Боят при Дебалцево заплашва спирането на огъня в Украйна

Западният печат: Градът не е голям, но е важен за бунтовниците като жп възел
Обновена: 18 фев 2015 09:50 | 18 фев 2015 09:49, Елка Василева
76
Боят при Дебалцево заплашва спирането на огъня в Украйна
Снимка: Reuters

Проруските сепаратисти в Източна Украйна завзеха части от стратегическия железопътен възел Дебалцево при ожесточени боеве, пренебрегвайки крехкото споразумение за прекратяване на огъня, пише британският в. "Гардиън".

Бунтовниците, които твърдят, че имат морален дълг да се сражават за града, затегнаха обръча около украинските правителствени войски, чиито провизии се изчерпват след продължаващата повече от седмица обсада.

Дебалцево не е голямо селище - преди военните действия да опразнят улиците му, то наброяваше около 25 000 жители, но има съществено значение за бунтовниците, тъй като е железопътен възел, свързващ техните крепости Донецк и Луганск, посочва изданието.

Още по темата

На срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица беше заявено, че руският президент Владимир Путин се стреми да отложи прекратяването на огъня с 10 дни, защото иска да даде на сепаратистите време да превземат града. Сега лидерите на проруските сили изглежда спекулират, че прекратяването на огъня може да почака, докато те се бият за Дебалцево, и на практика задържат изпълнението на предвиденото в споразумението, отбелязва "Гардиън".

Изострящата се конфронтация при Дебалцево се превръща в проблем, който може да подкопае втория опит за прекратяване на огъня от септември насам и да предизвика ново избухване на пълномащабни боеве в продължаващия почти година конфликт в Украйна, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Украинската армия призна, че вече няма пълен контрол върху стратегическия железопътен възел, а бунтовниците заявиха, че в резултат на улични сражения са завзели значителна територия, включително гарата на Дебалцево, пише американският в. "Вашингтон пост".

Сепаратистите и украинската армия засилиха боевете въпреки договореното прекратяване на огъня, съгласно което двете страни трябваше вчера да започнат да изтеглят тежкото си въоръжение от фронтовите линии, посочва изданието.

Украинският президент Петро Порошенко заклейми настъплението на сепаратистите при Дебалцево като нарушение на прекратяването на огъня, а Путин каза, че войските на Киев са обкръжени и би трябвало да се предадат, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Напредъкът на бунтовниците при стратегическия град поставя пред дилема Порошенко, който приветства мирното споразумение като начин за спиране на бойните действия и даване възможност на правителството му да се съсредоточи върху сриващата се икономика на Украйна. Ако украинските войски предадат града, това ще засили позициите на бунтовниците и ще покаже, че те са в състояние да определят условията, а също така ще нанесе удар върху властта на Порошенко, коментира изданието.

Но настъплението на сепаратистите не му оставя много възможности за маневриране, след като войници, служещи край Дебалцево, казват, че градът е до голяма степен обкръжен.

Депутатът и доброволчески командир Семьон Семьонченко призова да бъде разпореден "мощен удар", за да се избегне "трагедия". Ако обаче прекратяването на огъня бъде обявено за мъртво, това ще означава продължаване на сраженията срещу враг, за когото Русия показва, че няма да позволи да бъде разгромен, което още повече ще обремени страдащата украинска икономика. Нова офанзива също така може да подкопае западната подкрепа за Киев, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: УкрайнаДебалцево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..." до голяма степен обкръжен"... Нали нямаше "котел" и войските на хохлите мачкаха бунтовниците?Нещо намирисва от тази статия....
8
41
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте какво става с Украйна, защото ако реши Путин, следващата е България! Имаме достатъчно проруско изкуфяло население, което обича да лиже още кумунистическите задни части. От друга страна имаме още нормални хора, които искат Запада и имаме ултраси и скинари, които като получат даром оръжие, ще трепят масово наред. Така, че гледайте хубаво какво става и му мислете!
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато същите укри ,които сега се предават на опълченците,убиваха жени и деца в Донецк или разрушаваха сгради и пътища, Европа не и пукаше много-много...Сега нещата се обърнаха и искаме мир-ами не става така...Предложиха им да напуснат Дебалцево невъоръжени-те отказаха...Сега ще има Чемодан - Вокзал - АТО - Деревянное пальто!
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дебалцево си е превзето вече, украинската армия се предаде. Като гледах снимките, въпросната украинска армия бе съставена от мъже над 50 годиншна възраст които имаха уплашен вид...
5
2
 
33
 
! Отговори
хронология преди 9 години
НАТО -> АТО -> ТО -> О -> Оооо...
4
4
 
54
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Фашистката хунта в Киев просто даде курбан 5 000 украинци и още 2 000 западни наемници, които се варят на бавен огън в обграденото Дебалцево.Илюминати нямат вечни приятели. Те имат само вечни интереси.Когато не си им потребен те хвърлят в огъня да изгориш.Именно това се случи с тези нещастници в Дебалцево.Щом слугуваш на Рогатия, ще отидеш при него !Смърт на фашизма и Новия световен ред !!!
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опълченците чакат доставки на НАТОвски оръжия под формата на подарици от АТО !(НАТО -АТО се тая!)Искат и те да пипнат прехвалените пушкала!
2
1
 
30
 
! Отговори
макето преди 9 години
уса военна техника веке се доставя в украйна зенитни комплекси противотанкови джепанета и так далее има данни че и Българска техника се товари в порт Бургас тъй че токо с примирието
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната ще спре когато Американците признаят "Проект Украйна " за неуспешен и се оттеглят!