Радев за РС Македония: Няма да позволим да ни извиват ръцете с лобиране и натиск

Само диалогът с България ще ускори пътя на РСМ към ЕС, заяви президентът
24 юни 2021 15:03, Елка Василева
254
Радев за РС Македония: Няма да позволим да ни извиват ръцете с лобиране и натиск
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви днес, че само от диалога с България зависи по-бързото движение на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна, каза той при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Още по темата
Нека да е ясно - хората в РСМ са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни, посочи държавният глава.

Той поясни, че нашата страна е успяла в настояването си въпросът с даването на начало на преговорите със Скопие и Тирана да отпадне от днешния дневен ред на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ, посочи президентът.

Радев добави, че на заседанието на върха на ЕС през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ и Албания. Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Затова проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции - Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на САЩ, отбеляза държавният глава.

Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България доказа въпреки натиска над нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза, заяви той.

Президентът отбеляза, че освен устояването на натиска нашата страна е успяла да избегне обвързването на въпроса с календарен график.

Натискът ще продължава, но доказахме в този месец и половина, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и да инициираме диалога и размразяването му на най-високо ниво. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск, заяви Радев, цитиран от БТА.

Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи.

Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да", преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история, заяви държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
6
 
! Отговори
Тотал Щета преди 3 години
След като оправи България, Боко Тиквата оправи Македония. Добър комунист, браво Буци! хехехе
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ изпуснаха парата, немат шанс вече :) Българина дава шанс, обаче прекалят ли с доверието му, тежко им и горко :)) Ние сме много претенциозни, също имаме робска памет, не се прощава затова :))
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един български политик е оправял западните Балкани. боко тиквата. Тъй ги опрай че още не могат да влязат в ЕС . Много оправен тоз ве !!! :)))
103
0
 
3
 
! Отговори
18 см кур / 3 дебел преди 3 години
До Свестен човек - не, не може. Освен ако не правиш добри cвирки?
102
7
 
4
 
! Отговори
Ванга преди 3 години
ГЕРБ печелят с 1%, Радев президент, Гешев пада, ИТН+ДБ правят коалиция. Това ще е развитието. Няма 2 мнения. Ще го видите с очите си, колкото и да не ви се вярва. Вижда се ЯСНО!
101
1
 
1
 
! Отговори
Свестен човек преди 3 години
Може ли да ми помогнат добри хора, които да ме направят щастлив в живота и да имам нещата , които ми трябват ! Моля ви !
100
3
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 3 години
Помнете ми думите. Само ги помнете. След една година може да ви помогна пак.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дърпа си чергата към него, натискът не е толкова голям колкото го изкарва, общо взето драматизира, но все пак е добре, че запази позицията започната от предишните управляващи! Не се издъни слава богу ...
98
3
 
2
 
! Отговори
До Обяснявам преди 3 години
Е то ще излезе, че само птотестърите излизат в лятна ваканция бе, много ти издишат Обясненията нещо !
97
6
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 3 години
ГЕРБ печели вторите парламентарни избори, Радев печели президентските, ГЕРБ изчезва като партия, Гешев пада, ИТН и ДБ взимат властта. Това ще се развие до една година. Нещо неясно?
96
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ха,ха!Вместо Шкембе войвода, Радев ще обере патриотичния вот. И това е правилно, защото Герб и ВМРО подписаха с македонците, а сега да гоним дивото.
95
6
 
10
 
! Отговори
Доверие преди 3 години
Прокуратурата разследва и вади всичко около Радев. До момента няма притеснителни неща. Радев печели пълното ми доверие. Разследват го с цялата държавна машина, а само клюки и обиди. ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА РАДЕВ!
94
9
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Ало, за западните лидери нямат значение българските позиции, ако не беше Симеон, щяхме да сме след Сърбия, а живеем на подаяния от ЕС. Тоя М"унчода ми продава евтин популизъме жалко, не ни разбират, защото не ги интересува, а това ни вкарва в конфликт с Германия и САЩ. Това работи за Русия, това ви каза и изгонени шеф на разузнаването, Смрадев е инсталиран от руските пляски, вън руския шпионин.
93
4
 
6
 
! Отговори
дано е вярно преди 3 години
Ако наистина Радев е защитил бългаската позиция ще е свършил поне едно полезно нещо през мандата си. Защо му беше обаче филтуването с Пендаровски и Заев? Кого излъга- нас или тях?
92
0
 
12
 
! Отговори
Комшу преди 3 години
Всичкото е игра на котка и мишка.Европа и САЩ знаят много добре какъв е проблемът ни с БЮРМ, нима техните служби не пазят архивите си от преди няма и век??Всички много добре знаят защо България прави това, което прави, но никой не му пука. Западът си има своя интерес и явно са сметнали, че чрез туитър и прочувствени речи, ще ни огънат по-лесно, отколкото биха огънали БЮРМ. Просто такава представа за нас им е създадена от всичките ни управници до този момент явно..
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли защо в ГЕРБ няма нито един софиянец?
90
8
 
11
 
! Отговори
е па кАжете добре е! преди 3 години
Добре е г-н Радев! Благодаря! Вие сте добър държавник. Подкрепям
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До това е вярно "Аз бих допълнил. Когато един комунист обвинява някого в престъпление, той е направил същото престъпление, но в космически мащаби." Друго правило, което затвърждава и твоето: обикновено в такива случаи обвинения се бори срещу такова престъпление (пример нагласения процес за корупция срещу Навални, който дори и уж потърпевшата фирма обяви, че е несъстоятелен)
88
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб в момента мобилизират всички общини и държавни чиновници. Заедно със семействата си ще гласуват за тях, защото ги е страх да не останат без работа! И са прави, ако дойдат комунистите УЖааааС...
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По древна държава нема от нас господин Радев :)) Все България, нема изменения в имената :) Макетата ще ги пратим при "братята" сърби, нали натам ги влече :))