НАТО засилва присъствието си в Косово с 600 британски военни

Силите на алианса са основната институция за сигурността там
2 окт 2023 08:23, Елка Василева
47
НАТО засилва присъствието си в Косово с 600 британски военни
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО засилва присъствието си в Косово с 600 британски военни. Решението бе взето малко след като на 24 септември там беше извършена атака с тежко оръжие.

Още по темата
"Великобритания ще разположи около 200 военни от Първи батальон на кралския полк на принцесата на Уелс, които ще се присъединят към 400-те британски военни, които вече се намират в Косово за учения. Ще последват подкрепления от други страни от алианса", заяви Дилан Уайт, говорител на НАТО.

200-те британски военни, които ще бъдат пратени в Косово в допълнение на 400-те британски военни, които са вече там за учения, са част от резерви сили, предоставени по-рано през седмицата на разположение от британската армия на КейФОР - силите на НАТО в Косово.

КейФор присъства в страната от войната от 1998-1999 г. и си остава основната институция, натоварена със сигурността в Косово с общо 4500 военни от 27 страни.

НАТО отново призова за спокойствие и прикани Белград и Прищина да поемат отново по пътя на диалога възможно най-бързо, което е единственият начин да се постигне траен мир, заяви говорителят на НАТО.

При нападението с тежко оръжие на 24 септември в Северно Косово, където сърбите са мнозинство в няколко града, беше убит косовски албански полицай. Последва престрелка между специалните сили на косовската полиция и отряд от тежко въоръжени сърби. Това беше най-сериозната ескалация  на напрежението в Косово за последните години.
(БТА, Габриела Големанска)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
1
 
! Отговори
а преди 7 месеца
До Анонимен42 Вучич,освен да целуне пръстена,може и челна стойка да направи пред Путин,но това няма да му осигури руска подкрепа.Русия затъна дълбоко в Украйна.Няма сили да се намеси в Косово.
40
0
 
4
 
! Отговори
Боби111 преди 7 месеца
Коментиралият номер 36 - нищо не каза. Русите са смели войници. Украинците, понякога, са направо страшно смели. Тези източни славяни са братя. Тази война цели унищожаването на славяни, но нещата скоро ще се обърнат против виновниците и милост няма да има! Млъкни!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АлексДа, и така ще бъде, докато Вучич не отиде до Москва да целуне пръстенът на Путин. И тогава, още докато обявят по новините, че "Вагнер"тръгват за Косово, половината от контингента на НАТО ще подаде рапорти за уволнение, а другата половина просто ще вазират от там в същият ден. Да "воюваш" по полигоните и пред компютъра е едно, съвсем друго е, да се изправиш срещу потготвена, обучена и въоръжена до съвършенство армия, която няма страх нито от бога, нито от дявола.
38
3
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Това е ясно послание към Вучич: Внимавай,тоягата е в готовност за действие.
37
0
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 7 месеца
Всяка година се тестват сирените, бре ***. Точно теб ще те напада някой...
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Преди 40 години Афганистан покани СССР да ги пази от муджахидините" - Нищо подобно. СССР отива в Афганистан с няколко идеи. Едната е асимилация (нещо което Русия като наследник на СССР опитва да прави до ден днешен с всички около себе си), другата идея е да точи първо чуждите полезни изкопаеми и където са по-лесни и третата идея е както Путин казва "териториални придобивки". Муджахидините бяха отговор срещу СССР. А не отива СССР заради тях.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До30 провокацията може да дойде от Сърбия , може и от Русия . Това ще го правят за да се задържат на власт диктаторите . В Косово сърбите провокираха с убийството на полицая. В България се прави анархия за да се спасят някои кредитни измамници от финансова разруха.
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците са страхливци. Нали все на русофилите им се спуска от руското посолство какви неща да говорят. И все говорят, че "войната не била между Русия и Украйна", ами забележете, "била между САЩ, НАТО от една страна и Русия от друга". Ти да видиш! Нали русофилите наричат НАТО страхливци, защото не ходели в Украйна? Ами щом като според Русия войната е със САЩ и Русия, тогава руснаците защо не отидат да се бият със САЩ и да ги победят? Нали Русия е най-силната? Аххаха!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е форма на налагане на диктат, под предлог международни спогодби! Преди 40 години Афганистан покани СССР да ги пази от муджахидините, но евроатлантиците си го броите за агресия. Сега кое е различното? Защо ЧВК НАТО не присъства директно на бойното поле в украина? Нещо избирателно ми се струва. Целта е да се дестабилизира Сърбия, смяна на сегашната проруска власт с послушна администраниция и разширяване влиянието на САЩ. Само че сърбите не са българи...
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова са жалки сърбите, че няма накъде :)
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те си решават дали да ходят в Украйна или в Косово. Теб ли ще питат? :))) Всяка легитимна държава може да ги покани. Косово е легитинма държава. И една от трите основни мисии на НАТО се нарича "Опазване на международния мир и сигурност". Какви резолюции, какви 5 лева? Има си общо командване на НАТО, взимат се решения и ходят където се налага. В Украйна при определени условия също ще отидат.
30
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
НАТО СА СТРАХЛИВЦИ!!! КОСОВО ГИ БИЛО ПОКАНИЛО И ТЕ ВЕДНАГА ОТИШЛИ!! А УКРАЙНА КАТО ГИ ПОКАНИ СТРАХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ :D РЕЗОЛЮЦИИТЕ НА ООН ЗА КОСОВО СА ИЗТЕКЛИ ПРЕЗ 2008-М-А ГОДИНА И ВСЯКАКВО ПРИСЪСТВИЕ НА ООН И НАТО В КОСОВО Е БЕЗ ДОКУМЕНТИ :D
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ти е дребен шрифта и понеже си и неграмотен не се разбира... Как е косовската тревица? Май вдига адреналина? Много раничко си се назобил! Даже си презобил.
28
2
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
До Анонимен 31 АЙДЕ ОТИВАЙ ДА СЕ КРИЕШ В МАЗЕТО ДА ТИ ЕЕЕЕЕЕ..Т ПУТИН ИЦЪТА ТЪ..........А
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Днес ще тестват сиренната система в страната! Какво означава това? Подготовка за въздушно нападение срещу България от Русия!? Подготвят ни за конфликт. Ясно е. Само че от къде ще дойде провокацията? Може би като в Румъния и Полша...
26
2
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
До Анонимен 22/ И КВО КАТО СА ПОКАНЕНИ БЕ!!! И УКРАЙНА КАНИ АМА НЕ ХОДЯТ ТАМ СТРАХЛИВЦИТЕ! И ПИШЕ ГОВОРИТЕЛ НА НАТО ЗНАЧИ Е НАТО НЕ БРИТАНИЯ ОМРЪЗНА МИ ДА ГИ ПСУВАМ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ, НО ПОНЕ СИ ЗНАЕШ ДОБРЕ, ЧЕ СИ САМО ЗА ПСУВАНЕ!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Снобите от моронистан решили пак да стават империя.
24
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Дано бъдат всичките ликвидирани.
23
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ООН ЗА КОСОВО Е ИЗТЕКЛА ПРЕЗ 2008-М-А ГОДИНА! ДО ТОГАВА СА БИЛИ ПОД ЗАЩИТАТА НА ООН НО ВЕЧЕ НЕ СА! ТОВА КОЕТО ПРАВИ НАТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ , ЗАЩОТО КОСОВО НЕ Е ЧЛЕН НА НАТО! ДОРИ АРМИЯ НА ООН НЯМА ПРАВО ДА Е В КОСОВО , ЗАЩОТО РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ООН Е ИЗТЕКЛА ПРЕЗ 2008-М-А ЗА КОСОВО!
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Много е смешно как русофобите пишат манипулативни коментари един след друг и 1 човек пише като за 10, а слагат минусчета когато някой напише истината. :)))" - Осъзнаваш ли, че това което си написал е манипулативен коментар и не отговаря на истината? Ахахахахха! Сам си го плъзгаш.