snowden bude vurnat v USA 4e bude trertiran humanno .
37
4
 
11
 
! Отговори
ГАГАРИН преди 10 години
ПЪРВИЯ ЧОВЕК КОЙТО СТЪПИ НА МАРС ЩЕ КАЖЕ " ПРИЕХАЛИ "ПРОСТО ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ РАБОТЯТ ПО ТАЗИ ПРОГРАМА. КАЗВА СЕ" МАРС 500"
36
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Nema drugo pravitelstvo v sveta koeto taka gnusno,grozno,kovarno I bezsramno da se podigrae s choveshkata istoria I 4uvstvata na miliardi muje,jeni I deca po sveta.USA trebva da bude zapluta ot celoto Chove4estvo.
35
1
 
2
 
! Отговори
Оногондур преди 10 години
До Анонимен 40Не съм наясно.Ама и не ми ясно,защо се хващаш на писанията на разни хора,създали сайт.Трябва ли всичко прочетено да го възприемаш за истина?Така или иначе,всеки друг полет,при който хората няма да се върнат живи,е неуспешен за мен.А както сам казваш,цената за това ще е многократно по-голяма,отколкото еднопосочният полет.Според мен,до 2040 година едва ли ще стъпим там.Факторите за това са безброй.Икономика,кризи,войни,болести,наличие на излишни пари,и какво ли още не.
34
4
 
6
 
! Отговори
bg преди 10 години
Amerikancite nikoga ne sa bili na Lunata I trbva da se izvinat na celoto Chove4estvo za gnusnata luja.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 39Виждам, че не си на ясно. Не можеш така просто да дадеш двойно пари и да си мислиш, че ще има и за връщане. Нещата са много по-сложни. Технически е невъзможно да върнат хора. Дори и да е възможно, ще бъде поне 10 пъти по-скъпо от еднопосочният билет и пак няма да има гаранция, че ще бъде успешно. Прочети в сайта, който ти казах, цялата мисия е планирана подробно в детайли, можеш да се информираш за всичките ти въпроси. Ентусиастите, ще ги подлагат на тестове 10 години, преди да ги пратят.
32
2
 
3
 
! Отговори
Оногондур преди 10 години
До До 35Цяло чудо е,че до сега не се е намерил някой,да даде 12 млрд,за да се гарантира и обратното завръщане.После,тия ентусиасти,а такива има много,не може да приемаш всичко което ти казват за достоверно.пак ще питам,вие наясно ли сте какво трябва,за да се стигне до там?