Последното десетилетие е било най-топлото за света

През миналата година бяха счупени рекордите за покачване на морското равнище
22 апр 2023 22:20, Йоана Цонева
18
Последното десетилетие е било най-топлото за света
Снимка: БГНЕС

В световен мащаб последните осем години са най-топлите, регистрирани от 1850 г. насам с температури с 1,15 градуса по Целзий над средните спрямо периода 1850-1900 г. Няколко температурни рекорда в Европа бяха счупени миналата година в отделни страни като Швеция, Обединеното кралство, Ирландия и Германия.

През миналата година бяха счупени рекордите за покачване на морското равнище, топенето на ледници и температурите, предупредиха наскоро от Световната метеорологична агенция (СМО) в нов доклад, цитиран от сайта "3е нюз".  В доклада за състоянието на глобалния климат през 2022 г., публикуван преди Деня на Земята, агенцията на ООН подчерта тревожните тенденции, отбелязващи прогресирането на изменението на климата.

Те включват счупване на рекорди в Европа за топене на ледници през 2022 г. и спад на морския лед в Антарктида до най-ниското регистрирано ниво през февруари 2022 г. Океанът става все по-топъл, като количеството топлина, съхранявана в него достигна ново рекордно ниво през 2022 г., допълва Euronews.

Още по темата
„Съхранихме повече от 90% от излишната топлина, която сме донесли на планетата в океана, и отново стигнахме нови рекорди по този показател в океана. А това например дава повече енергия за тропически бури, циклони, урагани , и тайфуни“, обясни Петери Таалас, генерален секретар на СМО на пресконференция. Скоростта на глобалното покачване на морето също се е удвоила от 1993 г. насам, достигайки нови висоти.

„Удвоихме покачването на морското равнище през последните 20 години. Имахме покачване на морското равнище с 2,3 мм на година – преди 20 години – и наскоро видяхме покачване с 4,6 мм на година. И това увеличение до голяма степен идва от топенето на големи ледници в Гренландия и Антарктида", обяснява Талаас.

Той добави, че глобалното покачване на морското равнище може да бъде особено опустошително, тъй като много от най-големите градове и райони с най-висока гъстота на населението по света са в крайбрежни райони. Ниско разположени държави като Нидерландия и Бангладеш също са изложени на риск. „Това трябва да бъде и може да бъде един от мотиваторите за по-амбициозни средства за смекчаване на изменението на климата.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените нямат мярка. Природата е съвършена, стига да не се прилага геоинженерството, което в основен вредител.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анти екофашист преди 1 година
Стига сте дрънкали глупости и преписвали статиите от немските ви зелени комуняжки колеги на хранилка при Сорос!Аз пък от последните 5 години забелязвам всеобща за Европа тенденция на застудяване на климата. От 2017 година насам няма пролет, вместо това имаме до май зима, лятото трае от края на юни до края на август и е супер дъждовно и променливо. Не глобално затопляне, а глобално застудяване! За толкова *** и късопаметни ли ни смятате!? Айде у лево!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гочо еш па тоа па
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 - Лъвовете са били избити от хората, защото ... са оредставлявали опасност, а не защото са измръзнали есна зима.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работим за създаването на смарт наночастици, които ще изтреляме в небето и ще е нещо като филтър, който щемползваме, да намаляме слъбчевите лъчи :)
6
0
 
7
 
! Отговори
хармонична вълна преди 1 година
следователно идните 10 години руския петрол ще удари тавана като цена защото ще направим рекорд по застудяване....
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е и то и Гренландия е била зелена 12 век а на територията на България е имало лъвове през 2 век сигурно индустрията е виновна ...
4
2
 
6
 
! Отговори
Гочо преди 1 година
Хората са ***е и не знаят ,че ЕЛИТА има технологии за климатично моделиране (модификация на климата) . След заразите с които ви зануляват следват климатични локдауни , забрана за далечни пътувания , забрана на гледана домашна храна , забрана на месо , забрана на повече от 15 минути от дома ви да ходите , ограничаване на ползване на ток/вода/интернет , забрана на плащане кеш , дигитални пари за по-голям контрол , социална кредитна система ала Китай , забрана на свободното слово и т.н. ..
3
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 година
Йоана да прочете за циклите на Миланкович.
2
2
 
14
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ОТ ПОСЛЕДНАТА МАЛКА ЛЕДНИКОВА ЕПОХА НАСАМ, БАШ СЕГА ДА Е НАЙ-ТОПЛО!! Това или е чудо, или е ДОЛНА ГAДHA ЖAЛKA ПРОПАГАНДА! Все едно са измислили как да ни яздят и грабят и доят под предлог УЖКИМ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ? Метете! Информирайте се ! МИСЛЕТЕ! Иде голямо доене! Ако има склонни!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 мм на година е едно голямо покачване. Те континенталните плочи се движат с по-голяма скорост. Даже Еверест расте по-бърже. А какво е влиянието им върху климата никой не знае.