Подходящата температура, на която да настроим климатика

Експерти съветват
18 авг 2023 15:10, Росен Стойчев
21
Подходящата температура, на която да настроим климатика
Снимка: БГНЕС

Специалистите по енергоснабдяване препоръчват да използвате следните летни температури на климатика, за да пестите електричество:

25°С – през деня, когато в помещението има хора,

27°С – през нощта, ако в помещението има хора,

29°С – когато в помещението няма никой.

Може да спестите енергия и ако настроите климатика да духа на най-ниската възможна степен.

Още по темата
Това обаче ще забави процеса на охлаждане на стаята, така че може да започнете на по-висока степен и по-късно да намалите, за да поддържате температурата, съобщи Нова.

Разбира се, ако оставите климатика да работи денонощно на затворени врати и прозорци, ще получите още по-добра енергоефективност. Може да проветрявате стаята, като отваряте широко прозорците или вратите за 10-15 минути в хладните часове на денонощието.

Това не са ли твърде високи температури?

Ако си задавате този въпрос, може би имате право – ако живеете на твърде горещо и влажно място, тези настройки на Вашия климатик може да не са достатъчно охлаждащи и да не Ви осигуряват нужния комфорт и прохлада.

Ако предпочитате в дома Ви да е наистина комфортно, има и друг начин да направите настройките на климатика. Той също ще намали консумацията на електричество, тъй като залага на баланса между приятна и икономична температура. Този метод ще Ви даде възможност да се чувствате добре, без да претоварвате уреда, но вероятно ще Ви отнеме малко време да го овладеете.

Как да настроите температурите според комфорта си

Като начало започнете с температурата, която смятате, че трябва да поддържа климатикът. След това увеличавайте с по един (или половин) градус всеки ден. Това ще Ви даде възможност да се адаптирате към по-високите температури не само вътре, но и навън – всъщност значителната разлика между температурите у дома и на открито може да създаде проблеми, особено за хората, които често влизат и излизат. Когато усетите, че в стаята вече е твърде топло и не се чувствате добре, върнете настройките с един градус назад и оставете Вашия климатик да работи така през цялото лято. Що се отнася до нощните температури, повторете процедурата, за да настроите и тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: климатиксъвети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
А преди 1 година
За себе си съм установил, ако повечето време си навън със 7 градуса надолу от външната, ако е в климатизиран офис с 1 и 2-3 за спокоен сън.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отделно, като се направи да духа на най- ниска степен, компресорът се товари, за да може струята да е максимално студена за достигане на зададената температура, т.е хаби повече ток. Вентилатор на ауто, температура 24 или на който колкото му е кеф.
19
0
 
3
 
! Отговори
Мче преди 1 година
Тази година не е стигало 27 у нас, какъв климатик на 29, що за статия?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-студеното лято в София, изобщо не ползвам климатика, отворено през ноща и изстива, течение, през деня затворено. Средно 24-25. Кой може да спи на 27?
17
0
 
10
 
! Отговори
Edna преди 1 година
Моят съвет към хората е да не си купуват имот на последния етаж, тъй като лятото е ад под небето. Охлаждаме се с 3 климатика, за да можем да дишаме. Разбира се, хубаво е да няма кой да ти тропа отгоре, но е адски горещо като сравня с първи етаж, където съм живяла.
16
0
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
Инсталирал съм климатик ,на мен да ми е удобно. Ако на някой не му харесва ,да не си инсталира .Що се оказва за икономичността ами на всеки проспект го пише. Ако не разбирате , питайте.
15
1
 
0
 
! Отговори
perekly преди 1 година
До АнонименА ти, изобщо разбираш ли принципа на работа на климатика или ти е твърде сложно,та пишеш глупости!?
14
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 12 Как какво е експерт по електроснабдяването.. ? Работи в Енергото.
13
1
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Аз съм на последен етаж и е ад през лятото и Сибир през зимата. Климатиците са два и се измъчиха и избиха кондензаторите.Избиха ми и пенсията.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това лято най-високите нощни температури в София бяха 20 градуса, значи трябва да си настроя климатика да ми топли, според "експерта". "Специалистите по енергоснабдяване" какво е това въобще???
11
0
 
8
 
! Отговори
Първо преди 1 година
Място на глава от населението заемаме по милионери, забогатели за денонощие само с подпис и печат и "Я"ксперти и спИсиалисти. Затова в Третото хилядолетие сме не Държава, а Феодална територия.Тоя тук кой го допусна да ръси акъл, не знам. Настройките на климатиците варират топло-студено с разлики дори от 0 до към седем. Всеки човек си настройва климатика, както му е приятно, комфортно, здравословно.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, може ли да ги помоля "специалистите по енергоснабдяване" да пробват да спят на 27 градуса. Топ експерти.
9
4
 
2
 
! Отговори
Студено ми е преди 1 година
Аз си нагласям климатика между 30К и 32К и ми е все студено!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27 градуса през нощта, тва е пържене на бавен огън, над 25 градуса не може да се спи, а най-добре се спи на по-хладничко.
7
2
 
10
 
! Отговори
Гоги преди 1 година
Климатиците ги настройвам на колкото ми е кеф, 7 на брой имам затова съм ги купил,енергоспестяване дрън-дрън,не ги слушайте
6
2
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
В момента е нагласен на 27 градуса. Навън е 29. В стаите е приятно, а и когато изляза навън е получавам температурен шок.
5
2
 
11
 
! Отговори
M.I.C. преди 1 година
Това е уникална статия. Не знам колко критично мислене е вложено в нея. Вярно има част "ако температурите изглеждат високи..." ами високи са. аз за такива температури пускам климатик.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
29 градуса? Става,ако си от Калифорния или Кения.
3
1
 
9
 
! Отговори
инж.Ганев преди 1 година
Българина топли/охлажда обикновено 2 стаи с климатика. Съветите са неуместни.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28 и ходим голи. И изключено без хора.