Киномаратонът на 14 март

Какво може да гледаме от София Филм Фест
14 мар 2012 10:26, Петя Славова
0
Киномаратонът на 14 март
Кадър от "Пънкът не умира". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест продължава на 14 март в кино люмиер с филма "Перфектно чувство".  Извънредната прожекция е от 13.00 часа и билетите от 11 март за Дома на киното ще важат за тази прожекция. Филмът е част от програмата „Кино и психоанализа” и е следван от дискусия. Най-новият филм на Дейвид Макензи е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн, чиито герои се влюбват, точно когато неизвестен вирус атакува последователно човешките възприятия, а всеобщата паника създава анархия и неизвестност в глобален мащаб. Сред актьорите в поддържащи роли ще видим Юън Бремнър, Стивън Дилейн, Кони Нилсън и др.

В 16,00 часа започва „Кецове“. Режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов получи специалната награда на журито в Москва и беше селектиран и в състезателната програма на фестивала в Карлови вари. Историята, разказана в „Кецове”, е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години. В началото на лятото те решават да зарежат напрежението и проблемите в големия град и се отправят към едно от последните незастроени места по българското Черноморие. Сред девствени пясъци и огнени залези младежите намират нови приятелства, любов и независимост.

От 18,30 часа е специалната премиера на филма, посветен на фолклорната фамилия Варимезови „Да ти напълни душата“. Документалната кино лента ще бъде представена лично от режисьора Тимъти Райс и Валентина Ганева. Тя разказва историята на фамилията Варимезови от 1878 г. до наши дни. Днес гайдарят Иван заедно със съпругата си Цветанка пренася фолклорната традиция на България първо в САЩ, а после и по цял свят.

„Торинският кон“ на Бела Тар започва в 20,30 часа. Действието се развива през 1889 г. Докато е в Торино, немският философ Фридрих Ницше вижда как бият един кон. Той се втурва към животното, обгръща главата му с ръцете си, за да го предпази, и след това припада. След по-малко от месец на Ницше поставят диагноза тежка умствена болест. Оттук нататък, до сетния си дъх 11 години по-късно, Ницше повече не проговаря. Но какво се случва с коня? Последният филм на Бела Тар отговаря по свой начин на този въпрос.

От 13,30 часа в Дома на киното можете да видите филма „Фиш енд чипс“ на кипъреца Елиас Деметриу. Главният герой - Анди, е кипърски емигрант в Лондон. Преди съвсем да потъне в емигрантските си неволи, той решава да се върне в Кипър и да отвори свое капанче за пържена риба. Но мечтата му се превръща в кошмарна реалност, защото Анди е забравил една малка подробност: в Кипър просто не е като в Лондон! В 16,00 часа ще бъде преставен и един от претендентите за наградата „Джеймисън“ за български късометражен филм „Сутрин“ на Неда Морфова.

„Поколение П“ на Виктор Гинзбург започва в 16,00 часа. Филмовата история ни отвежда в Русия, след разпадането на Съветския съюз. Бабилен Татарски започва да продава цигари, но среща с бивш негов съученик го отвежда в света на рекламата. Оказва се, че Бабилен е добър в работата си и така постепенно стига до ПР-отделите, които не само рекламират продукти, но и налагат личности в обществото. Преди прожекцията на филма от Международния конкурс ще бъдат представени два от претендентите за наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филм - „Адаптация“ на Петя Златева и „Merci“ на Господин Неделчев-Дидо.

В 18,30 часа вижте късометражия филм на Владимир Андонов „Олег Тянков – художникът живописец“ . Веднага след това е прожекцията на „Сънят на Адалберт“ на Габриел Ахим – още един от конкурентите в Международния конкурс. Благодарение на своя оптимизъм, опортюнизъм и живо чувство за хумор, непривлекателният Юлика балансира успешно в малкото пространство на своята свобода между постоянните претенции на вечно разтревожената си жена и различните капани в държавната служба.

Киномаратонът продължава в 21,00 часа с още два филма – късометражният „Жълто куче“ на Мария Николова и „Свещената крава“ на Радослав Венгжин. Това е житейската история на 42-годишния пианист Богдан, загубил съпругата си Изабела. Той скъсва с музикантската си кариера, заминава за фермата на майка си и се отдава на скучен и еднообразен живот. Но един ден купува нова крава и всичко се променя, защото Богдан вярва, че в нея се е преродил духът на жена му.

От 19,00 часа в Cinema City започва „Супер дерби“ на Оле Кристиян Мадсен. В него Кристиан страда заради наближаващата дата на повторния брак на бившата му съпруга – темпераментната Анна, спортен агент, заминала за Буенос Айрес, за да живее с един от най-печално известните футболисти – Хуан Диас. Отношенията между него и сина му Оскар също са обтегнати. Един ден обаче Кристиян набира смелост и заминава с Оскар в Буенос Айрес с идеята да спечели отново сърцето на Анна.

В 21,15 часа гледайте екранизацията на Андреа Арнолд на „Брулени хълмове“. Прочутият роман на Емили Бронте е неравен терен, по който са бродили ентусиазирано с желание да го екранизират различни режисьори. Настоящата вариация по темата е оголена и предизвикателно натуралистична, но тя успява по безспорен начин да инжектира с шока на новото многократно прелистваната английска класика.

В 18,30 часа в кино „Одеон“ е началото на „Гишето“. Толга Карачелик разказва за тихия и затворен Кенан, който работи в будка за плащане на пътните такси на магистралата при Тавсанджък. Животът му се променя с идването на нов шеф.

„Пънкът не умира“ от Балканския конкурс на СФФ ще бъде представен в 20,30 часа лично от режисьора Владимир Блажневски. Той разказва трогателната история на Мирса - бивш певец в някогашната най-популярна пънк банда в Македония. Сега Мирса е на 40. Все още живее с майка си и понякога продава дрога на албанския дилър Гзим, който пък го снабдява евтино с трева. Един ден на Гзим му хрумва идея: Мирса трябва да събере отново бандата си и да направят благотворителен концерт в Дебър.

„Летни игри“ на Роландо Кола ви предлагаме да видите в 18,30 часа във Френския институт. Във фокуса на вниманието са няколко младежи, които трябва да помирят света на възрастните с детските си фантазии.

„Мечта за Калифорния“ на Кристиян Немеску започва в 21,00 часа. Сюжетът се разгръща около това как румънски началник гара решава да забави влак на НАТО, превозващ военна екипировка и оборудване, по време на войната в Косово през 1999 г.

18,15 е началният час на „Разплата“ в Евро синема. В поетичния си документален филм Дженифър Байкуал разсъждава над различните форми на „дълга” – към обществото, личния, към природата, към духа, на престъпника и, разбира се, икономическия.

„Маримби от Ада“ на Хулио Ернандес Гордон е документален филм за Дон Алфонсо, който свири на традиционния гватемалски музикален инструмент маримбас, и един от пионерите на хеви метъла в Гватемала – Черния. Двамата основават групата „Маримбас от ада”. Но те дори не могат да си представят какви реакции ще предизвика техният проект. „Маримби от Ада“ е с начало 20,00 часа.

В 21,30 часа можете да видите още една документална кинотворба – „Герхард Рихтер – живопис“ на Корина Белц, изследване върху работата на известния художник. Герхард Рихтер, допуска режисьорката в студиото си през пролетта и лятото на 2009 г., когато работи над няколко абстрактни картини. Изключително задълбочен поглед към работата на художника и напрегнатия творчески процес.

В 18,00 часа в Гьоте институт е прожекцията на „Шахта №8“ на Мариана Кат. Главният герой е 15-годишният Юра, внук на могъщ в миналото директор на съветска електроцентрала. Момчето забравя за мечтите си, за да подпомогне финансово сестрите си по единствения възможен начин – като копае нелегално из останките от въглища в някога изпълнения с живот украински град.

От 20,00 часа гледайте още една история от програма „Милениум – „Шесто чувство". Документалният филм на Махмуд Рахмани е заснет в един-единствен кадър, който ни среща с Мохамед, спомените му за детството и силно развитата му интуиция в годините на Ирано-иракската война.

В 14,00 часа в Чешкия център ви очаква селекция от най-добрите европейски късометражни филми. Началото на последната селекция – EFA Shorts 4 е в 20,00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари