ЕС: Великобритания да напусне възможно най-скоро!

Лондон да не "играе игрички", проточвайки процеса!
25 юни 2016 19:45, Елена Кирилова
199
ЕС: Великобритания да напусне възможно най-скоро!
Снимка: БТА

Шестте основателки на Европейския съюз изпратиха ясно послание към Великобритания да напусне блока възможно най-скоро, след като британците гласуваха за отделянето на страната, предава Ройтерс.

Нетърпеливи да укрепят ЕС за останалите 27 членки, външните министри на шестте държави, основали блока, настояха Великобритания да задейства процеса за излизането си, така че те да могат да се концентрират върху оформянето на бъдещето на Европа.

"Сега очакваме британското правителство да даде по-голяма яснота и да задейства прилагането на решението възможно най-скоро“, заявиха министрите от Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург в общо изявление.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че преговорите с Великобритания не бива да се случват по такъв начин, че да са разглеждани като мярка за възпиране на другите страни, както и че не е нужно Лондон да бърза прекалено със задействането на процеса по напускане.

В петък бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който горещо подкрепяше излизането от ЕС, заяви, че нищо няма да се промени в краткосрочен план след гласуването за Brexit.

Единствено Великобритания може да се позове на член 50 от Договора на ЕС и да изиска задвижване на процеса. От своя страна външните министри на Франция и Люксембург предупредиха Великобритания да не „играе игрички“, проточвайки процеса.

"Няма причина да си играем на котка и мишка. Това не би било уважително след решението за организирането на този референдум“, коментира френският министър на външните работи Жан-Марк Еро по време на съвместната пресконференция на шестимата, които се събраха на среща в Берлин.

Стана ясно също така, че високопоставен белгийски дипломат е избран за главен преговарящ на ЕС по излизането на Великобритания от блока, твърдят дипломати в Брюксел, цитирани от ДПА.

Дидие Сейоус ще оглави така наречената работна група за Брекзит в Съвета на министрите на ЕС, който представлява страните членки. Сейоус бе шеф на кабинета на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой до края на 2014 г. В момента заема директорски пост в Съвета на министрите на ЕС.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: ВеликобританияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
7
 
! Отговори
ццц преди 7 години
ейй, вече и брюкселски *** ни налазиха, нЕма празно по тези форуми...
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не искат да робуват Путин им го каза
18
2
 
5
 
! Отговори
НЕГАРАТ с ОЛД СПАЙС преди 7 години
БРИТАНИЯ след като ИЗЛЕЗНЕ от ЕС трябва наново да ЛЕГАЛИЗИРА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ понеже те са ЛЕГАЛНИ само в ЕС
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
petition.parliament.uk/petitions/131215вече над 2 млн. искат референдумът да се повтори
16
6
 
11
 
! Отговори
Шут за червендалести преди 7 години
Англия трябва да бъде изхвърлена с шут,за назидание
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свинарника се разпада грух-грух квииииик
14
2
 
4
 
! Отговори
Blidi преди 7 години
Vizi ste ima li za offshornite uk? Ot utre li?
13
1
 
21
 
! Отговори
Смело сърце преди 7 години
Англетата са *** ***,още се мислят за велики поробители на индианци,но индианците измряха отдавна,свобода за шотландия
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пешо - каква свобода за северна българия хахаха да умрете в нищета ли искате?да бе, този въодушевен изблик сякаш е гротеска, по-голяма от брекзит-а! Неотдавна на гърците им подхвърляха грекзит (на пис-пис, пис-пис), ама те си направиха оглушки, не излязоха балами, като тези в Албиона.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истинaтa е в СВРЪХДЪРЖAВAТA Европa, всичко остaнaло е вятър рaботa, лично aз отдaвнa съм зa шут по aнглийските зaдни чaсти.
10
6
 
20
 
! Отговори
м@йната им!! преди 7 години
истината е, че в Брюксел са напълнили гащите
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с този измислен референдум Англия стана за смях, като хора, които не знаят какво искат се изказват чрез вот. Я-а-а те не били по-умни ве, правят нещата също като българи! Даже им идва и втория акъл!
8
12
 
5
 
! Отговори
пешо преди 7 години
каква свобода за северна българия хахаха да умрете в нищета ли искате? та нали ако не са софия и пловдив тая държава ще загине :)
7
4
 
12
 
! Отговори
м@йната им!! преди 7 години
А защо европейската комисия да не си подаде оставката най-скоро??
6
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Абе пич не се връзвай , тук не всичко е искренно :)))
5
10
 
5
 
! Отговори
Споко преди 7 години
Няма да отнемат визи, търговии и т.н. единственото правото на глас в БрюкселНали затова е цялата работа
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това потвърждава теорията която обикаля Европа , че Меркел стои зад брекзита. Оказа се че Гърция е по-желана в Европа от UK. Вижте пионката на САЩ какво е предлагала и на какво е слагала вето последните 10-тина години.
3
7
 
22
 
! Отговори
Kok преди 7 години
Не им отърва и искат нов референдум ми дайте и ние да питаме пак да АЕЦ белене всеки ще каже Да се строй
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много тревожно говорене...Защото ако ЕС разчита на добрата воля на британците, има да чакаме десетилетия / това е и вероятната стратегическа цел на Брекзита/. Трябва не да се говори, а Англия моментално да се изхвърли от съюза, гарнирано с отнемане правата за борсова търговия, прибиране на сертифициращите агенции на континента, визи за пътуване, специални условия за английските стоки, подкрепа за Шотландия, изхвърляне на английските бюрократи от ЕС!
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простия си е ***. Каква Северна България какви пет лв. По такива изказвания си личи колко сме зле с акъла . Тя цяла България е по малка от Лондон .