Македония не иска анекс на договора за приятелство с България

Днес Зоран Заев ще разговаря с Ангела Меркел
4 ное 2020 15:38, Нели Христова
39
Македония не иска анекс на договора за приятелство с България
Снимка: БГНЕС

Договорът за приятелство с България от 2017 г. е добра основа и рамка за продължаване на разговорите с цел намиране на решение, заяви говорителят на правителството на Северна Македония Душко Арсовски.

По време на днешната пресконференция той пое ангажимент да информира журналистите за детайли от разговора на премиера Зоран Заев с германския канцлер Ангела Меркел.

Очаква се премиерът да изрази благодарност към Германия, която като председател на ЕС активно работи за организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, която ще отбележи началото на преговорите за членство в ЕС.

„Това е сигнал за целия регион, че по този начин се запазва доверието в ЕС, което е в интерес на всички”, подчерта Арсовски. Успоредно с това се осъществяват и двустранни контакти между министерствата на външните работи на България и на Македония, което води до укрепване на доверието и сближаване на позициите.

На въпрос относно искането на България за нов анекс към Договора за приятелство, Арсовски обяви, че позицията на правителството е, че няма необходимост от нов договор или анекс към съществуващия.

Скопие има готовност да излезе с обяснение по този въпрос и би осъдил говора на омразата в двете държави. Той призова заинтересованите страни да подкрепят този апел и заедно да предотвратят нова вълна на омраза във всяка посока, която би оказало влияние, включително на преговарящите и на историческата комисия. Според него, историческите спорове трябва да бъдат решени от експертите от двете страни, които участват в работата на комисията.

По отношение на въпроса за македонския език говорителят подчерта, че вече е ясно, че македонският език и идентичност са потвърдени от ООН факти и правителството смята, че по тази тема не може да съществуват дилеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
21
 
! Отговори
Simvola преди 3 години
България никога не е искала анекс, макетата да не се правят на ощипани а сега е момента да си върнем тленните останки на Гоце Делчев в България защото той е Български революционер и да приключим този въпрос завинаги.
11
2
 
45
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Все по нагли! Вето до дупка. Ако влязат в ЕС ще берем сериозни ядове с тея сръпски мекерета.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо друго освен ВЕТО!Няма място повече за никакви лигавения,всичко е ясно.За сърбомакедонистите договорът с България след влизането им в НАТО е ненужен лист хартия.Със спиране работата на т.н. историческа комисия те дефакто изхвърлиха договора в коша.Останало бръщолевене на политиЧАРИТЕ е както там казват млатене празна слама или както ние му казваме БОШЛАФ т.е празни приказки.Сами предложиха анекс ама за териториални претенцииа не искат ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА!Професионални БЪЛГАРОМРАЗЦИ!
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че навсякъде има добри и приятни хора, но много ме дразнят арогантни старчоци /предимно от Скопие, Куманово и околните села/, които с презрение и злоба коментират как през ''седумдесетте и осумдесетте'' години ''контактували'' с българки за едни ''фармерки'' -дънки /сърбизъм/, или ''две червени''-тогавашна югославска валута. Не уточняват точно какви са били тези ''българки'' и дали са миришели, но тази вулгарна юго-носталгия е мечтата им за взаимоотношенията между нас. Аванта ноу
8
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Античните македонци",пак ни се изплюха в лицето.Европо,Европо,*** ти сукното,щом давате на едни крадци на история,език и култура,да се гаврят с членка на Съюза.А може би това е целта ви,защото от нашите земи е започнала цивилизацията в Европа. Жалко за стотиците жертви дали живота си за тази земя Българска.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те северджаните ДОГОВОРЪТ с България НЕ ГО ИЗПЪЛНЯВАТ категорично!Никога НЕ СА имали намерение да го изпълняват,а както си мислят .ИЗПЪРЗАЛЯХМЕ НАИВНИТЕ БЪЛГАРИ И НИ ПУСНАХА В НАТО,сЕга ке му се мочаме-пикаем на договора.През това време ще плащаме на разни вестници да правят македонистка пропаганда представяйки се за жертви на бу-га-рите фашисти!Те-българитеса прости наивници а и Бойчето му е приятел на Зоранчои мути Меркел като му се скара,той ще си признае чебу-га-рите са татарофашисти!
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зайко го играе хитра лисица, нито дума че имат български корени естествено, но банкянския е гъст с Меркел, може и да им извърти шамар :)))
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А гърците как успяха на сила, или не?
4
3
 
16
 
! Отговори
хехе преди 3 години
насила хубост не става !
3
0
 
59
 
! Отговори
Стига бе преди 3 години
Какво се занимавате с тия ***. Правете като гърците. Стискате ги за шията още 20 години. Те ще изчезнат до тогава или ще станат албанска провинция
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е момента да ги стиснем за топките, освен ако не пратят по едно ново спално обзавеждане на Тулупа и Качака, нашите лични национални предатели
1
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зайо се надява на Меркел, но ще остане излъган жестоко....Вето!