Боят при Дебалцево заплашва спирането на огъня в Украйна

Западният печат: Градът не е голям, но е важен за бунтовниците като жп възел
Обновена: 18 фев 2015 09:50 | 18 фев 2015 09:49, Елка Василева
76
Боят при Дебалцево заплашва спирането на огъня в Украйна
Снимка: Reuters

Проруските сепаратисти в Източна Украйна завзеха части от стратегическия железопътен възел Дебалцево при ожесточени боеве, пренебрегвайки крехкото споразумение за прекратяване на огъня, пише британският в. "Гардиън".

Бунтовниците, които твърдят, че имат морален дълг да се сражават за града, затегнаха обръча около украинските правителствени войски, чиито провизии се изчерпват след продължаващата повече от седмица обсада.

Дебалцево не е голямо селище - преди военните действия да опразнят улиците му, то наброяваше около 25 000 жители, но има съществено значение за бунтовниците, тъй като е железопътен възел, свързващ техните крепости Донецк и Луганск, посочва изданието.

Още по темата

На срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица беше заявено, че руският президент Владимир Путин се стреми да отложи прекратяването на огъня с 10 дни, защото иска да даде на сепаратистите време да превземат града. Сега лидерите на проруските сили изглежда спекулират, че прекратяването на огъня може да почака, докато те се бият за Дебалцево, и на практика задържат изпълнението на предвиденото в споразумението, отбелязва "Гардиън".

Изострящата се конфронтация при Дебалцево се превръща в проблем, който може да подкопае втория опит за прекратяване на огъня от септември насам и да предизвика ново избухване на пълномащабни боеве в продължаващия почти година конфликт в Украйна, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Украинската армия призна, че вече няма пълен контрол върху стратегическия железопътен възел, а бунтовниците заявиха, че в резултат на улични сражения са завзели значителна територия, включително гарата на Дебалцево, пише американският в. "Вашингтон пост".

Сепаратистите и украинската армия засилиха боевете въпреки договореното прекратяване на огъня, съгласно което двете страни трябваше вчера да започнат да изтеглят тежкото си въоръжение от фронтовите линии, посочва изданието.

Украинският президент Петро Порошенко заклейми настъплението на сепаратистите при Дебалцево като нарушение на прекратяването на огъня, а Путин каза, че войските на Киев са обкръжени и би трябвало да се предадат, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Напредъкът на бунтовниците при стратегическия град поставя пред дилема Порошенко, който приветства мирното споразумение като начин за спиране на бойните действия и даване възможност на правителството му да се съсредоточи върху сриващата се икономика на Украйна. Ако украинските войски предадат града, това ще засили позициите на бунтовниците и ще покаже, че те са в състояние да определят условията, а също така ще нанесе удар върху властта на Порошенко, коментира изданието.

Но настъплението на сепаратистите не му оставя много възможности за маневриране, след като войници, служещи край Дебалцево, казват, че градът е до голяма степен обкръжен.

Депутатът и доброволчески командир Семьон Семьонченко призова да бъде разпореден "мощен удар", за да се избегне "трагедия". Ако обаче прекратяването на огъня бъде обявено за мъртво, това ще означава продължаване на сраженията срещу враг, за когото Русия показва, че няма да позволи да бъде разгромен, което още повече ще обремени страдащата украинска икономика. Нова офанзива също така може да подкопае западната подкрепа за Киев, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: УкрайнаДебалцево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
20
 
! Отговори
... преди 9 години
Голяма грешка от страна на Русия и САЩ! И то грешка не за ръководителите на тия държави, щото те ше си напълнят гушките както винаги, ами грешка за тия хора дето сега се колят там! Но най-*** е, че ние българия все подкрепяме разни разцепления отделяния и прочие глупости! Така подкрепихме Македония, така подкрепихме Косово, така подкрепихме и Крим така ше подкрепим и Това сега в украйна! И само се чудя дали ше се навием и нас да ни нацепят и накъдрят!?
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен32Те РФ " прехвърлят" от 8 месеца , ама доказателства и снимки- нет!Може би ти ще ни предоставиш такиваП.П.Баланс на самата руска граница? Как виждаш РФ да допусне това?
27
3
 
26
 
! Отговори
споразумения преди 9 години
Педро Пороченко лъже! ДНР и ЛНР стриктно изпълняват споразуменията от Минск. Там пише, че всички наемнически и чуждестранни формирования трябва да се предадат или да бъдат унищожени. След като фашистките банди не се предават, ще бъдат ликвидирани.
26
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се увеличат данъците на руските имоти у нас.България трябва да получи компенсации за 45 г. робство от страна на ушанките.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 31Китай предложи на Мечока да му даде няколко стотин млрд$ от неговите, на мечокът за сега не ги иска...Ако му потрябвали...
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24"С нетърпение чакат да им отпуснат поне 20-тина млрд. евро и 20-тина милиони мързеливи и крадливи украинци по земите си."Грешиш ! Европа с радост ще им отпусне заеми, но няма да ги пуснат скоро в Европа. Не им трябват нови 15 млн водопроводчици с висше образование, имат си достатчно - поляци, латвийци, литовци, българи...
23
4
 
41
 
! Отговори
9К51_Град преди 9 години
Незнам защо авторитетни западни издания продължават да вярват на болните мозъки в Киев, живеещи в свой измислен свят ... укрите са в пълно обкръжение в Дебальцево и вече се предават в плен цели роти, пътят Дебальцево-Логвиново е осеян с разбита укротехника, има кадри в нета! Ако не се предадат ще бъдат унищожени, кому е нужно това ? Оланд и Меркел се опитват да спасят шокол. заяц, но той упорито иска да доведе страната си до пълен провал и разпад!
22
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако украинският народ все още държи да останат държава, да изгонят коварните янки и техните марионетки и да се вземат в ръце.
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До >>>19САЩ щели да доставят високотехнологични оръжия.А Русия ще седи и ще ги гледа, нали?
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До >>> 19"Едно градче Дебалцево не е центъра на Света!" Едни му викат Втори Иловайск, други - украински Сталинград...И защо е този вой , за едно малко градче...
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те в ЕС само за Украйна питат. С нетърпение чакат да им отпуснат поне 20-тина млрд. евро и 20-тина милиони мързеливи и крадливи украинци по земите си.
18
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим и Източна Украйна е изключително богата на ресурси и най-вече на шистов газ. Ама и руснаците го знаят това и янките останаха с пръст в уста.
17
3
 
40
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Важен жп възел,ала бала!Истината е,че това е последната територия контролирана от Киев вклинена в ДНР и ЛНР!С превземането и се оформя район,който спокойно може да се отдели от Украйна и успешно да се отбранява,с широк излаз на руската граница и достатъчно дълбок тил!Опълченците вече свободно ще маневрират според нуждите,без притеснение от обстрел.А летището в Луганск ще може да се използва от авиацията с която скоро ще се сдобият.Накратко-тая дето я мислеха американците-няма да я бъде!Sorry!
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УКРАЙНА Е ПРЕД ФАЛИТ. ФАКТ.
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината обаче е, че Демонизирането на президента Путин не е политика, а по-скоро липса на такава, отбелязва Хенри Кисинджър. Резултатът е: Путин на 10то мясно в класацията на личностите, на които се възхищава Америка!!!
14
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западна Европа искаше Украйна в ЕС за да я нацвъкат хубаво с Билли и Кауфланди обаче нещата излязоха от контрол като се намесиха НАТО и САЩ-те пък искаха да сложат ракетите си почти до Москва... И накрая Путин освен Крим си направи и две буферни републики...Ако янките дадат оръжие на укрите най-много и в Киев да влязат руснаците...
13
3
 
28
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Човек трябва да е много промит за да пише подобни глупасти. Но явна се заплаща за всяка написана глупост.
12
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна ще я разпарчосат. Една част ще отиде на Запад, друга към Русия и останалите части ще бъдат буфер между Запада и Русия, който ще е населен с бедни нещастници и военни ***.
11
4
 
34
 
! Отговори
ИД преди 9 години
Е сега НАТО да иде да нанася точечни удари в Луганск да видиме какво ще им се случи със самолетите.
10
4
 
45
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Украйна иска в ЕС???Да питат видят или питат нас да им кажем колко е хубаво.България прицъвтява,идеални условия за отглеждане на деца,ако няма раждаемост ти внасят от северна африка и близкия изток.Високи заплати,работа ипросперитет.Да си хомосексуалист е престиж.И не забравяйте правата на човека.Прочети още на: dnes.bg/world/2015/02/17/zapadyt-da-reagira-tvyrdo-sreshtu-buntovnicite-i-rusiia.254869