Продават банан и парче тиксо за $1 млн.

Арт инсталацията стана популярна през 2019 година
27 окт 2024 23:45, Нели Христова
4
Продават банан и парче тиксо за $1 млн.
Снимка: Sotheby's

Когато банан, залепен с тиксо за стена, беше продаден за 120 000 долара през 2019 г., последва шум в социалните медии и вековен дебат за значението на изкуството.

Но популярното творение на художника Маурицио Кателан, озаглавено "Комедиантът", все още може да се окаже добра инвестиция: В петък аукционната къща Sotheby's обяви, че едно от трите "издания" на произведението на изкуството отново се продава – този път с оценка от 1 милион долара до 1,5 милиона долара.

Срещу парите си спечелилият търг ще получи ролка тиксо и един банан, както и сертификат за автентичност и официални инструкции за инсталиране на произведението. Sotheby’s потвърди пред CNN, че нито лентата, нито, за щастие, бананът са оригиналите.

"Комедиантът" е концептуално произведение на изкуството и действителните физически материали се заменят с всяка инсталация", каза говорител на търга по имейл.

Cattelan и френската художествена галерия Perrotin предизвикаха коментари по целия свят преди пет години, когато показаха "Комедиантът" с шестцифрена цена на панаира Art Basel Miami Beach. Оригиналът е създаден с помощта на банан, закупен в магазин за хранителни стоки в Маями, въпреки че галерията каза, че може да бъде заменен, според инструкциите на художника.

Светът на изкуството беше разделен относно заслугите на произведението, въпреки че някои критици го видяха като вкоренено в богатата традиция на концептуалните произведения - датиращи от известния монтиран писоар на Марсел Дюшан - които поставят под въпрос стойността на самото изкуство. Скоро се образуваха тълпи, като посетителите на панаира се редяха на опашка, за да видят вирусната инсталация.

Събитията взеха неочакван обрат, когато артистът Дейвид Датуна грабна банана от стената, преди да го обели и изяде пред стотици смаяни посетители на панаира. По-късно той защити хода като артистично изпълнение само по себе си, а не акт на вандализъм.

Инсталацията в Маями в крайна сметка беше премахната поради опасения за обществената безопасност, но и трите издания бяха продадени на панаира. Две бяха закупени от частни колекционери за 120 000 долара, докато третото беше закупено за по-висока (но неразкрита) сума и по-късно беше дарено на музея Гугенхайм в Ню Йорк.

Sotheby’s не разкри самоличността на продавача на търга през ноември, но каза, че настоящият собственик на творбата я е придобил от колекцията на един от първоначалните купувачи.

В интервюта, дадени след инсталацията в Маями, Кателан описва "Комедиант" като произведение - коментар. Говорейки пред Art Newspaper през 2021 г., той каза, че това "не е шега", наричайки инсталацията "отражение върху това, което ценим".

Италианският художник, който е известен със сатирични произведения, които предизвикват популярната култура, не отговори веднага на искането на CNN за коментар относно разпродажбата през ноември.

След продажбата, ръководителят на отдела за съвременно изкуство на Сотбис за Америка, Дейвид Галперин, описа "Комедиантът" като "предизвикателна творба на чист гений".

"Балансирайки дълбока критична мисъл и подривно остроумие, това е определяща творба за художника и за нашето поколение", каза Галперин, добавяйки: "Ако в основата си "Комедиантът" поставя под въпрос самата представа за стойността на изкуството, поставяйки работа на търг... ще бъде крайната реализация на неговата основна концептуална идея - обществеността най-накрая ще има думата при определянето на истинската му стойност."

Въпреки че това е първият път, когато "Комедиантът" ще се появи на търг, произведението наскоро беше изложено в Музея на изкуствата Leeum в Сеул, Южна Корея. Тогава също беше изяден: студент по изкуства от Националния университет в Сеул извади плода и го изяде, преди да залепи кората обратно на стената.

"Студентът каза на музея, че го е изял, защото е гладен", каза говорител на галерията пред CNN след инцидента от 2023 г. По-късно музеят замени изядения банан с пресен.

Sotheby's възнамерява да изложи произведението на изкуството преди продажбата, която се провежда в централата на аукционната къща в Ню Йорк на 20 ноември. "Комедиантът" ще бъде изложен там в понеделник, преди да тръгне на световно турне, спиращо в Лондон, Париж, Милано , Хонконг, Дубай, Тайпе, Токио и Лос Анджелис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Кино
Рядък машинопис на "Малкия принц" ще бъде пуснат за продажба
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
богатите стават по-богати от глупостта на хората
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Увил съм си бананЯ в тиксо. Продава се, да ми пишат само сериозни купувачи/ки. Контакти по имейл: yajtebanani***baitosho(unism).
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
В София има една прокурорка. Тя продава картини.. пари не взема защото това е подсъдимо. Но може да ви продаде картина.. един натюрморт може да струва много скъпо.. зависи колко си на зор :)
1
1
 
4
 
! Отговори
Джурналя преди 2 часа
Качеството на "статията" е повече от нулево. Личи си, че е набързо машинно "преведена". Никой от "журналистите" не си е направил труда да я прочете преди да я публикува.